DISCOS DURS

El judici per la destrucció dels ordinadors de Bárcenas no es retransmetrà

El magistrat considera que l'extresorera, l'informàtic i l'advocat del PP no són persones públiques

El partit s'havia oposat a la retransmissió i comptava amb el recolzament de la fiscalia que no acusa

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Just la setmana que acaba el judici del procés començarà el de la destrucció dels ordinadors que l’extresorer del PP Luis Bárcenas guardava a la seu del partit. Mentre que el primer s’ha retransmès en la seva integritat, el segon no ho serà. El jutge penal número 31 de Madrid, Eduardo Muñoz de Baena, ha acceptat els arguments en contra que es pugui seguir per televisió esgrimits pel partit que presideix Pablo Casado que comptaven amb el recolzament de la fiscalia, que no formula cap acusació contra els acusats.

El magistrat considera “lògic i notori l’interès social i mediàtic pel judici oral que se celebrarà a partir del 14 de juny, ja que un dels acusats és un partit polític amb representació parlamentària”, però a continuació afegeix que “a l’haver sigut programada la seva celebració en cinc sessions”, fins al dia 28 “aquest grau de difusió no és compatible amb l’adopció de les cauteles” que imposa la llei d’enjudiciament criminal, “ja que permet que els testimonis puguin presenciar i conèixer la declaració dels acusats i d’altres testimonis que han deposat prèviament”. I malgrat el decidit pel Tribunal Suprem amb el procés, el jutge estableix que tot i que “la fallida d’aquesta classe d’incomunicació no compromet necessàriament la validesa de les declaracions, impedeix minimitzar el risc que cada intervenció pugui quedar influïda o condicionada pel contingut previ del judici”.

No són públics

Afegeix que els tres acusats, l’extresorera del partit Carmen Navarro, el responsable informàtic, José Manuel Moreno, i el responsable jurídic, Alberto Durán, “no són personatges públics ni de notorietat pública”, la imatge dels quals no ha transcendit, “per la qual cosa la retransmissió del judici els pot suposar una exposició pública desproporcionada en relació amb la naturalesa dels delictes d’encobriment i de danys informàtics que se’ls imputen.

Notícies relacionades

Izquierda Unida sol·licita que el PP sigui penat amb una multa de 10,8 milions d’euros per dos delictes de danys informàtics i que a Navarro, Durán i Moreno se’ls imposin quatre anys i mig de presó per aquests danys en concurs amb un delicte d’encobriment. L’Observatori Desc sol·licita per a l’extresorera del PP dos anys de presó per un delicte de danys informàtics i encobriment; mentre que per a l’advocat i l’informàtic interessa la imposició d’una condemna d’un any i onze mesos i un any i deu mesos, respectivament, per les mateixes conductes penals. Per a la formació política demana la suspensió de les seves activitats per un termini de sis mesos i prohibició de rebre donacions durant cinc anys.

Adade proposa que el PP sigui multat amb 108.000 euros per danys informàtics i que l’extresorera i l’advocat de la formació siguin condemnats amb dos anys de presó per aquest delicte i el d’encobriment; mentre que per a l’informàtic demana només un any de presó.