Les Corts es preparen per acollir 'ses senyories' els presos

Els polítics catalans arribaran a les Cambres en cotxes camuflats i se'ls trauran les manilles

Seran vigilats a tota hora i després de votar la Mesa de Congrés i Senat, tornaran a la presó

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ / EFE

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El 21 de maig les Corts viuran una circumstància inèdita: la seva constitució tindrà lloc amb el vot de tres diputats presos i un senador en idèntica situació. Això, després que el Tribunal Suprem els hagi autoritzat abandonar la presó aquell dia per prendre possessió dels seus escons, obtinguts el 28-A. Però tot apunta que l’excursió a les Cambres serà efímera i excepcional, ja que els jutges també avisen que l’article 21 del Reglament del Congrés preveu que la presó preventiva de parlamentaris implica “la suspensió dels seus drets i deures”. Això fa probable que no tornin a cap sessió plenària més i hagin de decidir, ben aviat, si permeten que altres companys ocupin el seu lloc o si ho impedeixen, afavorint llavors que la majoria absoluta quedi per sota dels 176 vots, tal com ja va publicar aquest diari.

Passi el que passi a mitjà termini, el previst és que a primera hora de dimarts que ve Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull, de JxCat, i Oriol Junqueras, d’ERC, abandonin Soto del Real per viatjar fins al Congrés, mentre que el republicà Raül Romeva ho farà cap al Senat. Arribaran en vehicles camuflats als garatges  de les dues Cambres abans de les 10 hores, segons fonts parlamentàries. Seran conduïts a les comissaries d’aquestes institucions, on es farà el canvi de custòdia de la Guàrdia Civil, encarregada de la seguretat del trasllat, a la Policia Nacional, responsable de vetllar aquestes seus.

Junqueras, Sánchez, Rull i Turull seran traslladats a l’hemicicle, ja sense manilles (tampoc les porten a l’Alt Tribunal). Allà se’ls indicarà que seguin junts “per seguretat”, en uns escons que la resta d’electes ocuparà al seu aire perquè encara no estan assignats. El mateix passarà en el Senat, si no hi ha sorpreses. Estaran vigilats durant les tres o quatre hores que durin els plens en què es triaran les noves Meses de les Cambres. Ells també votaran la seva composició i juraran o prometran com a diputats o senadors. Una vegada s’acabi, hauran de ser tornats “sense dilació” a la presó, indica el Suprem, que no accedeix a deixar-los en llibertat provisional perquè l’autorització de sortida és “de caràcter excepcional” per “no menyscabar la titularitat del dret de participació”, però subordinant-se en tot cas al fet “que no interfereixi en el desenvolupament del procés penal en què s’acusa el diputat o senador”.

Notícies relacionades

A la mateixa interlocutòria ara es rebutja tramitar, com van demanar les defenses després dels comicis, un suplicatori a les Corts perquè es pronunciïn sobre si es pot jutjar o no els dirigents esmentats. El Suprem fa prevaler que seuen a la banqueta des del mes de febrer i, tot i això, se’ls va incloure en candidatures electorals. “No forma part de les garanties pròpies de l’estatut personal del diputat o senador –si la seva incorporació a les llistes i la seva elecció han tingut lloc quan ja s’havia iniciat el judici oral– imposar una valoració retroactiva de la incidència que aquest procés penal pot tenir en l’activitat normal de les Cambres”, explica el tribunal.

Últim intent

La gran majoria de diputats del Congrés i tots els senadors acudeixen abans de la sessió de constitució de les seves Cambres a tramitar, en persona, la seva acta de parlamentari. En el cas dels presos el tema és complex. Ells volen poder fer-ho com la resta, tot i saber que el tribunal no ho creu necessari. Els seus defensors anuncien que esgotaran totes les vies per intentar-ho, buscant un altre pronunciament del tribunal. Però en el Parlament hi ha la possibilitat que els grups JxCAT i ERC facin aquests tràmits en nom dels seus diputats. En el Senat el reglament exigeix que es faci presencialment i, en principi, el termini es tanca el dia 20. No obstant, fonts de la institució asseguren que s’estudia permetre que Romeva pugui fer-ho el dimarts 21, abans del Ple en què participarà.