reunió del Patronat del Real Instituto Elcano

Felip VI coincideix amb tots els expresidents la vigília del seu cinquè aniversari al tron

González, Aznar, Rodríguez Zapatero i Rajoy homenatgen el Rei per assentar l'ordre constitucional

zentauroepp48685003 rey again190618131657

zentauroepp48685003 rey again190618131657 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els expresidents del Govern Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy han retut aquest dimarts homenatge a Felip VI pels seus esforços en cinc anys de regnat per "assentar a Espanya un ordre constitucional i democràtic modern a l’altura dels temps".

La vigília del cinquè aniversari de la seva proclamació, el rei ha presidit al Palau de la Quinta d’El Pardo una reunió del patronat del Real Instituto Elcano en què han participat una trentena de representants del món polític, econòmic i diplomàtic.

El seu president, Emilio Lamo d’Espinosa, ha obert la trobada –celebrada a porta tancada– recordant que el rei, president d’honor d’aquesta institució, va encapçalar també fa cinc anys una de les seves reunions el 18 de juny del 2014, la vigília de ser proclamat rei després de l’abdicació  del seu pare, Joan Carles I.

Tot seguit, segons ha informat el Reial Institut, ha agraït al monarca els seus cinc anys de regnat i "els seus esforços per assentar a Espanya un ordre constitucional i democràtic modern a l’altura dels temps".

Expresidents junts 

Aquestes paraules han sigut secundades amb una tancada ovació com a mostra de reconeixement de tots els membres del patronat, entre els quals els quatre expresidents del Govern en la primera ocasió que coincideixen en una cita d’aquest patronat presidida pel rei.

Aznar ha sigut el primer a arribar al Palau de la Quinta i després ho han fet, per aquest ordre, Rajoy, González i Zapatero, sense que s’hagi vist una conversa a quatre entre ells. Sí que han conversat mentre esperaven l’arribada del rei els dos presidents socialistes i Rajoy, i, al seu torn, Aznar conversava amb altres membres del patronat.

Els quatre s’han situat després davant els informadors gràfics per saludar el cap de l’Estat i han dialogat per parelles: Felipe González amb Aznar, i Rajoy amb Zapatero. El rei ha encaixat les mans i s’ha situat al mig per a una foto prèvia a una segona a la qual s’han incorporat els ministres de Cultura i Defensa i el president del patronat, i a la posterior foto de família de tots els seus integrants.

Entre els quals, a més dels expresidents, la ministra de Defensa, Margarita Robles; el titular de Cultura, José Guirao; la presidenta del Banco Santander, Ana Botín; l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal; o la consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa.

Units per les crosses

Com a anècdota, tres dels seus integrants han fet broma entre ells i amb altres dels seus companys de patronat pel fet d’haver coincidit en l’acte amb crosses a causa de diversos contratemps: Cospedal, Lamo de Espinosa i l’exministre de Defensa Gustavo Suárez Pertierra.

A la reunió, el seu president ha exposat el seu informe en el qual ha destacat el notable avenç d’aquest Institut entre els organismes similars de tot el món i la xarxa de relacions que s’està teixint a tot el territori nacional. 

Així mateix, s’ha referit a la incorporació de la institució al projecte oficial per a la commemoració del V Centenari de la primera volta al món de Magallanes i Elcano, una iniciativa per la qual la Casa reial està mostrant un gran interès.

L’increment de l’atenció per part de mitjans de comunicació estrangers o l’augment de les visites a la seva web han sigut altres dades aportades com a mostra de la creixent projecció internacional del Real Instituto Elcano.

Cinc anys al tron

L’acte celebrat aquest dimarts a la Quinta d’El Pardo és previ al que demà presidiran els reis al Palau Reial amb motiu del cinquè aniversari de la proclamació de Felip VI. Acompanyats per diverses autoritats, entre els quals el president del Govern, Pedro Sánchez, el rei condecorarà ciutadans procedents de tot Espanya i de diversos col·lectius considerats com un exemple de la societat civil.

Notícies relacionades

La cerimònia tindrà lloc al Saló de Columnes del palau, el mateix lloc en el qual el rei Joan Carles va firmar la seva abdicació, i comptarà amb la presència de la princesa Elionor  i la infanta Sofia però no amb la dels reis Joan Carles i Sofia.

La iniciativa d’homenatjar persones que representen la realitat quotidiana d’Espanya ja es va dur a terme amb motiu de la celebració del primer any de regnat. De nou ho faran imposant les condecoracions de l’orde del Mèrit Civil a persones anònimes que han destacat per la seva conducta modèlica, el seu compromís solidari i el seu afany de superació.

Temes:

Felip VI