Xarxes socials

L'Audiència Nacional jutja cinc joves per gestionar una xarxa de propaganda i captació gihadista

Els acusats formaven part d'un grup de Facebook a través del qual difonien continguts "de caràcter radical"

fotonoticia 20180808142019 640

fotonoticia 20180808142019 640

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional jutjarà a partir d’aquest dilluns cinc joves –tres marroquins, un alemany i un pakistanès– que entre el 2013 i el 2016 haurien gestionat un grup a les xarxes socials que es dedicava a fer propaganda islamista, incitar a la gihad i captar nous adeptes del grup terrorista Estat Islàmic (també anomenat Daesh).

Els acusats tenen entre 22 i 31 anys i la fiscalia demana per a quatre d’ells 3 anys de presó per enaltiment del terrorisme, mentre que per a un cinquè sol·licita vuit anys a l’acusar-lo d’integració en organització terrorista.

Segons l’escrit de qualificació provisional, els processats formaven part d’un grup de Facebook denominat “Islam en español” –amb 32.000 seguidors– que inicialment va ser creat per divulgar contingut religiós, però "amb freqüència" també es difonien altres "de caràcter radical" en què "s’enaltien els combatents gihadistes", als quals definia com a màrtirs, les accions que duia a terme Estat Islàmic i "la importància de la gihad".

En aquest grup es van arribar a publicar continguts en què "s’amenaçava amb accions violentes" i s’afirmava que "el xahid, el màrtir musulmà, és un model de dignitat, a més de fer nombroses crides per fer el pas de fer la gihad, mirant també de captar nous adeptes.

Els investigadors han identificat en els múltiples missatges que els processats, que de vegades utilitzaven diversos perfils diferents, van difondre no només en aquest grup de la xarxa social, sinó també a través d’aplicacions de missatgeria instantània com WhatsApp.

Denunciat per la seva família

L’acusació assenyala un dels cinc acusats com el que va fer "una profusa difusió de continguts favorables a la gihad", fins al punt que "la interiorització d’aquests plantejaments i la seva reiterada i manifesta intenció de viatjar als territoris dels ‘bons musulmans’ on s’està aplicant la xaria va generar un estat de gran preocupació, inquietud i enfrontament amb els seus pares i germans, fins al punt que aquests fets van ser posats en coneixement de la policia".

En una declaració judicial, aquest acusat va arribar a mostrar-se a favor que s’implantés el califat a Espanya i els investigadors van confirmar que fins i tot va contactar amb terroristes d’Estat Islàmic, a qui va enviar 150 euros per mitjà d’una empresa dedicada a les transferències internacionals de diners a través d’un mitjancer al Líban, que al seu torn els va fer arribar a un mujahidí a Síria.

Així mateix, el processat va fer un "seguiment especial" de xeics radicals als quals considerava "formadors de la seva concepció de l’Islam" i amb els quals mantenia contacte directe a través de les xarxes socials, a més de difondre els seus discursos radicals, prèvia edició i traducció al castellà.

Notícies relacionades

A través d’una àmplia xarxa de perfils i comptes en diferents plataformes i xarxes socials, el processat elaborava textos sobre Estat Islàmic i va dur a terme una "continuada activitat d’adoctrinament".

Per tot això, la fiscalia ha decidit acusar aquest cinquè processat per integració en organització terrorista, mentre que es limita a procedir per enaltiment contra la resta d’acusats, al considerar que la seva actuació no va sortir de les xarxes socials.