L'Estat es queda amb el panteó on serà enterrat Franco

zentauroepp8660957 i cult francisco franco  del libro a golpe de sable de gabri180705140730

zentauroepp8660957 i cult francisco franco del libro a golpe de sable de gabri180705140730

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat un reial decret aprovat pel Govern per concedir a l’Administració General de l’Estat la titularitat del panteó del cementiri d’El Pardo on serà enterrat Franco i que fins ara pertanyia a Patrimoni Nacional.

Segons explica el text, el consell d’administració de Patrimoni Nacional va acordar demanar al Govern la desafectació d’aquesta cripta el mes de març passat, una vegada que transcendissin els plans del Govern per exhumar el dictador del Valle de los Caídos i traslladar-los al cementiri madrileny d’El Pardo.

“Resulta evident que la concessió d’un títol de drets funeraris sobre una unitat d’enterrament no es relaciona ni ajusta amb les finalitats a què s’han de destinar els béns i drets integrants del Patrimoni Nacional, segons la seva llei reguladora”, argumenta la publicació del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, cartera que presideix Carmen Calvo.

Segons disposa la llei, els béns i drets adscrits al Patrimoni Nacional estan destinats a l’ús i servei de la Família Reial. No obstant, el seu consell d’administració pot adoptar les mesures conduents al seu ús amb finalitats culturals, científiques i docents.

Per això, després de la desafectació efectuada pel Govern, el panteó on previsiblement serà enterrat Franco ha deixat de pertànyer a Patrimoni Nacional des d’aquest dissabte, igual com el seu ús destinat al servei del Rei, per adscriure’s a l’Estat.

A mitjan març, Calvo va anunciar que les restes del dictador serien exhumades del Valle de los Caídos i traslladats al cementiri d’El Pardo el pròxim 10 de juny, sempre que el Tribunal Suprem no ho suspengui abans com a conseqüència del recurs presentat per la família, al qual ha presentat al·legacions l’Advocacia de l’Estat.

Notícies relacionades

Calvo va explicar que el procés es durà a terme sense “comunicació ni convocatòria pública” i s’adoptaran les mesures necessàries per evitar l’ús de mitjans de captació i reproducció d’imatge i so, ja que el final és poder “preservar la intimitat” de la participació de la família i “de les restes del dictador”.

La vicepresidenta va justificar que, amb aquesta decisió, el Govern concloïa el procés obert per al trasllat de les restes del dictador que contempla la Llei de Memòria Històrica, insistint en diverses ocasions que l’Executiu exerceix les seves competències amb independència de les decisions que adoptin altres òrgans, amb referència al Tribunal Suprem.