JUDICI AL PROCÉS

El Suprem no posarà objeccions al trasllat dels presos a Catalunya

L'alt tribunal atribueix la decisió a Interior, tot i que espera ser informat sobre qualsevol iniciativa una vegada acabada la vista oral

La portaveu Celáa torna la pilota als magistrats i assegura que l'Executiu "no té competència" sobre aquesta qüestió

jregue44253842 graf8035 sant joan de vilatorrada  barcelona   11 07 2018   190128200954

jregue44253842 graf8035 sant joan de vilatorrada barcelona 11 07 2018 190128200954 / Susanna Saez

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El tribunal que jutja el procés independentista al Tribunal Suprem en principi no posarà objeccions al possible trasllat a Catalunya, una vegada acabada la vista oral, dels nou acusats que compleixen presó preventiva, entre els quals hi ha els parlamentaris suspesos Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva. La decisió correspon al Ministeri de l’Interior, tot i que l’alt tribunal confia ser informat sobre qualsevol iniciativa al respecte.

Així ho han assenyalat a Europa Press fonts jurídiques, que han recordat que al finalitzar la instrucció del cas fa gairebé un any el magistrat Pablo Llarena ja va deixar en mans del departament dirigit per Fernando Grande-Marlaska la decisió de traslladar els nou presos a Catalunya, cosa que es va executar a començaments de juliol.

La decisió podria ser automàtica, segons apunten fonts de la defensa a Europa Press, que afegeixen que, no obstant, el més probable és que ho sol·licitin expressament a iniciativa de cada pres.

La sala, per la seva banda, confia ser informada i la resposta més probable seria un ‘nihil obstat’ (no hi ha objeccions). L’assumpte, no obstant, no ha sigut abordat pels magistrats, que segons fonts jurídiques només podrien demanar una altra cosa si existissin raons d’ordre estrictament processal.

Discrepància governamental 

El Govern, en canvi, té una visió diferent sobre aquesta qüestió. La ministra portaveu, Isabel Celaá, ha assegurat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que és el Tribunal Suprem el que determinarà si els polítics jutjats pel procés independentista a Catalunya tornen a presons d’aquesta comunitat quan acabi la vista oral, a l’espera de la sentènciasentència, i ha afegit que "l’Executiu no té competència sobre això". "Farem el que digui", ha reblat.

Fonts del Govern han explicat que es confia que una vegada vist el cas per a sentència, el Tribunal Suprem aclareixi si necessita que els presos estiguin a prop o no, i poden esperar la sentència fora de Madrid, i que aquest serà el moment de prendre decisions.

A dues setmanes del final

La qüestió estarà sobre la taula les pròximes setmanes, ja que aquest dimarts ja comença la fased’informes finals del judici, que es preveu que quedi vist per a sentència el 12 de juny després del torn d’última paraula dels 12 acusats.

A més dels diputats i el senador suspesos, la decisió d’un futur trasllat afectarà l’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Dolors Bassa i Joaquim Forn.

Els ‘Jordis’ van ingressar a la presó el 16 d’octubre del 2017, i el 2 de novembre del mateix any ho van fer Junqueras i alguns dels seus consellers. Menys els exlíders de les organitzacions socials, l’exvicepresident i Forn, la resta van sortir poc després en llibertat condicional.

Entre Madrid i Catalunya

Notícies relacionades

Després de l’ordre de processament, el març del 2018, es va acordar mantenir en presó preventiva a Madrid els nou líders independentistes a qui es va atribuir indiciàriament el delicte de rebel·lió, si bé el juliol el Ministeri de l’Interior va acordar el seu trasllat a Catalunya.

El febrer passat, a petició del tribunal i per l’inici del judici, els nou presos van ser traslladats un altre cop a les presons madrilenyes de Soto del Real (els homes) i Alcalá Meco (Forcadell i Bassa), on estan des d’aleshores.