EL NOU TAULER POLÍTIC

Espanya posa a prova els seus dots de pacte

Arrenca la complexa negociació de Navarra i s'accelera a Madrid

El Congrés debat si canvia les seves majories per la suspensió dels presos

undefined48258243 madrid 21 05 2019 politica constitucion de la camara baja vo190602201352

undefined48258243 madrid 21 05 2019 politica constitucion de la camara baja vo190602201352 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Matí del 27 de maig. La política espanyola va despertar esgotada i convulsa després d’una altra cita amb les urnes. Europees, autonòmiques i municipals. Després d’un llarg recompte electoral i la constatació que els votants confien el timó al PSOE –amb condicions i matisos majúsculs–, els partits van fer reunions internes per dissenyar estratègies d’urgència i sobrevolar la setmana. En les següents jornades hi va haver els primers contactes transversals. Trucades preliminars per intuir els preus que s’imposaran al basar del poder que ja s’acosta.

Els acords són obligats per tenir un president del Govern i per garantir que també es reparteixen un bon grapat de comunitats i ajuntaments sense majories concloents. Unides Podem pressiona el socialisme per fer valer els seus 42 escons i el seu pes en alguns territoris, i exigeix govern de coalició. Des de l’entorn ‘monclovita’ s’aconsella a Pablo Iglesias mesura, autocrítica i prudència per asseure’s en una taula on se li oferirà un programa comú i butaques per a personalitats de la seva òrbita, però no per a ell ni per als seus companys de files.

El trencaclosques madrileny

En els últims set dies s’han exhibit posicions de partida. No només a l’esquerra. Un PP debilitadíssim ha salvat el cap de Pablo Casado garantint als seus que la comunitat de Madrid continuarà dominada per les seves gavines i que conquerirà el consistori amb Cs i Vox. L’11 de juny es constitueix l’Assemblea regional i el 15, l’ajuntament. Es trepitjarà l’accelerador. El que passi finalment s’haurà de veure. Sobretot, a l’ajuntament. El PSOE ha mogut peça i tempta els taronges amb els comandaments de la capital si Ángel Gabilondo aconsegueix l’autonomia. Iñigo Errejón, des de Más Madrid, apuntala la jugada.

Els d’Albert Rivera, malgrat que diuen defugir qualsevol pacte que inclogui la ultradreta, s’inclinen per abraçar-se als populars en terreny madrileny per evitar que caigui Casado, que els convé com a adversari erosionat. Això sí, no descarten provar de forçar que l’alcaldia sigui per a Begoña Villacís. Això o que es reparteixin cartes fins ara impensables per a Cs en altres territoris on, a priori, el seu paper era ser frontissa i no govern. Castella i Lleó, Aragó o Múrcia ofereixen càbales de tot signe. I oportunitats.

El problema de Rivera, que se sap fort, és Santiago Abascal, que no desitja ser responsable que el PSOE conservi o guanyi poder, però tampoc vol ser humiliat. Pretén fotos amb els caps del centredreta, sí, però si pot ser alguna cosa més que li permeti salvar la cara davant del seu acabat d’estrenar electorat. El cap dels taronges assegura que no li donarà ni aigua (l’Europa liberal l’observa), tot i que alguna cosa haurà de concedir-li per quadrar cercles. Això o canviar de plans i donar-li més oportunitats al PSOE. Aquest dilluns haurà de concretar més davant de la seva executiva.

Chivite i Jordi Sànchez

Serà aquesta setmana quan arrenquin les negociacions. Quan s’aclareixin incògnites claus per al procés que està aquí i que, sens dubte, posarà a prova els dots pactistes de tots. Barcelona és un trencaclosques polític de màxim interès. Navarra, tota una prova per al PSOE de Sánchez que avisa a la seva federació que el límit és acostar-se a EH Bildu. Això no és possible, adverteixen des de Ferraz. Tot i així, la socialista María Chivite inicia negociacions aquest dilluns amb Geroa Bai i altres forces del tripartit que van dirigir la comunitat foral l’última legislatura. No són suficients per obtenir majoria i Navarra Suma (PP, Cs i UPN), la candidatura més votada, tensa el context. Davant d’això, Arnaldo Otegi no tanca la porta a una abstenció sense contrapartides, malgrat que la dreta alerta ja de preus secrets.

Notícies relacionades

I entre reunió i reunió arribaran notícies del Suprem: s’espera resposta imminent a la petició de Jordi Sànchez de poder sortir de presó i ser ell qui acudeixi a la Zarzuela una vegada que el Rei convoqui els grups per a la investidura. Quan aclareixi la qüestió, la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, demanarà audiència a Felip VI i s’impulsarà la ronda de consultes. El pronunciament del tribunal podria arribar dilluns o dimarts. El cap de l’Estat manté la seva agenda oficial espaiosa.

D’altra banda, dimecres la Mesa del Congrés abordarà la tasca de concretar on s’ubiquen ses senyories. Però el més rellevant és que aquell dia podrien estar llestos els informes jurídics de la Cambra sobre què fer amb les majories en cas que els diputats presos suspesos no siguin substituïts. Segons fonts parlamentàries, podria optar-se per reduir el nombre de vots establert per a la majoria, actualment 176. Això beneficiaria Pedro Sánchez, que podria ser investit sense comptar amb l’independentisme.