Madrid celebra un Dos de Maig d'alt voltatge polític

Pablo Casado, Ángel Garrido i Esperanza Aguirre es creuaran a la Puerta del Sol durant la celebració del dia de la Comunitat de Madrid

undefined44494675 madrid  30 07 2018  politica el presidente del partido popul190501233132

undefined44494675 madrid 30 07 2018 politica el presidente del partido popul190501233132

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / AGENCIAS

La Real Casa de Correos, a la madrilenya Puerta del Sol, acull aquest dijous la celebració institucional del Dos de maig més inesperada, amb el president en funcions, Pedro Rollán, al capdavant, amb la qual es donarà el tret de sortida a la precampanya electoral autonòmica i municipal.

Fa un any, l’abrupta sortida de l’exdirigent Cristina Cifuentes només una setmana abans de la cita  marcava el dia. L’Executiu i el PP de Madrid quedaven abatuts i un president en funcions, Ángel Garrido, anunciava en un discurs que volia consolidar-se en el càrrec i aguantar la resta de legislatura.

Només un any després el panorama és més sorprenent del que ningú es podia imaginar. Rollán ha assumit el lideratge del Govern regional, després del seu pas per tres conselleries –Transports, Medi Ambient i Presidència– i després que Garrido el deixés fa tot just un mes per anar de número 4 del PP a les eleccions europees.

No obstant, Garrido, que aquest dijous també hi serà, com a expresident de la Comunitat, ha renunciat a aquest lloc a les europees després de decidir deixar el partit, i serà la primera vegada que trepitgi la plaça de la Puerta del Sol com a membre de la seva nova formació, Ciutadans, en la llista de la qual es presenta com a número tretze per a l’Assemblea de Madrid.

Dijous també serà la primera trobada pública entre Garrido i Pablo Casado, president del Partit Popular, i els que eren els seus companys d’Executiu i de partit, els candidats a la Comunitat i a l’Ajuntament de la capital, Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez-Almeida, respectivament. Els dos han criticat durament la seva fuga a Ciutadans.

Inici de la precampanya

La celebració, com sol ser habitual cada quatre anys, marcarà el començament de la precampanya electoral autonòmica i municipal. Sol es convertirà en un gran acte de precampanya conjunt, en el qual entre els més de mil convidats hi haurà tots els candidats a la Presidència autonòmica –Podem encara s’ho està pensant– i al Consistori, els líders dels principals partits i membres de la societat civil.

 A més, serà inevitable que, en plena 'ressaca' dels comicis generals del 28-A, el focus es dirigeixi cap als resultats obtinguts per cada formació, així com en els possibles pactes postelectorals.

També hi serà present l’expresidenta regional Esperanza Aguirre, que torna a la celebració institucional del Dos de maig després de dos anys d’absència, ja que hi va deixar d’anar quan va dimitir com a portaveu del PP a l’ajuntament de la capital. La seva tornada coincideix amb el delicat moment electoral del Partit Popular després dels comicis de diumenge passat.

Herois de la Independència

Els actes de celebració començaran al cementiri de la Florida, a les 10 hores. Allà, Rollán acompanyat d’autoritats civils i militars, honrarà als herois del Dos de maig. Procedirà a l’encesa de la Flama Votiva en el seu honor i col·locarà una corona de llorer sobre les seves làpides.

A les 11, els actes es traslladen a la Real Casa de Correos. El president pujarà a l’escenari del pati central i atorgarà les Medalles de la Comunitat de Madrid i les condecoracions de l’Ordre del Dos de maig.

Entre els guardonats aquest any hi ha el president del Patronat del Teatro Real de Madrid, Gregorio Marañón, l’artista Raphael o, a títol pòstum, Ignacio Echeverría, ‘l’heroi del monopatí'. Al finalitzar actuaran l’Orquestra i el Cor de la Comunitat.

Entorn de les 12 hores se celebrarà l’acte civicomilitar a l’exterior,   en el qual s’homenatjarà "els que van donar la seva vida per Espanya". Rollán i l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, dipositaran una corona de llorer a la placa als herois del Dos de maig i una altra a la de víctimes dels atemptats de l’11 de març.

Notícies relacionades

A continuació, es tocarà l’himne de la Comunitat de Madrid i l’himne nacional d’Espanya. I, si la condicionis de vent ho permeten, saltarà la Patrulla Acrobàtica Paracaigudista d’Exèrcit de l’Aire. Els actes de l’exterior acabaran amb la desfilada militar.

A les 13 hores, tindrà lloc la recepció a l’interior de la seu de l’Executiu, la Casa de Correos, on els polítics faran les seves declaracions. Hi haurà un còctel, com és habitual, i se serviran vins de la Denominació d’Origen Vins de Madrid.