LA DISTINCIÓ MÉS ANTIGA DEL REGNE UNIT

El Rei, investit cavaller de l'orde de la Garrotera per Elisabet II

La cerimònia, en què també ha sigut investit Guillem d'Holanda, s'ha celebrat al castell de Windsor

ce194631-92aa-4b20-8496-8b18e1d29e06-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Carlos Pérez Gil (Efe)

Felip VI complirà aquest dimecres cinc anys al tron i ho farà amb el fermall d’haver sigut investit aquest dilluns cavaller de l’orde de la Garrotera, la màxima distinció del Regne Unit, en una solemne cerimònia celebrada al castell de Windsor en presència de la reina Elisabet II d’Anglaterra.

Dos anys després que Elisabet II li concedís la distinció, Felip, acompanyat de la reina Letícia, s’ha vestit amb la típica capa de vellut blau, el barret negre amb plomes d’estruç i el collar amb el símbol de la lliga que caracteritza els integrants del més antic orde de cavalleria britànic.

Un moment històric que va reeditar el protagonitzat pel seu pare, Joan Carles I, fa just 30 anys, quan es va convertir en el vuitè rei espanyol a entrar en la congregació des de la seva fundació, fa gairebé 700 anys.

En la mateixa cerimònia, Elisabet II també ha investit cavaller el rei Guillem d’Holanda, al qual va concedir el títol l’any passat.

El rei Guillem d’Holanda posa al costat de la reina Elisabet i la reina Màxima, després de ser investit cavaller de l’orde de la Garrotera, aquest dilluns a Windsor / STEVE PARSONS (REUTERS)

D’acord amb la tradició, la imposició dels atributs de l’orde s’ha celebrat en un acte privat al Saló del Tron, amb l’assistència del príncep Carles d’Anglaterra, el seu fill Guillem, duc de Cambridge, i altres membres de la família reial britànica.

Després del dinar ofert per Elisabet II, els cavallers han tornat a col·locar-se la capa d’ermini i la gorra alada d’estil Tudor per dirigir-se a peu en processó a la capella de Sant Jordi a través del camí que serpenteja pel pati del castell.

Acolorida desfilada

L’acolorida desfilada, plena de pompa i solemnitat, ha tornat a ser el moment més cridaner de tot el ritual que envolta l’orde de la Garrotera.

La desfilada ha començat encapçalat pels oficials de la congregació i darrere, en fila de dos, van marxar tots els cavallers i dames.

El bloc l’han tancat Felip VI i Guillem d’Holanda, tots dos somrients i saludant amb la mà, el príncep de Gal·les i el seu fill.

El príncep Guillem (esquerra) i el príncep Carles, aquest dilluns, durant la marxa prèvia a la cerimònia que s’ha celebrat al castell de Windsor aquest dilluns / PETER NICHOLLS (REUTERS)

Des d’una carpa situada enmig del recorregut, van presenciar el pas de la comitiva les reines Letícia i Màxima d’Holanda; la duquessa de Cambridge, Kate Middelton, i la de Cornualla, Camilla.

Trasllat amb cotxe

La reina britànica ha cobert el traçat amb cotxe, com ja va fer en la passada edició, per estalviar-se l’esforç d’haver de caminar als seus 93 anys, complerts el 21 d’abril passat.

A la capella de Sant Jordi, amb el seu peculiar terra semblant al tauler d’escacs, s’ha celebrat un ofici religiós precedit per l’himne nacional britànic, en el qual la reina ha donat la benvinguda als últims cavallers incorporats al capítol.

"És el nostre plaer que els nous companys investits ocupin els seus llocs", ha proclamat la sobirana de l’orde abans que Felip VI i Guillem d’Holanda ocupessin els seus respectius setials en el cor.

El colofó de la jornada, que s’ha prolongat durant quatre hores, ha sigut la sortida en carruatges descoberts dels membres de les tres cases reials de tornada al castell per prendre el te.

Conclosa la missa i enmig de la repicadissa de les campanes, Elisabet II ha baixat les escales per muntar amb el príncep de Gal·les i la seva dona a la carrossa.

Els reis d’Espanya, amb els ducs de Cambridge

Al cap de poc, ha partit la que ha traslladat Felip i Letícia, asseguts al costat del duc de Cambrigde i la seva dona, respectivament.

El trànsit de la processó i després dels cotxes de cavalls ha sigut seguit per diversos centenars de persones apostades a les graderies que han flanquejat el recorregut. Entre les quals, dues dones espanyoles, que jan onejat un banderí roig-i-groc per fer-se notar.

"Ha sigut meravellós. Ja vaig veure quan l’hi van donar el rei Joan Carles el 1989", ha rememorat María Jesús, que resideix a prop de Windsor.

Tradició

La concessió del títol de cavaller a Felip VI és un nou jaló alsllaços històrics que han unit la família reial britànica amb l’espanyola i que s’han mantingut durant els 67 anys que Elisabet II porta al tron, malgrat el litigi encara candent de Gibraltar.

La reina Letícia ha lluït unes arracades de la reina Victòria Eugènia com a picada d’ullet a l’origen britànic de la donad’Alfons XIII i besàvia de Felip VI.

L’orde de la Garrotera, fundat el 1348 per Eduard III com a premi al valor i la lleialtat a la Corona anglesa, es va inspirar en els llegendaris cavallers de la Taula Rodona del rei Artús.

En formen part 24 cavallers i dames anglesos de diferents estaments socials, que han anat cobrint en les últimes dècades les vacants deixades a la seva mort per personatges com Winston Churchill o Margaret Thatcher.

Diversos monarques europeus

Notícies relacionades

S’hi uneixen vuit membres de la família reial britànica i diversos monarques europeus, als quals s’han unit Felip VI i Guillem d’Holanda.

El símbol de l’orde és una lliga o lligacama representada per una corretja de sivella de vellut blau amb el lema 'Honi soit qui mal y pense' (Que s’avergonyeixi el que hagi pensat malament) en lletres d’or.