PARLAMENT EUROPEU

JxCat, ERC, comuns i la CUP demanen a Tajani que vetlli perquè Puigdemont, Comín i Junqueras siguin eurodiputats

Afirmen, en una carta al president de l'Eurocambra, que impedir-los l'accés és una "perillosa violació dels seus drets polítics i dels drets dels seus votants"

fsp8826

fsp8826 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Els diputats de JxCat, ERC, comuns i la CUP al Parlament han demanat al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i al vicepresident de l’Eurocambra que "vetllin pels drets polítics" dels electes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, i se’ls permeti acreditar-se i exercir com a eurodiputats.

En una carta firmada pels 76 diputats que sumen els quatre grups parlamentaris –tenint en compte que no la firmen ni Puigdemont ni Comín–, han criticat la "forma completament arbitrària i inexplicable" amb què es va impedir el pas a Puigdemont i Comín quan van anar a acreditar-se com a eurodiputats, el mateix dia que altres com Pernando Barrena i José Ramón Bauzá van poder acreditar-se.

Els diputats signants també han mostrat sorpresa per la petició conjunta del PP, PSOE i Cs de demanar a Tajani que "s’impedeixi el procés d’acreditació d’eurodiputats procedents de la circumscripció de l’Estat espanyol i, alhora, que s’anul·lin les acreditacions ja entregades". Els signants consideren aquesta acció una "clara obstrucció a la normalitat electoral i als principis democràtics", i han afirmat que també vulnera els drets polítics, intactes, de tres representants electes catalans.

"Considerem que l’acreditació essencial i insubstituïble d’un representant electe són tots i cada un dels vots que el confirmen com a tal i que representen la sobirania popular", han dit.

Notícies relacionades

Adverteixen que impedir el pas al Parlament Europeu a un diputat electe estableix una "flagrant i perillosa violació dels seus drets polítics i dels drets polítics dels seus votants, aprofundint perillosament en el debilitament de l’obligatori caràcter democràtic de les institucions representatives".

Per això, els diputats signants demanen vetllar pels drets polítics de Puigdemont, Comín i Junqueras, "vetllant perquè la seva condició d’eurodiputats sigui respectada i considerada en tota la seva extensió".