CITA AMB LES URNES

Resultats àrea de Barcelona: El PSC es torna a posar el cinturó metropolità

En Comú Podem perd força davant la remuntada socialista i queda relegat al segon lloc

Cs, que es consolida, i ERC, que creix, es van disputar el tercer lloc a nombroses poblacions

zentauroepp47940053 elecciones hospitalet190428202305

zentauroepp47940053 elecciones hospitalet190428202305 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Poques referències resulten tan fiables per comprovar l’estat de salut de les forces progressistes que el de la realitat cromàtica de la Barcelona metropolitana després d’agitar i abocar la paleta electoral. El principal dubte que planejava sobre l’antic cinturó industrial era si el sorpasso d’En Comú Podem els anteriors comicis generals tindria continuïtat o si, al contrari, el PSC es recompondria de la seva rebolcada més contundent i recuperaria la seva ascendència en un dels seus grans bastions. La metròpoli barcelonina li ha retornat la confiança al socialisme, que s’ha tornat a posar el cinturó en un combat desigual amb el partit violeta, que encaixa un retrocés de prop de 10 punts percentuals en moltes de les poblacions on es va imposar fa tres anys. Un revés que, no obstant, no és de tal calat com per relegar-la més enllà de la segona posició.

► Eleccions generals 2019: resultats en directe

Eleccions generals 2019: resultats

Places capitanejades per il·lustres veterans del socialisme com l’Hospitalet (Núria Marín), Cornellà de Llobregat (Antonio Balmón) i Santa Coloma de Gramenet (Núria Parlón) ja van ser les que van resistir amb més dignitat la victòria violeta del 2016 i també en aquesta ocasió han liderat la remuntada: un de cada tres votants ha dipositat la papereta del PSC a les urnes d’aquestes ciutats.  

Més enllà de conèixer el resultat en el derbi de les esquerres, en la conurbació barcelonina es ventilava també si el mur progressista metropolità s’esquerdava davant de les ofensives d’adversaris del més variat: els conjurs neoliberals del centredreta, l’arsenal crític de les forces sobiranistes i les envestides delspopulistes de nou encuny. Les xifres revelen la consolidació de Ciutadans, que es mantenen en els registres del 2016 o milloren mínimament i parlen d’un creixement d’ERC  d’entre el 50% i el 60% en poblacions com Esplugues Gavà, on fins i tot han arrabassat la tercera posició a la formació taronja.

Patacades

Notícies relacionades

La irrupció més destacada és la de VOX, que arriba a tenir representació a poblacions de tradició tan obrera com Santa Coloma, l’Hospitalet i Cornellà, on acaricien el 4% dels recolzaments. A l’altra cara de la moneda, JxCat pateix un fracàs estrepitós i segueix sense presència a nombroses localitats metropolitanes. Cal anar fins a Sant Cugat per comprovar un resultat de presència de la formació sobiranista a la corona barcelonina, amb gairebé un 17% dels sufragis.

El PPC és l’altre gran damnificat i l’origen de bona part dels sufragis que han engreixat altres comptes. Es comprova amb el retrocés d’11 punts percentuals a Castelldefels –on cau de la segona a la cinquena posició–, i sobretot a Badalona, on l’influx de Xavier García Albiol cotitza clarament a la baixa: no passa d’un 6% dels sufragis, gairebé una tercera part menys que els anteriors comicis generals.

El Maresme i el Vallès també aposten pel vermell

Al Maresme i el Vallès també s’ha seguit la tònica de la majoria de localitats del Baix Llobregat i el Barcelonès Nord i s’ha materialitzat una<strong> reconciliació de l’electorat</strong> amb la candidatura del PSC després de l’allunyament experimentat el 2016. <strong>Mataró </strong>ha tornat a les seves essències socialistes (25,37%), seguits de prop per ERC (22,09%), mentre En Comú Podem s’ha de conformar amb un 14,8% de sufragis, allunyats del 23,6% de fa 3 anys. A <strong>Sabadell, Terrassa i Granollers </strong>un de cada quatre electors s’han decantat pels socialistes, amb Esquerra i la formació violeta completant el podi electoral.