Ciutadans alternarà pactes amb el PSOE i la dreta després del 26-M
Rivera explicarà a Sánchez que el seu veto no s'estén a les autonòmiques i municipals
El partit taronja vol aferrar-se el centre i s'ofereixen per a acords d'Estat

S’ha pres, com la majoria dels polítics, uns dies de descans Albert Rivera. Porta 19.000 quilòmetres a sobre realitzats l’últim mes preelectoral i, en uns dies, comença oficialment una altra cursa cap a les urnes autonòmiques, municipals i europees. Amb cansament però també amb satisfacció pels resultats del 28-A afronta el líder de Cs la tornada a l’arena política la setmana que ve, en la qual té una cita rellevant a l’agenda: es veurà amb el president en funcions Pedro Sánchez dimarts, a la Moncloa, dins de la ronda de trobades impulsades pel socialista Allà tindrà oportunitat de confirmar al guanyador de les eleccions que no pensa donar-li suport per a la seva investidura però que, no obstant, el veto taronja al PSOE no s’estendrà al 26-M, apunten des del seu partit, amb excepcions molt concretes.
Amb 57 escons a les butxaques i gairebé igualat en vots al PP, Rivera explicarà a Sánchez, si la qüestió surt a col·lació, que molts dels seus barons i alcaldes podran comptar amb al suport de Ciutadans per governar en els seus territoris, de la mateixa manera que hi haurà candidats taronges que sol·licitaran aquest aval al PSOE. El seu objectiu és sortir d’aquesta ‘segona volta’ electoral amb molt més poder del que tenia fa tot just un parell de mesos i amb una imatge més ‘centrista’ de l’actual, cosa que evitarà cenyir-se únicament a pactes amb els populars i recolzament extern de Vox, i obrirà el ventall també a l’esquerra.
Es recalca que els aspirants del PSOE a presidir comunitats o ajuntaments que tindran més possibilitats de comptar amb Cs, si els fa falta i surten els números, seran els que han defensat "sense cap gènere de dubtes" la Constitució i no han coquetejat amb el nacionalisme o els independentistes. Amb aquest argument intenten esquivar la suposada contradicció que suposa col·locar un cordó sanitari a Sánchez en les generals, a qui acusen d’haver traït Espanya davant dels secessionistes catalans, i consentir a penes un mes després coalicions amb altres socialistes.
Un debat de la nació
Fora d’aquesta cobertura queda el cas del candidat madrileny Ángel Gabilondo, per a qui sí que es manté el veto (i s’adverteix que n’hi pot haver alguns més) al·legant que els seus postulats econòmics són antagònics als dels taronges. La realitat és que Madrid, tant a nivell regional com municipal, s’ha convertit en una de les obsessions de Rivera, que espera que els seus aspirants Ignacio Aguado a la comunitat i Begoña Villacís a l’ajuntament toquin poder. Es dona la circumstància que en aquesta autonomia, com passa així mateix a Andalusia, les Balears, Aragó, València i Catalunya els taronges han quedat per sobre o en empat tècnic amb un PP en profunda crisi i, tret de sorpresa d’última hora, condemnat a perdre alguns dels seus tradicionals bastions en les pròximes eleccions. Això, després d’haver caigut fins als 66 escons al Congrés.
Aquest declivi en el partit de Pablo Casado pretén aprofitar-lo Rivera per, ‘de facto’, liderar l’oposició. Es veu en el seu dret a intentar-ho amb un PP en descomposició i més de quatre milions de vots en les legislatives, trepitjant-li els talons als conservadors. A més, compta amb reforçar-se i refermar-se en el centre després del 26-M. En el seu tu a tu amb Sánchez li demanarà un debat d’estat de la Nació aquest any, a més del d’investidura. És obvi que vol forçar enfrontaments públics amb el president. L’avisarà que serà especialment vigilant en el que a Catalunya concerneix i allargarà la mà per arribar a acords puntuals durant la legislatura en qüestions d’Estat.
- Pandèmia mundial L’escut mèdic ‘anti-Covid’ a l’espera de la immunitat
- Multa de 2.600 euros a dos excursionistes pel seu rescat a Queralbs durant l’estat d’alarma
- Investigació judicial Els whatsaps que la Policia utilitza per imputar Núria Marín
- Acte vandàlic a Sant Andreu Pedrades contra sucursals de bancs, Endesa i Tecnocasa a Barcelona
- La lluita contra la pandèmia Un antiviral espanyol redueix gairebé al 100% la càrrega viral del SARS-Cov-2
- Missatges ofensius Dimiteix un candidat de JxCat que va prometre «fer neteja d’espanyols»
- Setmana de relleus Illa deixarà de ser ministre de Sanitat demà per centrar-se en les eleccions catalanes
- Camí de les urnes El Govern permetrà trencar el confinament municipal per acudir a mítings electorals
- Entrevista Albert Soler: «¿El seny? El que ens retrata, als catalans, és el victimisme»
- La lluita contra la pandèmia Un antiviral espanyol redueix gairebé al 100% la càrrega viral del SARS-Cov-2