camí de les urnes

Sánchez cedeix i anirà a dos debats: dilluns a TVE i dimarts a Atresmedia

El candidat recula, tot i que considera "una anomalia" les dues cites en dies consecutius:

L'ens públic confirma el canvi de data i deplora el "sainet" dels últims dies

undefined34274217 madrid  13 06 2016  politica  debate a cuatro en la campa a 190418191436

undefined34274217 madrid 13 06 2016 politica debate a cuatro en la campa a 190418191436 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez recula en la batalla delsdebats electorals. Després del’onada de crítiques de l’oposiciócrítiques i la fractura oberta a RTVE, el candidat socialista ha decidit cedir. Assistirà a les dues cites. El dilluns 22 d’abril anirà a RTVE i el dimarts 23, a Atresmedia. Preguntat sobre la seva decisió, Sánchez ha respost des de Logronyo encongint-se d’espatlles lleument i amb un somriure: "Quin remei". El PSOE intenta així posar punt i final a una controvèrsia que empantanega una campanya que fins aquesta polèmica dominava i que ara, confien, es podrà reconduir sense que afecti la intenció de vot que el partit encapçala a totes les enquestes. El PP, Ciutadans Unides Podem s’apunten el punt, però sobretot, la victòria moral és delsprofessionals  de l’ens públic. Aquest migdia el consell d’informatius ha confirmat el canvi de data (que no ha anunciat la corporació) i ha emès un comunicat en el qual lamenta "el sainet".

El PSOE explica en un comunicat fet públic aquest divendres que Sánchez ha demanat al seu comitè electoral que "reconsideri" la seva posició i accepti les ofertes de les dues cadenes de televisió, davant "la possibilitat real que no hi hagués cap debat". Tot i que el candidat socialista considera "una anomalia" que es facin els dos programes en dies consecutius i afirma que "no hi ha cap precedent en la història de les democràcies occidentals", s’hi avé perquè, diu, ha de prioritzar l’acord entre majories. 

Hores després del comunicat, Sánchez, que ha patit la seva primera ensopegada en aquesta campanya amb la gestió del debat, ha fet servirl’humor  quan s’ha referit al seu canvi de criteri. El president ha dit que ell acudirà amb "guant blanc" a les dues cites. "Espero que la dreta i les seves tres sigles entenguin que debatre no és insultar", ha dit davant d’unes 500 persones a Sant Sebastià. No obstant, el líder socialista ha donat per fet que seran debats molt durs, d’acord amb les campanyes que han dissenyat Pablo Casado Albert Rivera, basades en la presumpta necessitat de treure Sánchez de la Moncloa. "Vist això, em sembla bé que posin el debat fora de l’horari de protecció infantil, perquè les coses que diuen sobre la meva persona...", ha explicat, provocant rialles a l’auditori.

El gir 

Sánchez ha fet un gir en qüestió d’hores. Dijous va defensar en una entrevista a Onda Cero que només assistiria a un debat, el de RTVE el pròxim dimarts, i va recomanar als seus adversaris que, si no hi volien assistir perquè preferien acudir al programa d’Atresmedia, que enviessin substituts a confrontar amb ell. Casado, Rivera i Pablo Iglesias es van negar a acceptar aquesta posició. Els líders del PP i Ciutadans van mantenir el seu compromís amb la cadena privada. El cap podemista va insistir que hi havia d’haver dos debats. 

La guerra política deixa ferides obertes a RTVE, la direcció de la qual va decidir posposar de dilluns a dimarts la celebració del debat poques hores després que Sánchez expressés aquest desig. Els consells d’informatius de TVE, RNE i RTVE van explicar que "no comparteixen" aquesta decisió, van reclamar que s’aposti per la "imparcialitat" i que premiïn els criteris periodístics i professionals. El canvi de dates va servir perquè l’oposició acusés el líder socialista d’"instrumentalitzar" la televisió pública.

La nova decisió de Sánchez, d’apostar ara per dilluns, obligaria de nou RTVE a canviar les seves previsions. L’ens s’haurà de pronunciar. 

En contra del que expressava fa només unes hores, quan defensava una única cita, el candidat socialista afirma ara que "serà un honor" mantenir dos debats que, enténajudaran a mobilitzar els indecisos.

Fonts socialistes reconeixen que han gestionat malament la negociació dels debats electorals. Tot i així, confien que l’acceptació d’anar als dos programes tanqui la polèmica que sacseja la campanya. Afirmen que aquesta controvèrsia, tot i que és cridanera, no arriba a arrelar en l’electorat i no incideix en la intenció de vot, ja que a l’opinió pública li interessen altres temes que els afecten de ple, com les pensions o el salari mínim. 

Crítiques de l’oposició

El PP ha confirmat que Casado estarà en els dos debats. El candidat conservador considera que Sánchez "recula" en aquest assumpte "obligat" per l’oposició i pel seu "desgast electoral", però no pel "bé d’Espanya". “Només encerta quan rectifica”, ha criticat el líder del PP, que ha lamentat que Sánchez hagi “generat un gran desgast” a RTVE pel seu “interès partidista”, informa Pilar Santos. 

Ciutadanstambé ha ratificat que Rivera assistirà als dos programes. El líder dels liberals es felicita per la decisió de Sánchez, però l’ha acusat d’haver intentat evitar-ho fins a l’últim minut. “No li queda més remei. Em sembla una vergonya que un president del Govern intenti esquivar els debats. Qui li té por a un debat en realitat li té por a la democràcia, al periodisme i a la pluralitat”, ha assenyalat.

20190419 433751 villegasmo 1 1-2 / periodico

Notícies relacionades

El seu secretari general, José Manuel Villegas, ha lloat la decisió dels professionals de l’ens públic i ha demanat la dimissió de la directora del RTVE. "Rosa María Mateo ha de dimitir i a Pedro Sánchez l’hem d’enviar a casa seva el 28 d’abril votant. Espanya no pot aguantar un president sense escrúpols", ha sentenciat.

Unides Podem celebren la decisió de fer doblet, i confien ser determinants per al pols electoral. Iglesias ha mostrat el seu agraïment als treballadors de la televisió pública que "han aconseguit fer rectificar la senyora [Rosa María] Mateo" per una decisió que qualifica d’"incomprensible" i que, segons la seva opinió, "responia al’ús instrumental i inacceptable de TVE per part del Govern".  En aquest sentit, ha insistit que "s’ha delegislar  d’una vegada que els debats siguin obligatoris" per respectar el dret dels ciutadans que volen "contrastar les diferents propostes dels candidats i de les diferents formacions", informa Miguel Ángel Rodríguez.