SESSIÓ CONSTITUTIVA

Romeva, aplaudit al Senat que va obrir la porta del seu cessament

El polític pres rep a la Cambra alta l'ovació dels diputats independentistes, familiars i amics

L'exconseller ha saludat Cruz i ha acabat aplaudint el seu discurs

romeva / periodico

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

571 dies després que el Senat obrís la porta al cessament de Raül Romeva i la resta del Govern aprovant el 155, l’exconseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha entrat a la Cambra alta entre aplaudiments dels diputats independentistes, familiars i amics.  "928.722 persones, a punt per fer política. Somrieu, perquè les urnes sempre guanyen", ha tuitejat somrient des de l’hemicicle. 

El republicà ha arribat a les 8.30 en un cotxe de la Guàrdia Civil i, a l’entrar a la Cambra, la seva custòdia ha passat a mans de la Policia Nacional. Com els diputats presos que han anat al Congrés, no ha pogut fer declaracions als mitjans de comunicació i ha sigut acompanyat per agents de paisà fins a l’entrada de l’Antic Saló de Sessions, on ha tingut lloc la constitució de les Corts.

Trobada amb la seva parella 

Assegut al costat de Mirella Cortès, ha anat conversant amb la portaveu d’ERC al Senat. Durant les votacions, Romeva ha xerrat amb diversos senadors que s’han acostat a parlar amb l’exconseller, com Gorka Elejabarrieta, senador de Bildu, i Josep Maria Matamala. L’amic de Carles Puigdemont, que ha estat amb ell els últims 18 mesos fins que va tornar a Espanya per recollir la seva acta de senador, ha fet entrega a Romeva de la carta que l’expresident ha escrit a tots els presos. Tot i que no li van permetre recollir el mòbil ni la tauleta que es proporciona als senadors, els seus companys de partit no han parat de fer-li fotos i vídeos. "Seguim determinats a caminar amb fermesa i democràcia cap a la llibertat i la República", ha sentenciat en un dels vídeos, que ha compartit a Twitter Diana Riba, la seva parella. "Aquella República per la qual justament alguns hem acabat presó, d’una manera molt digna, molt convençuda, molt determinada i sabedors que no hi ha alternativa possible i encara menys a la República. Ànims, força i a guanyar", ha afirmat en un altre que ERC ha penjat a les seves xarxes per demanar el vot el 26-M. 

Romeva ha pogut veure dos minuts la seva parella aprofitant que anava al lavabo. "És la meva dona", ha dit al policia que l’acompanyava després de fer-li un petó a Riba. "Espero que no es vagi fent petons amb totes les que es troba", ha dit fent broma Riba, que considera "lamentable" la rigidesa del Senat. "Haurien de ser més sensibles amb la part humana. Estem al Senat, però sembla més una presó. Ha estat sol en una sala a baix esperant-se, ni l’advocada ni jo hem pogut estar ni cinc minuts amb ell. Que no li diguin a la dona si vol estar dos minuts amb ell em sembla lamentable", ha criticat Riba.

Sabotatge d’Hernando

Notícies relacionades

A l’hora d’anar a votar el president de la Cambra, el senador pres ha donat la mà a Manuel Cruz, candidat proposat per Pedro Sánchez després del cop de porta independentista a Miquel Iceta, i al president de la mesa d’edat, Juan José Lucas. Però, després de l’elecció de Cruz, ni Romeva ni la resta de senadors republicans s’han afegit als aplaudiment de la Cambra. A les files postconvergents, només Marta Pascal ha aplaudit. Però a l’aixecar-se per votar la vicepresidència, l’exconseller ha tornat a donar la mà per felicitar el ja president Cruz i tambéCristina Narbona, presidenta del PSOE i ara vicepresidenta del Senat. En totes les votacions, tant ell com la resta de republicans han dipositat una papereta que posava 'llibertat' amb un llaç groc.

Els companys de Romeva també han recorregut a una mateixa fórmula per acatar la Constitució: "Per la llibertat dels presos, pel retorn de les persones exiliades i per la República Catalana, sí, prometo per imperatiu legal". Tant aquest mètode com un altre de similar utilitzat per JxCat ("per lleialtat al mandat democràtic de l’1-O i al poble de Catalunya, per la llibertat dels presos i exiliats polítics") no ha caigut bé en alguns escons, des dels quals s’han escoltat murmuris, estossecs, crits de “visca Espanya” i xiulets, fins que Cruz ha hagut de cridar a l’ordre als parlamentaris que tenia a davant. Però la veu que ha alterat l’ordre, interrompent Romeva, ha sorgit de l’esquena de Cruz, de la boca d’un membre de la Mesa: el popular Rafael Hernando. El polèmic exportaveu parlamentari del Congrés ha sigut l’encarregat de citar, com a nou secretari de la Mesa del Senat, cada senador perquè anessin a jurar o acatar la Constitució. "Fins a la proclamació de la República Catalana, sempre compromès amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat", deia Romeva quan Hernando ha llegit amb veu greu des del micròfon un altre nom. Després d’aquesta interrupció, Cruz ha donat una altra vegada la paraula a Romeva, que ha acabat dient "com a pres polític, per imperatiu legal, prometo". L’exconseller ha acabat aplaudint el discurs del nou president. Al final de la sessió i abans de tornar a la presó, ha pogut entrar a l’hemicicle amb la seva parella entre aplaudiments dels diputats independentistes, que han repetit posteriorment per acomiadar el protagonista del dia entre crits de 'llibertat'.