El Govern d'Artur Mas va negociar amb la Xina un préstec d'11.000 milions per a un futur banc central català

El document que va preparar la Generalitat al·legava que Catalunya va ser «ocupada militarment el 1714»

abertran42216748 madrid   20 02 18  artur mas a la salida del tribunal suprem181218101241

abertran42216748 madrid 20 02 18 artur mas a la salida del tribunal suprem181218101241

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS

El governd’Artur Mas  va negociar amb la Xina un préstec de fins a 11.000 milions d’euros per crear el futur banc central català, al·legant que va ser “ocupada militarment el 1714” per les tropes franceses i espanyoles i que des d’aleshores ha mantingut la seva “dignitat nacional” i ha realitzat esforços per aconseguir la seva independència.

Així s’exposa en un recent informe de la Guàrdia Civil, a què ha tingut accés Europa Press, aportat al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. En aquest informe s’inclouen les diapositives de la presentació en anglès preparada l’octubre del 2015 pel govern d’Artur Mas, per explicar la viabilitat de la declaració unilateral d’independència de Catalunya.

El document trobat en l’anàlisi del pendrive confiscat a l’exsecretari d’Hisenda de la Generalitat Josep Lluís Salvadó es titula ‘Presentació de Catalunya com a estat’, el segon punt del qual tractaria de la seva Història. En aquest sentit, comença relatant que “fa mil anys, Catalunya va emergir de l’Imperi carolingi com un país independent i va mantenir la seva pròpia organització política fins al segle XVIII”.

Així mateix, afirma que “Catalunya va arribar al seu apogeu com a potència econòmica, política i de desenvolupament cultural en el Mediterrani, entre els segles XIII i XV”, però que tres segles més tard va ser “ocupada militarment” per França i Espanya “i va perdre la seva independència política i les seves institucions d’autogovern”, ja que la seva “llengua i cultura van ser perseguides”. “Des d’aleshores, ha mantingut la seva dignitat nacional i s’ha esforçat per recuperar la seva independència”, conclou la presentació.

La ruptura amb Espanya

El power point remarca la possibilitat d’una ruptura amb Espanya després de les eleccions del 27 de setembre de 2015 gràcies al fet que un “48 per cent” va votar a favor de la independència i per això el Parlament català “podria crear la seva pròpia legitimitat a través de la legislació”.

Així, presentarien dues vies per a la independència: a través d’un referèndum –que no “podrà ser evitat pel Govern espanyol, malgrat la seva oposició, diu el document– o bé amb la decisió del Parlament a fer una “separació unilateral”, i el Govern actuaria “com si Catalunya no fos part d’Espanya”.

En el cas que s’optés pel segon camí, la Generalitat explicava a les autoritats xineses que el Govern espanyol tindria l’opció d’actuar com si Catalunya continués estant a l’Estat i per tant “no es boicotejarien les infraestructures, no s’interromprien els moviments fronterers”, es continuarien “pagant les pensions i les transferències de la Seguretat Social” i “no es recorreria a la violència”, assenyala l’informe.

Notícies relacionades

Contràriament, si s’accepta la separació, consideraven en aquest document que Espanya “patiria una crisi de deute amb una contracció del 20% del PIB i una reducció dels seus ingressos per la disminució dels impostos i contribucions socials provinents de Catalunya”. La presentació de ‘power point’ acabava afirmant: “Guanyarà el que més resisteixi”.

Un dels guàrdies civils que va examinar la documentació confiscada a Salvadò va declarar el mes de març passat al Tribunal Suprem en el judici pel procés i va recalcar que la recerca de finançament internacional a la Xina es devia a la “preocupació” dels membres del Govern per “sobreviure econòmicament” des de la declaració d’independència i la posada en marxa de l’Agència Tributària Catalana.