11 candidatures

El BOE publica les candidatures per a les eleccions europees

Les formacions territorials han unit forces per tenir la possibilitat d'aconseguir un escó a Estrasburg

urna-votar

urna-votar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres les candidatures presentades pels diferents partits i coalicions a les eleccions europees convocades per al pròxim 26 de maig i que, en aquesta ocasió, coincideixen amb els comicis locals i autonòmics.

Com que en les eleccions europees la circumscripció és d’àmbit estatal, les llistes es van haver de presentar davant de la Junta Electoral Central (JEC) i aquelles formacions que no van aconseguir escó en els comicis anteriors, els del 2014, han hagut d’aportar, a més, 15.000 firmes de ciutadans com a aval. El termini va acabar a les 12 de la nit d’aquest dilluns, 22 d’abril.

Per a aquesta convocatòria s’han acreditat 11 coalicions davant de la JEC de diferent signe. Al regir el sistema de circumscripció única, les formacions territorials es veuen obligades a unir forces per tenir possibilitat d’aconseguir un escó a Estrasburg.

Dues llistes independentistes

Així, l’independentisme es presenta dividit en dues coalicions diferents. D’una banda, ERC, Bildu i altres partits gallecs, asturians, canaris i aragonesos s’han unit sota la denominació Ara Repúbliques, que en principi tindrà Oriol Junqueras com a cap de llista; i, de l’altra Junts per Catalunya (JxCat) i les seves marques precedents del PDECat i l’antiga Convergència (CDC) han format la coalició Junts, que encapçala Carles Puigdemont.

A més, el PNB, Coalició Canària, Compromís per Galícia, Agrupació Atarrabia, Proposta per les Illes Balears i Demòcrates Valencians acudiran junts a les eleccions europees sota la denominació Coalició per una Europa Solidàriai, per la seva part, els valencians de Compromís lideraran una coalició de més d’una quinzena de partits d’àmbit territorial com Nova Canàries, Chunta Aragonesista i En Marea.

Noves coalicions

Al llistat de coalicions per al 26 de maig s’estrena la marca ADÑ, una coalició de formacions ultradretanes i euroescèptiques com ara Alternativa Española, Falange Española de las Jons, Democracia Nacional i La Falange, que s’han unit sota el lema Identidad Española i que competiran per l’espai a la dreta de Vox.

També va presentar llista Retallades Zero, que es presenta a les generals d’abril i que en aquesta ocasió agrupa Els Verds-Grupo Verde, Unificació Comunista d’Espanya (UCE) i Grup Verd Europeu sota la marca Retallades Zero-LV-GVE.

Els partits comunistes d’Els Pobles d’Espanya, del Poble de Catalunya i del Poble Andalús es presenten com aComunistes, al mateix temps que diferents partits ‘pirates’ de Catalunya han conformat la seva pròpia coalició,Pirates de Catalunya-European Pirates.

La resta de coalicions són: Els Verds (Gira Madrid i Drets Ciutadans); Centristes per Europa (Coalició de Centre Democràtic, Lliures, Units per a la Independència de la Justícia i Centrats); i Jubilats per Europa (Jubilats pel Futur Dignitat i Democràcia, Demòcrata Social Jubilats Europeus i Unitat de Centre).

Llistes definitives

Després de la publicació de les llistes al BOE, la Junta Electoral haurà d’examinar ara el compliment de tots els requisits formals i, sobretot, els avals presentats per les formacions extraparlamentàries. Després procedirà a proclamar les candidatures definitives al Parlament Europeu, que tornaran al BOE eldimarts 30 d’abril.

Notícies relacionades

En les eleccions del pròxim 26 de maig s’hauran d’elegir54 diputats al Parlament Europeu(amb cinc més en la reserva per a quan es produeixi el 'brexit'), a més de 715 diputats autonòmics de dotze comunitats i 67.319 regidors de més de 8.000 municipis.

La campanya electoral començarà a les 00.00 hores del divendres 10 de maig i acabarà a les 00.00 hores del dia 24, dues setmanes després.