DESPRÉS DE LA DERROTA

Casado inicia un viatge exprés al centre

El líder del PP aparta Maroto de l'organització de la campanya locals, municipals i europees del 26-M

Comença a parlar de Vox com a "ultradreta" i acusa Abascal d'haver cobrat d'un "xiringuito" d'Aguirre

5ef4d461-1d40-4a9c-81ae-972980e558ba-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado vol començar aquest dimarts una nova vida com a president del PP. Després de nou mesos d’exercir el càrrec de manera molt personalista, comptant amb el consell només dels seus principals col·laboradors, molts aznaristes, ha decidit encaixar suggeriments i precs que des de la nit de diumenge li van començar a arribar des de tots els racons del partit. S’ha vist obligat a fer-ho després de perdre tres milions i mig de vots i escoltar la reacció dels barons i presidents autonòmics amb qui va parlar ahir, abans de veure’ls aquest matí a la reunió del comitè executiu nacional. Casado ha assumit l’error d’haver dretanitzat el partit davant l’amenaça de Vox i ha donat mostres de voler reconquerir el centre polític. ¿Serà creïble aquest tomb? Ho ha de fer ràpid. Hi ha un nou examen el 26 de maig a les eleccions municipals, autonòmiques i europees.

[Segueixi l’última hora de la ressaca electoral després del 28-M.]

En aquest conclave, segons alguns dels assistents, Casado s’ha avançat als possibles comentaris que li poguessin fer i ha encaixat les fallades d’estratègia per por de la formació de Santiago Abascal, a la qual s’ha referit per primera vegada com a "ultradreta". Fins ara havia evitat dir-ho per no incomodar els votants fugits. Davant dels seus companys de files, ha lamentat la fragmentació de la dreta i ha remarcat que, davant d’aquesta "ultradreta" i el "liberalisme" de Ciutadans, el PP s’ha de reivindicar com el "gran partit de centredreta que sempre ha sigut".

Després, en roda de premsa, Casado ha lamentat no haver sabut veure que l’"adversari" d’aquestes dues formacions era el PP i no el PSOE. El líder dels conservadors ha pres nota i assegura que no deixarà de respondre ni una sola acusació d’Abascal o Albert Rivera a partir d’ara. Al dirigent de Vox, per primera vegada també, li ha retret ser tan poc agraït amb el que va ser el seu partit. "Ha estat cobrant de xiringuitos i prebendes, com diu ell, fins abans d’ahir", ha arribat a dir amb referència al lloc que Abascal va ocupar durant anys en una fundació de la Comunitat de Madrid, amb Esperanza Aguirre.

Nou lema: "Centrats en el teu futur"

En el seu discurs, el líder del PP ha anunciat el lema de les pròximes eleccions del 26-M: "Centrats en el teu futur". En aquest context ha concretat que Javier Maroto, el seu vicesecretari d’Organització del partit, deixarà de ser el coordinador de campanya. És a dir, Casado vol compensar amb aquest mig càstig a Maroto la responsabilitat del desastre electoral. En la convocatòria de municipals i autonòmiques la coordinadora de la campanya serà l’exalcaldessa de Logronyo i vicesecretària de Política Social, Cuca Gamarra. L’exministra d’Agricultura i vicesecretària sectorial, Isabel García Tejerina, s’encarregarà de les europees.

L’eslògan triat és molt similar al que va utilitzar Mariano Rajoy en la mateixa convocatòria del 2011, "Centrats en tu". També José María Aznar, en el congrés intern del 1990, en va triar un altre de semblant: "Centrats amb la llibertat".

Notícies relacionades

Malgrat entonar el 'mea culpa', apartar Maroto de la campanya i enviar un missatge explícit amb el nou lema, Casado ha hagut de veure com diversos barons demanaven la paraula per insistir en la necessitat de corregir l’estratègia i evitar una doble catàstrofe el 26-M.

Feijóo i Moreno

Els presidents de la Xunta de Galícia i de la Junta d’Andalusia, Alberto Núñez Feijóo i Juanma Moreno, respectivament van obrir aquesta aixeta fa unes hores. Feijóo no ha acudit a la reunió perquè tenia sessió de control al Parlament gallec, però des d’allà ha assegurat que el partit ha “d’eixamplar” el PP i “obrir” les seves portes per mantenir-lo com el que “sempre ha sigut”, un “punt de trobada entre moltes sensibilitats” polítiques. Moreno, per la seva banda, ha arribat tard al comitè i a l’entrada ha remarcat la importància que el PP tingui un peu al centre polític, perquè és on hi ha la majoria dels espanyols.