Acostament del TEDH

Estrasburg dona per decaiguts els recursos dels 16 etarres

Els presos demanaven al tribunal que es pronunciés de nou sobre l'acumulació de penes

tribunal-estrasburgo

tribunal-estrasburgo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, ha donat per decaiguts els recursos de 16 membres de la banda terrorista ETA que van denunciar l’Estat per no restar de les condemnes imposades en territori nacional els anys de pena que ja havien complert abans en altres països, principalment França.

En una decisió donada a conèixer aquest dijous, el Tribunal recorda que ja es va pronunciar sobre aquest tema el mes d’octubre passat, quan va avalar que no se li descomptessin als etarres Santiago Arróspide Sarasola, àlies 'Santi Potros'; Alberto Plazaola Anduaga i Francisco Múgica Garmendia, ('Pakito'), els anys que havien complert a França.

Segons exposa la resolució, que ha analitzat de forma conjunta els recursos per tenir la mateixa motivació, els denunciants assenyalaven l’aplicació retroactiva de la jurisprudència del Tribunal Suprem contrària a descomptar les condemnes complertes a l’estranger.

Apel·laven als articles 7 i 5 de la Convenció Europea de Drets Humans, sobre el dret a la llibertat i a no ser condemnat per un delicte que en el moment de cometre'l no estigués tipificat o comportés un retret penal menor que a posteriori.

Rebuig de sol·licituds

Són arguments similars als esgrimits per 'Santi Potros' en el seu recurs i van ser rebutjats pel TEDH, que va avalar la política penitenciària espanyola en aquests casos i la seva determinació de no considerar les penes complertes en altres països en benefici dels reus a l’hora de computar el temps que han de passar a la presó a Espanya.

De fet, davant d’aquell pronunciament els altres 16 etarres que estaven pendents d’aquesta última decisió, van comunicar al Tribunal la seva intenció de no seguir endavant amb els recursos, en escrits presentats els passats dies 25 i 29 de març i 26 d’abril.

"A la llum del que precedeix i en absència de circumstàncies particulars relacionades amb el respecte dels drets garantits per la Convenció o els seus Protocols, el Tribunal considera que ja no està justificat seguir l’examen de les sol·licituds", sentencia el TEDH, que no entra així en el fons de la qüestió perquè ja ho va fer a l’octubre.

Històrics d’ETA a la presó

La decisió afecta aquesta vegada etarres històrics com Iñaki Bilbao, a la presó des del 2002 per assassinat i amenaces a jutges, i José Javier Zabaleta Elosegui, àlies 'Baldo', que va ser detingut el 1988 a Biarritz quan ja era cap dels grups il·legals de l’organització. Tots dos compleixen condemna a Zuera (Saragossa).

També va presentar recurs Juan Luis Aguirre Lete, condemnat a 32 anys de presó per ordenar el segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, a 30 anys més per l’assassinat de Fernando Múgica i a 66 anys i mig per l’assassinat del general de l’Exèrcit de l’Aire Dionisio Herrera Albiñana. França el va entregar el 2004.

José Ramón López de Abechuco, l’únic que ja està en llibertat després de sortir de la presó de Villabona (Astúries) l’any passat després de complir una pena de 29 anys. Va ser condemnat el 1990 per l’assassinat del policia de Vitòria Eugenio Lázaro Valle.

Quant a Aitzol Gogorza, àlies 'Fermín', va arribar a Espanya entregat temporalment per França el juliol del 2004, on ja complia una condemna de deu anys de presó. Va ser jutjat i condemnat a 20 anys per l’atemptat contra el funcionari d’Institucions Penitenciàries Juan José Baeza, però l’abril d’aquest any va ser excarcerat de la presó de Basauri i traslladat al seu domicili amb mesures de control telemàtic a causa de la malaltia mental greu i incurable que pateix.

Notícies relacionades

José María Arregui, àlies 'Fitipaldi' o 'Fiti', és un dels artificiers històrics d’ETA i va ser condemnat a més de 1.000 anys de presó per la seva participació en diversos atemptats

La llista es completa amb els etarres Juan Carlos Subijana, àlies 'Txampi', Idoia Mendizabal, Ainhoa Barbarin, Balbino Sáenz, Xabier Zabalo, Julen Atxurra, Josu Arkauz, Miren Agurtzane Delgado, Oscar Celarain i Andoni Otegi. Tots ells compleixen condemnes en diferents presons espanyoles.

Temes:

ETA