Ciutadans alternarà pactes amb el PSOE i la dreta després del 26-M

Rivera explicarà a Sánchez que el seu veto no s'estén a les autonòmiques i municipals

El partit taronja vol aferrar-se el centre i s'ofereixen per a acords d'Estat

zentauroepp47948317 albert rivera roca190430111016

zentauroepp47948317 albert rivera roca190430111016 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

S’ha pres, com la majoria dels polítics, uns dies de descans Albert Rivera. Porta 19.000 quilòmetres a sobre realitzats l’últim mes preelectoral i, en uns dies, comença oficialment una altra cursa cap a les urnes autonòmiques, municipals i europees. Amb cansament però també amb satisfacció pels resultats del 28-A afronta el líder de Cs la tornada a l’arena política la setmana que ve, en la qual té una cita rellevant a l’agenda: es veurà amb el president en funcions Pedro Sánchez dimarts, a la Moncloa, dins de la ronda de trobades impulsades pel socialista Allà tindrà oportunitat de confirmar al guanyador de les eleccions que no pensa donar-li suport per a la seva investidura però que, no obstant, el veto taronja al PSOE no s’estendrà al 26-M, apunten des del seu partit, amb excepcions molt concretes.

Amb 57 escons a les butxaques i gairebé igualat en vots al PP, Rivera explicarà a Sánchez, si la qüestió surt a col·lació, que molts dels seus barons i alcaldes podran comptar amb al suport de Ciutadans per governar en els seus territoris, de la mateixa manera que hi haurà candidats taronges que sol·licitaran aquest aval al PSOE. El seu objectiu és sortir d’aquesta ‘segona volta’ electoral amb molt més poder del que tenia fa tot just un parell de mesos i amb una imatge més ‘centrista’ de l’actual, cosa que evitarà cenyir-se únicament a pactes amb els populars i recolzament extern de Vox, i obrirà el ventall també a l’esquerra. 

Es recalca que els aspirants del PSOE a presidir comunitats o ajuntaments que tindran més possibilitats de comptar amb Cs, si els fa falta i surten els números, seran els que han defensat "sense cap gènere de dubtes" la Constitució i no han coquetejat amb el nacionalisme o els independentistes. Amb aquest argument intenten esquivar la suposada contradicció que suposa col·locar un cordó sanitari a Sánchez en les generals, a qui acusen d’haver traït Espanya davant dels secessionistes catalans, i consentir a penes un mes després coalicions amb altres socialistes.

Un debat de la nació 

Notícies relacionades

Fora d’aquesta cobertura queda el cas del candidat madrileny Ángel Gabilondo, per a qui sí que es manté el veto (i s’adverteix que n’hi pot haver alguns més) al·legant que els seus postulats econòmics són antagònics als dels taronges. La realitat és que Madrid, tant a nivell regional com municipal, s’ha convertit en una de les obsessions de Rivera, que espera que els seus aspirants Ignacio Aguado a la comunitat i Begoña Villacís a l’ajuntament toquin poder. Es dona la circumstància que en aquesta autonomia, com passa així mateix a Andalusia, les Balears, Aragó, València i Catalunya els taronges han quedat per sobre o en empat tècnic amb un PP en profunda crisi i, tret de sorpresa d’última hora, condemnat a perdre alguns dels seus tradicionals bastions en les pròximes eleccions. Això, després d’haver caigut fins als 66 escons al Congrés.

Aquest declivi en el partit de Pablo Casado pretén aprofitar-lo Rivera per, ‘de facto’, liderar l’oposició. Es veu en el seu dret a intentar-ho amb un PP en descomposició i més de quatre milions de vots en les legislatives, trepitjant-li els talons als conservadors. A més, compta amb reforçar-se i refermar-se en el centre després del 26-M. En el seu tu a tu amb Sánchez li demanarà  un debat d’estat de la Nació aquest any, a més del d’investidura. És obvi que vol forçar enfrontaments públics amb el president. L’avisarà que serà especialment vigilant en el que a Catalunya concerneix i allargarà la mà per arribar a acords puntuals durant la legislatura en qüestions d’Estat.