CONSELL DE MINISTRES

Sánchez busca deixar Iglesias sense marge de maniobra

El Govern deixa de considerar Podem "soci preferent" i dona per fet el seu recolzament a la investidura

El líder morat arremet contra l'"equidistància" i les "faltes de respecte" dels socialistes

undefined48055512 madrid 07 05 2019   politica    el presidente del gobierno e190607140705

undefined48055512 madrid 07 05 2019 politica el presidente del gobierno e190607140705 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va basar la seva moció de censura i la seva acció de Govern posterior en Unides Podem més que en cap altra força. Però ara, després de les eleccions generals del 28 d’abril, en les quals els morats van baixar de 71 a 42 diputats, quan el president en funcions es disposa a negociar la seva investidura apel·lant tant al partit de Pablo Iglesias com al PP i a Cs, les coses han canviat. “S’obre una nova etapa”, ha dit aquest divendres, després del Consell de Ministres, la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá. Podem ja no és el "soci preferent" que va ser, ha insistit la portaveu, buscant deixar sense espai a Iglesias, perquè, al final, es vegi forçat a recolzar Sánchez sense que hi hagi un govern de coalició com el que reclamen els morats. El mateix Iglesias ha respost just després, carregant contra les "faltes de respecte". 

“Amb Podem hem treballat tot l’any en polítiques socials. Ha sigut el soci preferent. Però ara tenim una nova etapa, en la qual apel·lem a la responsabilitat d’altres forces polítiques”, ha dit Celaá a la Moncloa.

La manera de Sánchez d’encarar les seves negociacions d’investidura, després de rebre dijousl’encàrrec del Rei d’intentar formar Govern, il·lustra bé aquesta nova fase. El líder socialista s’entrevistarà dimarts no només amb Iglesias, sinó també amb Pablo Casado Albert Rivera. La direcció del PSOE assumeix que és molt difícil, gairebé impossible, aconseguir que conservadors o taronges s’obrin a una abstenció, una cosa que deslliuraria el PSOE d’haver de negociar amb grups minoritaris com el PNB, Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària. Però Sánchez vol armar-se de raons abans de recórrer a aquestes forces, remarcant que no ha tingut més remei, davant del cop de porta del PP i Cs.

“Volem que Podem continuï sent soci perquè el Govern farà polítiques progressistes. Esperem que les terminals d’aquestes polítiques siguin amb Podem i també amb altres forces polítiques. Obrim el ventall. S’obre una nova etapa perquè s’amplia el ventall del nombre d’agents polítics. Ens agradaria que el PP i Cs aportessin la part d’estabilitat que els correspongui. Si no volem que el Govern depengui de forces independentistes, el PP haurà de fer un exercici i Ciutadans també”, ha explicat la portaveu.

L’“estiu profund”

Notícies relacionades

Així que els socialistes desplacen ara la responsabilitat sobre el moment de la investidura, que continua sense concretar-se, cap a conservadors, taronges i morats. “La data depèn d’aquestes tres forces polítiques”, ha dit la portaveu del Govern, demanant a Casado, Rivera i Iglesias que assumeixin “el principi de realitat”, després que “els espanyols hagin votat quatre vegades en 28 dies i sempre amb el mateix resultat: el PSOE”. Fonts socialistes van assenyalar primer que esperaven que la investidura tingués lloc a finals de juny. Després, que a la primera meitat de juliol. Celaá ha evitat ser molt concreta. Amb un punt líric, la portaveu ha calculat que Sánchez pot deixar d’estar en funcions "abans que arribi l’estiu de manera profunda", però ha dit que depèn del PP i Cs. És a dir, el Govern ve a donar per descomptat el vot a favor de Podem en la investidura de Sánchez. 

"S’ha de deixar de banda la dialèctica de les faltes de respecte", ha contestat Iglesias una hora més tard a La Sexta, retraient l’"equidistància" respecte a Unides Podem. Segons Iglesias, cap força, tampoc el PSOE, "té per si sola capacitat d’imposar alguna cosa a les altres". En el mateix sentit, el seu número dos, Irene Montero, ha dit: "Els espanyols no volen egoisme, individualisme o autosuficiència".