DESIGNACIÓ EN SUSPENS

ERC i JxCat veten l'elecció d'Iceta com a senador

Iceta veuria una "aberració" que els independentistes bloquegessin el seu salt al Senat

"Aberració democràtica són els presos polítics i que el Govern central prohibeixi un debat", rebat el republicà Sabrià

20190515 437003 icetae 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC i JxCat han vetat l’elecció deMiquel Icetacom a senador. S’escuden en la sobirania del Parlament i, sobre la cortesia parlamentària, li pregunten al líder del PSC on era la seva cortesia quan es va aplicar el 155. En la votació d’aquest dijous el PSC només té garantit 25 vots a favor, els 17 seus i els 8 de Catalunya En Comú Podem. De moment n’hi ha 66 en contra: els 32 d’ERC, els 30 de JxCat, més els quatre de la CUP, la primera formació que va anunciar el seu vot en contra. El PP, com Ciutadans, ha anunciat l’abstenció. 

Només faltava saber el posicionament definitiu de JxCat, que ha confirmat el seu 'no' en roda de premsa. "Votarem que 'no', perquè no toca decidir qui és el president del Senat", ha explicatAlbert Batet, que ha retret que Iceta assenyalés que, a diferència deJosé Montilla, sí que estaria disposat a votar un altre 155 per suspendre l’autogovern català. "¿La cortesia on era quan es va aplicar el 155?", s’ha preguntat el portaveu de JxCat, apel·lant a la sobirania del Parlament i lamentant que no hi ha hagut voluntat de diàleg.

La reunió del grup parlamentari republicà i de la permanent del partit no va introduir cap modificació al que ja havia expressat el líder del partit al Parlament, Sergi Sabrià, fa una setmana. En roda de premsa, aquest dimecres, Sabrià ha ratificat el veto i l’ha atribuït a una pèssima gestió de l’assumpte de Pedro Sánchez. “Si el líder del PSOE vol repartir cadires, que no compti amb nosaltres. No pot prendre decisions pròpies del Parlament i esperar que obeïm. No som súbdits de ningú”, ha assenyalat un visiblement enfadat Sabrià. “Exigim respecte a la institució del Parlament i als ciutadans de Catalunya. El ‘no’ és inevitable”.

Es pot recordar que la votació és secreta i que es guanya per majoria simple. El PSC havia demanat que la votació sigui per papereta i no electrònica, perquè d’aquesta manera no es permet el vot negatiu. La Mesa del Parlament, reunida aquesta tarda, ha descartat habilitar aquesta fórmula que, de facto, asseguraria la designació d’Iceta, que només amb el seu vot ja seria elegit.  Els socialistes han presentat reconsideració, perquè argumenten que, d’aquesta manera, es garantiria que "un tràmit de ratificació no pugui ser convertit de manera arbitrària en una fórmula de bloqueig polític al candidat".

Sabrià ha llançat el missatge al PSOE “que no comptin amb ERC per fer màrqueting electoral amb Iceta", tot i que malgrat tot, mantenen “la mà estesa, com sempre, però així es fan les coses”. “Quan respectin Catalunya i les seves institucions podrem dialogar d’una vegada”, ha afegit.

El president del grup parlamentari s’ha referit també a la cortesia parlamentària, al pacte no escrit entre els partits de recolzar-se mútuament les propostes de senadors a la qual apel·la Iceta. “Que ningú miri d’actuar com si visquéssim en una situació de normalitat. Que ningú ens parli de cortesia parlamentària quan nosaltres ens vam assabentar per la premsa de la proposta socialista. No hi ha cortesia parlamentària quan decideixes empresonar els teus companys d’escó –ha exclamat–. ¿Van pensar en la cortesia parlamentària quan van votar el 155? ¿Quan no es van atrevir a mirar als ulls dels familiars dels presos? ¿I quan van anar al TC?".

El republicà ha efectuat un distinguo entre el cas del primer secretari del PSC i el d’altres membres de partits pro-155 que sí que van ser elegits senadors per designació autonòmica, com Xavier García Albiol (PP) i Lorena Roldán (Cs). “En aquelles ocasions, es va entrar la proposta conjuntament”, és a dir, es va produir un diàleg previ.

Sobre l’estat en què queden les relacions entre el seu partit i el Govern, Sabrià ha sigut àcid i ha asseverat que “per trencar unes negociacions amb el PSOE hi hauria d’haver unes negociacions. I no existeixen. No es trenca res doncs, perquè no existeix res". Amb tot, ha afegit que el resultat electoral de les generals obliga l’Estat a deixar de fer el tonto i obrir una negociació"

Minuts abans d’aquesta intervenció, Iceta havia qualificat d’“aberració democràtica” que se’l vetés: “Els grups que per les raons que sigui considerin que no poden votar-me, poden abstenir-se, poden votar en blanc –ha comentat el líder del PSC. El que no crec que tinguin de dret és a vetar aquesta possibilitat. No ha passat mai en 40 anys en cap lloc d’Espanya. És una reflexió que m’agradaria traslladar-los”.

Sabrià ha rebatut que “una aberració és que hi hagi presos polítics i que el Govern prohibeixi un debat”. “Demanem a Iceta que reflexioni”

Abstenció de Ciutadans

Notícies relacionades

Ciutadans tampoc donarà el seu vot a Iceta i s’abstindrà. Roldán ho ha anunciat a La Sexta, al·legant que les formes del PSC impedeixen votar ‘sí’, com van fer els diputats socialistes quan ella va ser designada.

Sánchez ha criticat el veto independentista al primer secretari del PSC. “No estan vetant Miquel Iceta, estan vetant la convivència, el diàleg. Demostren tenir por de les solucions, del diàleg", ha assegurat des d’un míting a Sant Sebastià. El president del Govern en funcions considera que els independentistes tenen "por de dir als catalans que la independència no serà possible i que l’única resposta es diu Constitució i via estatutària que defensa el Partit Socialista”. El candidat del PSOE a les eleccions europees, Josep Borrell, considera "inconcebible” el veto dels independentistes i ha demanat a ERC que reflexioni i canviïn de rumb: "Encara tenen 24 hores", ha recalcat.