El PP admet ja "preocupació" per perdre Madrid ciutat

Levy lamenta la "indefinició" de Cs, que aspira a fer alcaldessa Villacís

Principi d'acord entre populars i Vox per a ajuntaments on sumen sense recolzaments

rosas46522300 isabel diaz ayuso pablo casado martinez almeida190527002549

rosas46522300 isabel diaz ayuso pablo casado martinez almeida190527002549 / JuanJo Martin

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La teatralització dels pactes continua. Madrid n’és la clau de volta, sobretot per al PP. Pablo Casado va salvar el seu lideratge la nit del 26 de maig perquè l’aritmètica electoral li permet mantenir el govern regional i reconquerir l’ajuntament, ara en mans de Manuela Carmena. Per aconseguir amarrar aquestes dues institucions i una altra vintena d’ajuntaments més i també els executius de Castella i Lleó, Múrcia i l’Aragó, necessita Ciutadans (en la majoria de casos, també Vox), i Albert Rivera ha posat un preu alt al seu recolzament. 

Aquest divendres es va celebrar una reunió més per abordar aquest assumpte, aquesta vegada amb llum i taquígrafs, i a la sortida, la vicesecretària del PP, Andrea Levy, va lamentar la "indefinició" de Ciutadans per recolzar el candidat conservador, José Luis Martínez-Almeida, i va admetre la seva "preocupació" davant del risc de no recuperar l’ajuntament.

Gestió i visibilitat

Notícies relacionades

Dilluns de la setmana passada, en el primer contacte que PP i Ciutadans van mantenir després de les eleccions municipals i autonòmiques del 26 de maig, el partit taronja va demanar a Casado governar a l’Ajuntament de Madrid amb la seva candidata, Begoña Villacís, a canvi de donar-los suport en la majoria de les altres administracions. La direcció del PP va descartar de primeres aquesta opció i van reclamar l’alcaldia per a Martínez-Almeida, però van passar els dies, van encaixar la demanda i van començar a estudiar la petició, tal com va publicar aquest diari el dia 29. L’Ajuntament de Madrid pot proporcionar als taronges dues coses que necessita si vol seguir guanyant terreny al PP: demostrar que sap gestionar i visibilitat per donar-li publicitat. Per la seva banda, amb aquesta cessió, Casado es podria assegurar mantenir el poder en altres places i, especialment, a la comunitat, un executiu que no pot perdre davant de la possible suma de PSOE i Ciutadans si vol evitar una crisi interna de conseqüències imprevisibles després de la seva derrota en les generals, en les quals va caure de 137 a 66 escons. La batalla per Madrid acabarà la pròxima setmana: dimarts s’ha de constituir la mesa del’Assemblea Regional i, dissabte, el consistori.  

El secretari general del PP, Teodoro García-Egea, va tirar pilotes fora i va reclamar "fixar criteris objectius i parlar de programes" quan se li va preguntar qui ha de ser el candidat de Madrid. Ho va dir en una roda de premsa que va oferir després d’una reunió amb el comitè de pactes de Vox al Congrés, en què les dues formacions van assolir un "principi d’acord" per conformar equips de govern als ajuntaments que tots dos sumen. No van donar la dada exacta, però es van referir als casos de Pozuelo de Alarcón (Madrid) i Almeria.