SESSIÓ CONSTITUTIVA

Vox entra a les Corts jurant "per Déu i per Espanya"

Els diputats es passen entre ells una bíblia amb un crucifix

20190516 437076 cortsxlegislaturavoxt2 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Les Corts de la Comunitat Valenciana han arrencat aquest dijous amb una sessió constituent la seva desena legislatura, de nou amb majoria progressista i per primera vegada amb diputats del partit ultradretà Vox, que han jurat el seu càrrec “per Déu i per Espanya” i passant-se entre ells una bíblia amb un crucifix. 

No ha sigut l’únic objecte que ha cridat l’atenció als seients dels diputats del partit de Santiago Abascal, un dels quals ha deixat ben visible un moneder amb la imatge de la Verge. 

A la tribuna dels convidats hi havia Javier Ortega Smith, secretari general del partit, que ha assegurat que són només ‘un avanç’ i ha parlat de la seva funció en una cambra autonòmica que segons el seu programa volen suprimir. 

“Avui és el dia que deu valents prendran possessió del seu càrrec públic i defensaran tants i tants de valencians i, per tant, espanyols en aquesta barrera contra el totalitarisme separatista i annexionista dels anomenats Països Catalans igual que altres valents ho faran aviat a les Balears”, ha augurat.

En defensa de l’autogovern 

El diputat socialista Vicent Soler ha sigut, pel de més edat entre els 99 elegits, l’encarregat d’obrir la sessió, i ho ha fet amb un aguerrit discurs en defensa de l’autogovern valencià.

Soler ha recordat que va ser un dels anomenats Deu d’Alaquàs, deu joves detinguts a la darreria del franquisme i acusats d’associació il·legal per voler l’autogovern”, i ha repassat els passos que es van fer per obtenir-lo. 

A més, s’ha felicitat perquè el percentatge de dones sigui gairebé de la meitat i ha animat els diputats i diputades a “acabar amb la xacra del masclisme en la nostra societat”.  Soler ha acabat el seu discurs amb alguns versos del poema ‘Assumiràs la veu d’un poble’, de Vicent Andrés Estellés. 

Altres promeses

També alguns dels diputats d’Unides Podem han sortit del tradicional “prometo o juro” per assumir el seu escó, i ho han fet “per defensar l’autogovern”, per “continuar la lluita feminista,  per la “igualtat i llibertat de la classe treballadora” o per “la Mare Terra”.

Notícies relacionades

Pilar Lima, que va ser la primera senadora sorda i aquest dijous es va convertir en la primera diputada amb aquesta discapacitat a les Corts, ho va fer ajudada per una de les dues intèrprets que s’han contractat i en la seva promesa va incloure treballar per aconseguir “una veritable societat inclusiva que reflecteixi la seva diversitat i que compleixi amb els drets humans”

Finalment, la sessió ha acabat amb l’elecció de la Mesa de les Corts, que, com estava previst, i segons van pactar el president socialista Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra, de Compromís, i Rubén Dalmau, d’Unides Podem, tornarà a estar presidida per Enric Morera, de Compromís.