Anar al contingut

EL 'CAS ITV'

La Generalitat permet a Oriol Pujol sortir diàriament de la presó sense tenir el tercer grau

La Junta de Tractament de la presó ha acordat aplicar-li l'article 100.2 del reglament penitenciari

Europa Press

La Generalitat permet a Oriol Pujol sortir diàriament de la presó sense tenir el tercer grau

FERRAN SENDRA

La Junta de Tractament de la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), ha acordat que l’exdiputat de CiU al Parlament Oriol Pujol, condemnat a dos anys i mig de presó pel cas ITV, pugui sortir diàriament a treballar i exercir un voluntariat social a partir de dilluns que ve, malgrat que un jutge li havia revocat el tercer grau.

Segons ha informat aquest dijous la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la Conselleria de Justícia, la Junta de Tractament ha acordat per unanimitat l’aplicació de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari, que "permet la flexibilització dels diferents règims de vida per adaptar-los a les circumstàncies de l’intern".

Pujol va reingressar a Brians 1 divendres passat després que el Jutjat de Vigilància Penitenciària 2 de Barcelona revoqués la seva classificació en tercer grau –per la qual cosa Pujol només anava a adormir a la presó entre setmana–, al considerar que no era conforme a Dret, i imposés que fos classificat en segon grau, l’ordinari.

La Secretaria ha precisat que aquesta decisió de la Junta de Tractament suposarà que el règim de vida de segon grau del fill de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol li permeti un pla de treball amb sortides diàries laborals i de voluntariat social a partir de dilluns que ve.

Assegura que s’ha tingut en compte, per acordar aquesta mesura, la interlocutòria del jutge de vigilància penitenciària que va revocar el tercer grau, que assenyalava que, davant de la primarietat delictiva, la confessió, el pagament de les multes i el baix risc de reincidència de l’intern, es poden tenir en compte "altres mecanismes" diferents del tercer grau que afavoreixin el procés d’inserció.

El Reglament Penitenciari estableix que, més enllà de la classificació, "a fi de fer el sistema més flexible, l’Equip Tècnic podrà proposar a la Junta de Tractament que, respecte de cada penat, s’adopti un model d’execució en el qual puguin combinar-se aspectes característics de cada un dels graus esmentats".

Preveu aquesta possibilitat "sempre que aquesta mesura es fonamenti en un programa específic de tractament que de cap altra forma no pugui ser executat", i puntualitza que es tracta d’una mesura excepcional que haurà de ser aprovada pel jutge de vigilància penitenciària, tot i que pot aplicar-se de forma immediata.

INTERLOCUTÒRIA JUDICIAL

El Jutjat de Vigilància Penitenciària 2 va revocar el tercer grau a l’expolític al considerar que no havien transcorregut ni dos mesos des del seu ingrés a la presó, per la qual cosa no es cobria el període raonable d’observació per classificar-lo directament en règim obert.

Va considerar que la infracció de Pujol tenia especial rellevància en termes de repercussió social i institucional perquè era diputat del Parlament i va generar descrèdit en les institucions, i va actuar "aprofitant la seva privilegiada condició política i activitat pública per cometre els fets delictius que es van prolongar durant diversos anys i que han de ser objecte d’un important retret".

TERCER GRAU

El tercer grau a Pujol suposava que des del divendres 29 de març pogués sortir de la presó durant el dia entre setmana i ser a casa seva els caps de setmana, però la fiscalia va presentar un recurs en el qual demanava que se'l classifiqués en segon grau, i lamentava que es transmetia "un perillosíssim missatge que és rendible delinquir" i que la llei no és igual per a tothom.

Aquest dimecres, durant la sessió de control del Govern al Parlament, la consellera de Justícia, Ester Capella, va defensar que la decisió de concedir el tercer grau a Pujol va ser "tècnica" i no una decisió política del departament.

La Secretaria de Mesures Penals va aprovar el 21 de març la classificació inicial de tercer grau de Pujol, una proposta, que havia sigut elevada per decisió unànime de la Junta de Tractament de la presó de Brians 2 on Pujol va ingressar el 17 de gener.