CAMBRA ALTA

Manuel Cruz surt elegit president del Senat

Narbona (PSOE) i García-Escudero (PP) vicepresidents de la Cambra alta

Els socialistes aconsegueixen la majoria en la Mesa del Senat

20190521 437677 manuelcruzmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, sembla que tenia clar que volia algú del PSC com a president de la Cambra territorial. I, davant de la impossibilitat que el primer secretari dels socialista catalans, Miquel Iceta, fos designat senador autonòmic, la responsabilitat va recaure en Manuel Cruz, que, aquest dimarts, ha sigut elegit president del Senat per 140 vots, superant per set la majoria absoluta. 

"Siguem conscients del moment que inaugurem aquí i ara", ha dit Cruz, barceloní de 68 anys, en el seu primer discurs com a president de la Cambra alta començant en una època en què, espera, es prioritzi "la urgència de recuperar el funcionament normal eficaç de les institucions" i s’abandoni l’"ús partidista" del Senat. El catedràtic de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona ha recordat que Espanya és un país "plural" i que això no ha de ser "problemàtic ni disfuncional territorialment". 

En una picada d’ullet al conflicte català, ha afirmat que la Cambra territorial ha de ser un lloc on puguin expressar-se totes les "nacionalitats regions" i ha apostat per donar cabuda a "més formes de ser, de pensar i de sentir-se". Moments després, ha obert el meló de la reforma del Senat per convertir-lo en una cambra que representi els interessos de totes les parts del país. "Hem d’estimarEspanya pel que és i no per com s’assembli a la manera que ens agradaria que encaixés", ha afegit. 

Cruz ha tancat el seu discurs recordant que "igual que tenim el dret a reclamar el compliment de velles promeses, també el tenim de fer-ne altres de noves". Unes paraules que han provocat els aplaudiments del senador d’ERC, Raül Romeva, que ha promès el seu càrrec per "la consecució de la República Catalana, sempre compromès amb la igualtat, la llibertat i la fraternitat i com a pres polític".

La composició de la Mesa

També han sigut elegits ja els dos senadors que ocuparan les vicepresidències. Una recau en mans dels socialistes i, en concret, de la presidenta del PSOECristina Narbona, amb 142 vots. L’altre càrrec, segons l’acordat entre els del puny i la rosa i els populars, és per a l’expresident de la Cambra alta, Pío García-Escudero, amb 68 vots. 

Ha sigut en el repartiment de les quatre secretaries on més sorpreses hi ha hagut. Els llocs han anat a parar, per part del PSOE, a Fernándo Martínez López Olivia Delgado; per part del PP, a Rafael Hernando i pel PNB, a Imanol Landa

Majoria socialista

Un gir d’última hora ha donat al PSOE la majoria a l’òrgan encarregat de dirigir els treballs del Senat. Malgrat que els socialistes semblaven haver arribat a un pacte amb el PP per estar representats d’igual manera –tres llocs per a cadascun– i deixar en mans del PNB l’última paraula amb un últim membre que desempatés, finalment els de Sánchez han aconseguit quadre de les butaques de la Mesa a costa d’un del PP.

Fonts del grup parlamentari del PSOE al Senat asseguren que aquest canvi en l’estratègia es deu al fet que el PP està instal·lat "en la tensió" i que no ha fet "cap gest" per normalitzar l’ambient. En concret, apunta a la mala actitud dels de Pablo Casado al conèixer la proposta inicial d’Iceta com a president del Senat acusant els socialistes d’estar en mans delsindependentistes

Notícies relacionades

El primer a mostrar el seu enuig ha sigut Hernando, nou secretari de la Cambra alta. En un missatge difós a través de Twitter, els acusa d’haver "trencat el pacte" al qual havien arribat. "Són el pitjor PSOE de la història, no respecten acords i fan trampes sense donar la cara. El PSOE ‘cum fraude’ del Dr. Sánchez", apunta.