06 juny 2020

Anar al contingut

recurs al suprem

Junqueras i Romeva reclamen sortir abans del 21 de maig i que el permís no es limiti a les sessions constitutives

La defensa demana que els dos polítics també puguin entregar les credencials, celebrar reunions i compareixences de premsa

ACN / Barcelona

Junqueras i Romeva reclamen sortir abans del 21 de maig i que el permís no es limiti a les sessions constitutives

Guillem Roset

La defensa d’Oriol Junqueras i de Raül Romeva ha presentat un recurs al Tribunal Suprem que reclama que el permís que aquest ha donat perquè els dos polítics surtin de la presó el 21 de maig no es limiti només a les sessions constitutives de les Corts, sinó que s’allargui fins a les 17 hores o l’hora de tancament, de manera que puguin realitzar reunions de treball amb el seu partit o amb qui ho demani, i assisteixin a compromisos de comunicació pública i premsa. A més, també demana que els dos presos puguin sortir algun dia abans del 21 de maig per fer els tràmits a les dues cambres, com la resta de diputats i senadors. "Si diputats i senadors poden assistir a la seu de les cambres han de poder fer-ho desplegant les facultats que els són inherents com a representants electes", argumenta.

Segons el recurs, resulta "imprescindible" que Junqueras i Romeva compleixin altres requisits previs abans d’assistir a la constitució de les Corts. L’escrit subratllat que el Reglament del Congrés estableix que abans de prestar jurament o promesa, el diputat haurà de presentar la seva credencial i emplenar els tràmits administratius previs, incloent-hi la declaració d’activitats. Tot i que la defensa reconeix que no hi ha una previsió legal expressa sobre el caràcter personalíssim o no d’aquests tràmits, remarca que "els usos advoquen per garantir que sigui el diputat, en igualtat de condicions que la resta, que pugui efectuar aquests tràmits personalment". En el cas del Senat, continua la defensa, "resulta incontrovertit" que hi hagi un tràmit personal previ "ineludible" en l’assistència al primer ple.

L’article 1 del Reglament del Senat estableix que els senadors electes hauran d’acreditar la seva condició mitjançant l’entrega personal de la credencial a la Secretaria General de la cambra. També apunta que hi ha altres requisits abans del jurament o promesa del càrrec que s’han de dur a terme en dates anteriors a la constitució del Senat, tal com regular l’article 11 i "d’acord amb la pràctica habitual i en igualtat de condicions que la resta de senadors". "Per evitar que l’assistència al ple del 21 de maig resulti en una actuació frustrada per falta de compliment dels requisits previs i personalíssims, hauria d’articular-se un permís de sortida previ al dia 21, el divendres 17 o el dilluns 20 de maig", conclou l’escrit. Respecte a la sortida del dia de la constitució de les Corts, la defensa demana ampliar les condicions del mateix "per no reduir a una mera formalitat la sol·licitada protecció dels drets previstos als articles 23 de la Constitució i 3 de la Convenció Europea de Drets Humans.

Al seu judici, establir que els dos parlamentaris han de ser degudament custodiats i tornats sense dilació a la presó quan acabi la sessió "restringeix els drets dels parlamentaris de forma extrema sense motiu que ho justifiqui, tret que la protecció del dret ho sigui només en aparença". La defensa continua la seva argumentació apuntant que una vegada s’ha autoritzat la sortida al ple, "no té sentit restringir-la a la mera formalització del tràmit d’adquisició de la condició de diputat", el tràmit imprescindible per després ser suspesos, tal com demana Vox, apunta l’escrit, que recorda que exerceix l’acusació popular però també és un partit rival del de Junqueras i Romeva. "Els drets fonamentals només es respecten si són efectius i no meres formalitats o aparences", insisteix l’escrit, que exigeix el mateix tracte que tenen tots els diputats i senadors.