Un poble de Sevilla dispara i crema un Judes que representa Puigdemont

Torra anuncia que «denunciarà» els fets i JxCat exigeix Sánchez que els condemni

atenci-el-moment-de-l-execuci-del-molt-honorable-president-puigdemont-a-coripe-andalusia vid 21 185945 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nombroses persones han presenciat aquest diumenge a la plaça principal de Coripe (Sevilla) la festa de la Crema del Judes, que ha tingut com a protagonista l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, la figura del qual ha sigut cremada com a exemple “del que és negatiu per a la societat”.

Es tracta d’una festa d’Interès Turístic Nacional que l’any passat va concitar molta polèmica, quan Moviment contra la Intolerància va presentar una querella contra els organitzadors pel presumpte matís racista de la festa, ja que llavors la figura “cremada” representava la presumpta assassina del nen d’Almeria Gabriel Cruz, Ana Julia Quezada. L’alcalde de Coripe, Antonio Pérez, i la seva regidora de Festes, Irene García, van haver de declarar davant la Fiscalia imputats per un presumpte delicte d’odi, tot i que la causa va quedar finalment arxivada.

Aquest 2019, Puigdemont ha sigut el protagonista involuntari personificant “un personatge que s’hagi caracteritzat en els 365 dies anteriors per ser especialment negatiu per a la societat”, segons el parer dels organitzadors de la festa. La figura amb la imatge de l’expresident català lluïa el seu típic pentinat, vestit fosc, un llaç groc i una estelada com a capa, i ha sigut cremada després de ser tirotejada davant els crits de joia de la gent que omplia la plaça del poble.

Tot això en el marc del Diumenge de Resurrecció de Coripe, un dels dies més importants per a la localitat amb la tradició del ‘Judes’, una cita amb què, per a l’ocasió, es recrea l’Hort de les Oliveres pel qual passa la processó del Crist Ressuscitat organitzada per la parròquia de Sant Pere i, una vegada finalitzada és quan té lloc la crema del Judes.

La festa culmina quan el Judes és portat a la plaça acompanyat pels escopeters, la banda de música i els capgrossos, i després de ser penjat d’una figuera, col·locada al costat de l’església per a l’ocasió, és tirotejat amb munició de salva, fins que comença a cremar i es crema en la seva totalitat. Els organitzadors han remarcat que no és una festa per crear polèmica, sinó que simbolitza “cremar una cosa negativa”, tot i que han admès el ressò que la decisió d’aquest any pot tenir.

Torra ho “denunciarà”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat el seu rebuig de la ‘crema’ de Puigdemont a Coripe i ha assegurat que “denunciarà” els fets. “Senzillament, hòrrid. Fàstic extrem. Intolerable. Ho denunciarem”, ha escrit Torra al seu compte de Twitter. Mentrestant, el número dos per Tarragona de JxCat, Ferran Bel, ha exigit al president del Govern central i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, que censuri l’acció perquè, altrament, serà “còmplice” del que ha passat.

Notícies relacionades

La primera candidata del PSC per Barcelona per a les eleccions generals, Meritxell Batet, ha condemnat la crema d’un ninot que representava Puigdemont i ho ha considerat un “comportament intolerant”.

“Condemno tots els actes d’intolerància que es produeixen en aquesta campanya”, ha escrit en el seu compte de Twitter. “Cremar la imatge d’una persona, impedir actes electorals o qualsevol altre tipus de comportament intolerant. Els socialistes ho rebutjarem sempre”, ha conclòs la candidata socialista.