El Suprem decidirà abans del 10 de juny si es pot exhumar Franco

Els magistrats volen els expedients complets dels acords del Consell per pronunciar-se

Amb independència de la mesura cautelar, el recurs no es resoldrà previsiblement fins al pròxim any

zentauroepp44738019 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 190226165302

zentauroepp44738019 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 190226165302 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Quan no queden ni 20 dies perquè arribi la data donada pel Govern de Pedro Sánchez per exhumar el dictador Francisco Franco del Valle de los CaídosPedro Sánchez , la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem encara ha de pronunciar-se sobre la paralització cautelar de la mesura, com ho van sol·licitar els descendents del general colpista. No ha volgut fer-ho sense tenir sobre la taula tota la documentació relativa als acords del Consell de Ministres corresponents i això ha suposat que no començarà a deliberar fins a aquest dimarts o, a tot estirar, fins al següent, el del 4 de juny, van informar EL PERIÓDICO fonts jurídiques.

No pot retardar-ho més perquè ha de prendre una decisió sobre la mesura cautelar plantejada per la família Franco abans del dia 10, que és la data donada pel Govern per exhumar el dictador i traslladar-lo al cementiri de Mingorrubio - El Pardo, on descansa la que va ser la seva dona, Carmen Polo. Aquell dia és, de moment, almenys fins que el Suprem es pronunciï, l’últim anunciat per Pedro Sánchez per procedir a una exhumació que primer va anunciar per al juliol de l’any passat i després, a través de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, abans que acabés el 2018.

Tot i que els magistrats encara no han començat les deliberacions, no sembla forassenyat pensar que puguin paralitzar la mesura fins a adoptar una decisió definitiva sobre la mateixa exhumació. I això només es produirà quan resolguin el recurs interposat en la seva totalitat i no quan es pronunciïn només sobre la mesura cautelar que incloïa, en la qual s’apel·la a la irreversibilitat de l’exhumació. Però per a aquesta decisió definitiva falten mesos i fins i tot és molt probable que no es produeixi fins al pròxim any, sobretot tenint en compte que la família Franco planteja fins i tot que el Suprem no dicti sentència sense consultar abans amb el Tribunal Constitucional, a través d’una qüestió d’inconstitucionalitat.

Ja fa 43 anys

També pesa que Franco fa 43 anys que està enterrat al Valle de los Caídos, per la qual cosa esperar-ne un més, fins que el Suprem es pronunciï sobre el cor de la qüestió i doni llum verda a l’exhumació o l’anul·li, no es presenta com un gran problema davant la possibilitat, en canvi, de no procedir ara a la paralització del trasllat de les restes a El Pardo i després acabar decidint que han de tornar a la basílica de Cuelgamuros.

Això seria una cosa similar al que va passar amb el general colpista José Sanjurjo, a Pamplona, on l’ajuntament va procedir a la seva exhumació del monument als caiguts de la ciutat, en compliment de la llei de memòria històrica. Després del seu trasllat al Panteón del Regimiento de Regulares de Melilla, un jutjat va donar la raó a la família del militar i va revocar la decisió municipal. Al final,el gener passat, el Tribunal Superior de Justícia de Navarra va ratificar l’exhumació. 

Notícies relacionades

El risc que aquesta successió de decisions contradictòries –tot i que l’última hagi acabat avalant la primera– també pugui reproduir-se amb Franco serà previsiblement tingut en compte pels magistrats de la Secció Quarta de la Sala Tercera, que han preferit no iniciar les deliberacions sense tenir tota la documentació, malgrat que el 10 de juny és ben a prop.

Per això la seva última decisió ha consistit a sol·licitar al Govern una còpia de l’acord pres pel Consell de Ministres el 15 de març sobre l’exhumació de Franco, per acumular-lo al del febrer i disposar així de l’expedient administratiu en la seva totalitat abans de començar, la pròxima setmana o com molt tard la següent, les deliberacions per decidir si accepten la paralització de l’exhumació com sol·licita la família o decideixen permetre-la. L’Advocacia de l’Estat, que actua en defensa dels interessos del Govern, nega que l’exhumació, en el cas de no paralitzar-la el Suprem, sigui irreversible.