CEMENTIRI DEL PARDO

Comencen les obres a la cripta on el Govern vol enterrar Franco

L'objectiu és tenir preparat el nínxol que acollirà les restes del dictador el 10 de juny, data de la seva exhumació

entierro-de-franco-20-n-1975

entierro-de-franco-20-n-1975

1
Es llegeix en minuts
EFE

Les obres per condicionar la cripta on el Govern vol enterrar Francisco Franco han començat alcementiri municipal d’El Pardo (Madrid) per tenir preparat el nínxol que acollirà les seves restes el 10 de juny, data de la seva exhumació.

Segons fonts coneixedores dels treballs, operaris contractats per l’Administració central han començat a realitzar aquestes tasques, ja que l’Estat és el titular del panteó on es troba enterrada la dona del dictador, Carmen Polo.

Pas a pas

L’11 de maig, l’Estat va passar a ser propietari de la cripta del cementiri municipal d’El Pardo, on el Govern preveu enterrar Franco després de la seva exhumació del Valle de los Caídos el 10 de juny, després de la publicació del decret que desvincula la concessió del seu titular previ, Patrimoni Nacional.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar el reial decret que disposa la nova titularitat de la concessió de la unitat d’enterrament, aprovat pel Consell de Ministres a proposta de la vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència, Carmen Calvo.

El reial decret exposa que el canvi de titularitat es va aprovar després que al març el Consell d’Administració de Patrimoni Nacional acordés elevar al Govern la proposta per canviar el titular de la concessió de la cripta d’aquest cementiri.

Així és el cementiri

Per això, Patrimoni Nacional no té personal desplaçat al cementiri de Mingorrubio i no ha intervingut ni en les actuacions que s’estan duent a terme ni en el procés de contractació.

Les instal·lacions estan gestionades per l’Ajuntament de Madrid i es troben a cinquanta quilòmetres del Valle de los Caídos. En aquest emplaçament, un dels més petits dels 22 que hi ha a Madrid, es troben enterrades persones properes a la dictadura, com Carlos Arias Navarro i Luis Carrero Blanco, tot i que també n’hi ha d’ideologia molt diferent.

Notícies relacionades

No obstant, la família Franco considera que la cripta de la catedral de l’Almudena és el lloc més segur i idoni per enterrar les restes del dictador, amb un "nivell de riscos sensiblement inferior" al del cementiri de Mingorrubio-El Pardo, segons un informe elaborat per experts en seguretat.

En un comunicat de premsa remès aquest dimecres a Efe, la Fundación Franco explicava els arguments del recurs que ha presentat la família al Tribunal Suprem contra els acords del Consell de Ministres pels quals el Govern va aprovar l’exhumació de Franco.