Maragall proposa crear una taxa turística de BCN

El pla preveu recaptar, juntament amb el recàrrec autonòmic, 100 milions anuals

ERC es fixa com a objectiu tornar entre 5.000 i 10.000 pisos turístics al mercat de lloguer

jcarbo47632040 ernest maragall190405135554

jcarbo47632040 ernest maragall190405135554 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

El candidat republicà a l’alcaldia de Barcelona es va situar aquest dimarts a mig camí entre aquells que volen que el turisme creixi indefinidament i els que pretenen reduir-lo. Al seu entendre, el retorn a la ciutat i als seus habitants dels beneficis econòmics que provoquen les hordes de turistes que assolen Barcelona és absolutament insuficient. És per això que el republicà proposa crear un recàrrec a l’actual taxa turística autonòmica, que ell ha batejat com a ‘taxa Barcelona’, la recaptació de la qual es quedarà íntegrament a la ciutat.

Segons els càlculs d’ERC, entre la taxa i el recàrrec, l’import es podria elevar fins als 100 milions d’euros anuals, que serien invertits en les zones que més pateixen el turisme. “En neteja, seguretat, manteniment i, també, en cultura”, va sentenciar. L’objectiu és, per tant, multiplicar per sis els ingressos actuals

Maragall va oposar la seva proposta, “arriscada”, perquè segur que el sector hoteler no rebrà la mesura amb els braços oberts al que sol fer Ada Colau. “L’alcaldessa només sap queixar-se. Es queixa de la taxa de la Generalitat però no té la valentia per prendre mesures”, va apuntar.

Amb tot, l’objectiu d’ERC és no limitar aquest recàrrec a l’hostaleria, sinó també cobrar-la  els “creuers i als ‘creuers terrestres’, és a dir, els autocars”. “Si ara estem en 2,5 euros al dia, hauríem de, d’una banda, ampliar la base i després elevar el recàrrec”, va apuntar. Queda clar que seria una taxa molt flexible, en funció del tipus d’establiment i de la seva ubicació. 

Pisos turístics

Un altre punt que modifica el turisme, i que va més enllà “de les mostres d’incivisme d’una minoria i les aglomeracions de persones i autocars, en paraules de l’alcaldable, són els pisos derivats a l’ús per a visitants temporals. Maragall va prometre tractar que aquest cens de pisos que il·legalment es dediquen al turisme, entre 5.000 i 10.000, retornin al mercat de lloguer. “Només que n’aportéssim 2.000 o 3.000” l’impacte positiu seriosa notable, va asseverar.

Notícies relacionades

Les armes per a aquest retorn són variades. En el cas dels pisos  il·legals es podria arribar a l’expropiació, és a dir, a la compra del pis. I en els que tenen llicència, aquesta, òbviament, no es qüestionarà “però hi haurà tolerància zero amb les molèsties als veïns i es regularà un règim de  sancions que podrien arribar a la retirada de la llicència”. Així mateix, als pisos turístics legals se’ls podria aplicar un recàrrec en l’IBI.

Maragall també va contestar, o més ben dit, no va contestar els atacs que li van dirigir els postconvergents el dia anterior, en els quals insinuaven que l’edat del candidat (76) podia ser un hàndicap per a la ciutat. “Sense comentaris. Contra la bel·ligerància, somriure, no tinc res més a afegir”. Maragall, doncs, segueix el cató republicà de comportament davant dels postconvergents basat a no donar aire al cos a cos, una cosa que, creuen, només beneficia Junts per Catalunya.