Carmena i Iglesias

Iglesias i Carmena xoquen en la seva anàlisi sobre la bombolla del lloguer

Iglesias atribueix la pujada del preu del lloguer als fons voltor i Carmena nega aquesta realitat

Les diferències entre els dos partits també inclouen les propostes per solucionar el problema

undefined30353262 manuela carmena pablo iglesias181117004454

undefined30353262 manuela carmena pablo iglesias181117004454 / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les diferències entre el líder de PodemPablo Iglesias, i la candidata de Más Madrid a l’Ajuntament de la capital, Manuela Carmena, mai han sigut cap secret. Han tingut les seves topades, els seus pros i els seus menys. L’exjutge va assegurar en multitud d’ocasions no formar part del partit morat i l’exprofessor universitari no va entrar al drap mentre s’apropiava de la victòria del Consistori. No obstant, la ruptura entre tots dos va ser definitiva fa uns mesos quan Carmena va anunciar la creació del partit Más Madrid –en què es va unir al cofundador de Podem, Íñigo Errejón– i va rebutjar els més propers a Iglesias. Ara, no coincideixen, ni tan sols, en l’anàlisi de les causes de la bombolla del lloguer

Iglesias, amb laConstitució a la mà, va sentenciar durant tota la campanya electoral dels comicis generals que fons voltor, com Blackstone, eren els que, acaparant el mercat del lloguer, havien produït una pujada generalitzada del preu dels lloguers. Aquest divendres, Carmena, al començament del seu esprint final per revalidar l’Ajuntament, ha dit al contrari: “El vuitanta i escaig per cent dels arrendaments són de famílies no són fons voltor”. 

Anàlisi i propostes diferents

Qui abans pujaven junts als escenaris per lluitar, junts, per la capital –la joia de la corona de les eleccions locals i autonòmiques– ara no són capaços de compartir anàlisi ni mesures per pal·liar els problemes. Mentre Podem porta en el seu programa “prohibir els desallotjaments sense alternativa habitacional”, l’alcaldessa ha reconegut que, tot i que hi ha vivendes d’emergència, l’alt nombre de peticions no fa possible oferir una vivenda a tots els desnonats. 

Notícies relacionades

Un altre punt en què xoquen les dues formacions és el mecanisme per aconseguir dotar les institucions d’un parc públic de vivendes. Els d’Iglesias proposen obligar les grans forquilles de vivendes a cedir aquells immobles que tenen forats. D’altra banda, el camí triat per Más Madrid és fomentar la col·laboració publico-privada per a la construcció d’immobles. En concret, trauran 30 parcel·les a concurs per cedir el dret de superfície i que es construeixin “vivendes sostenibles amb preus de lloguer”. Un exemple seria el projecte polèmic de Madrid Nuevo Norte

El punt on sí que coincideixen és en la necessitat de frenar la proliferació de pisos turístics, una de les vies d’acció principals de Carmena durant l’última legislatura. Referent a això, l’Ajuntament  ha posat en marxa un Pla d’Hostalatge que delimita aquelles zones en què es permeten les vivendes d’ús turístic. Una cosa similar al que defensen els morats.