en espera de l'informe dels lletrats

Manuel Cruz, sobre la suspensió de Romeva: «No crec que aquesta setmana es pugui»

El president de la Cambra alta ha restat importància a la fórmula amb què va jurar el processat

zentauroepp48259949 romeva jura su cargo190521133156

zentauroepp48259949 romeva jura su cargo190521133156 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Senat, Manuel Cruz, ha assenyalat aquest dimecres que “no creu” que aquesta setmana la Mesa de la Cambra alta disposi de l’informe dels lletrats per suspendre les funcions del senador pres Raül Romeva. “Toca esperar dies, això no va d’hores”, ha assenyalat.

“Estema l'espera de l’informe dels lletratsi no crec que aquesta setmana es pugui tenir”, ha explicat Cruz en unaentrevista a Onda Cero, assenyalant que el procediment és similar al del Congrés i anirà “en paral·lel”. A la Cambra baixa s’abordarà la possible suspensió dels diputats processats a partir d’un informe que elaboraran els lletrats.

“És la sensació que jo tinc, però també vullrespectar el tempsdels lletrats”, ha afegit sobre quan es pot suspendre el senador d’ERC que està en presó preventiva i jutjat al Tribunal Suprem pel procés independentista.

La fórmula de jurar de Romeva

Respecte a lafórmula d’acatament de Romeva, que va esmentar la república catalana i es va dir pres polític, Cruz ha tret ferro a l’assumpte, apuntant que en anteriors legislatures ja es van produir juraments similars.

“Va ser pràcticament un calc de la legislatura anterior”, ha explicat, mentre ha recordat, igual comMeritxell Batetva fer al Congrés, que existeix jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre això.

Notícies relacionades

Preguntat per si va mantenir un gest distès mentre Romeva prometia el càrrec, Cruz ha justificat aquesta possible interpretació explicant queconeix personalment el dirigentd’Esquerra. “De vegades es fa una hermenèutica molt fina quant als gestos, i jo a Romeva el conec, vaig coincidir amb ell en una tertúlia, i si li vaig somriure més que a d’altres, és probablement perquè el coneixia”, ha argumentat.

En aquest sentit, Cruz ha assegurat que “òbviament”no considera “presos polítics”els polítics catalans que estan sent processats, tot i que “l’afegitó que se li pugui afegir a l’acatament a base de prometre o jurar és irrellevant”, ha explicat amb referència a les al·lusions a la república catalana.