eleccions autonòmiques

Ciutadans fitxa Garrido, expresident de la Comunitat de Madrid amb el PP

Es presentarà al 26-M com a número 13 d'Aguado a l'Assemblea madrilenya

Casado se'n va assabentar per la premsa a l'acabar un míting a Sevilla

zentauroepp47873911 graf6601 madrid  24 4 2019  el expresidente de la comunidad 190424145001

zentauroepp47873911 graf6601 madrid 24 4 2019 el expresidente de la comunidad 190424145001 / Jesus Bartolome

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Cop d’efecte de Ciutadans només un dia després del segon debat electoral i a quatre jornades del 28-A. Ángel Garrido, expresident de la Comunitat de Madrid, i recol·locat per Pablo Casado a les llistes europees, abandona el PP i es passa al partit taronja per concórrer com a número 13 en les llistes a l’Assemblea madrilenya. Sí, 13. Ni tan sols anirà entre els cinc primers. 

"Aporta experiència, moderació i un profund coneixement de l’administració regional, perquè ha sigut president", ha dit Ignacio Aguado, candidat de Cs a la presidència de la Comunitat de Madrid el 26-M en una roda de premsa en què ha comparegut amb el nou fitxatge. L’exmandatari regional anava fins ahir de número quatre amb el PP al Parlament Europeu, una llista que encapçala Dolors Montserrat. El seu nou lloc en les autonòmiques, tot i que cau set números més avall que el que tenia reservat a Brussel·les, ha sigut un dels arguments esgrimits per Garrido per remarcar la seva il·lusió.

"Són moltes i poderoses les raons", ha dit Garrido davant dels mitjans de comunicació i ha destacat que Ciutadans representa millor el centre "liberal i moderat". La llista europea del PP i de la resta de les formacions han aparegut avui publicades al BOE. Garrido ocuparà el lloc de Francisco Lara Casanova a l’equip taronja. És l’"única opció" de "seguir lluitant" pel que creu, ha conclòs.

L’expresident madrileny va arribar a la butaca noble de la Puerta del Sol després de la dimissió deCristina Cifuentesper l’escàndol del màster i la gravació del supermercat. Era el seu número dos i es va convertir en president al maig, pocs dies abans que la moció de censura desallotgés Mariano Rajoy de la Moncloa i es convoquessin primàries en el PP. La seva candidata va ser María Dolores de Cospedal, que va caure a la primera ronda. En la segona, quan es va dirimir el xoc entre Casado i Soraya Sáenz de Santamaría, Garrido es va mostrar neutral.

Al gener, el president del PP va haver de decidir si el mantenia com a cap de llista per a la Comunitat, i no ho va fer. Va escollir la seva amiga Isabel Díaz Ayuso, una periodista de formació sense experiència a l’Administració. El cop de porta que no va donar aquell dia l’ha escenificat avui.

Sorpresa al PP

Garrido no havia informat el seu equip de l’Executiu autonòmic ni tampoc la direcció del seu ja expartit, la seu del qual va visitar ahir mateix per última vegada. Segons fonts populars, l’expresident madrileny va firmar dilluns el document pel qual acceptava el quart lloc per a les europees, tot i que aquest hi figurava des del 16 d’abril. "Ell havia demanat expressament anar al Parlament d’Estrasburg i va suggerir estar entre els cinc primers llocs. No volia ni el Congrés ni el Senat", expliquenA més, havia sol·licitat a Pablo Casado que inclogués algun dels seus col·laboradors en la llista autonòmica i també en alguns municipis, i el president del PP va complir els seus desitjos, apunten aquestes fonts. Aquesta versió xoca amb la del mateix Garrido, que va afirmar que no havia trepitjat Génova 13 des de fa més d’una setmana.

La notícia va sorprendre el candidat a la Moncloa en un míting a Sevilla. A l’acabar, el líder del PP va parlar amb el seu gabinet a Madrid i va veure en un mòbil durant uns minuts la roda de premsa que Garrido estava fent a la seu dels taronges a la capital. Fonts de la direcció han tret ferro al fitxatge i han recordat "el mal" que ha fet a Ciutadans, segons la seva opinió, comptar amb altres exdirigents del PP com Silvia Clemente, que va perdre les primàries a Castella i Lleó entre sospites d’intent de tupinada, i José Ramón Bauzá, expresident de les Balears.

Anunci exprés

Cs havia convocat inicialment una roda de premsa amb el secretari general del partit, José Manuel Villegas, per fer l’anunci, tot i que finalment va ser Aguado qui va donar les explicacions.

Notícies relacionades

En declaracions a La Sexta, Villegas ha revelat que el fitxatge es va tancar en els últims dies i que el que evidencia és que Ciutadans "cada vegada atrau més gent".

Garrido, que ja ha actualitzat la seva biografia del compte de Twitter, va deixar la presidència el passat 11 d’abril per poder anar a les llistes europees, un pas que feia després que el PP decidís que no fos el candidat a la Comunitat de Madrid. Segons ha assenyalat en diverses ocasions l’exdirigent, a Garrido no li havia provat del tot bé la decisió de Casado. "Tots, quan ens diuen una cosa que no és el que esperem, tenim un minut dolent, i jo el vaig tenir. M’hauria agradat que hagués sigut bo", va arribar a admetre. 

Temes:

Ciutadans