MOSTRA
Una exposició immersiva viatja al centre del món de Jules Verne
La instal·lació compta amb peces de Franc Aleu, Joan Fontcuberta i Jordi Massó
L’Ideal del Poblenou proposa, a través de la realitat virtual, recórrer les novel·les de l’escriptor francès visitant des del fons de l’oceà fins a la superfície lunar passant per l’interior d’un volcà.
Queden quatre anys perquè es compleixi el bicentenari del naixement de Jules Verne, que va ser a Nantes el 8 de febrer de 1828. Verne 200, l’exposició immersiva que dimecres es va inaugurar a l’Ideal Barcelona, comença una celebració que es prolongarà al llarg de quatre anys a diferents ciutats. L’objectiu és la reivindicació de les obres d’un autor que formen part de l’imaginari col·lectiu, que han despertat la fascinació per la lectura entre els més petits i l’entusiasme per la ciència i la tecnologia al llarg de diverses generacions. El cine, l’animació, la pintura i la fotografia no s’han pogut escapar de la influència de Verne, l’exploració del món conegut i del desconegut del qual ha conformat la nostra pròpia mirada sobre la realitat que ens envolta i, alhora, el nostre imaginari sobre llocs que encara avui continuen inexplorats.
A la presentació, el director de l’Ideal, Jordi Sellas, va remarcar que l’exposició, comissariada per Olga Jornet i en col·laboració amb la Societé Jules Verne, ha sigut un dels reptes més grans a què s’ha enfrontat el centre d’arts digitals des que va obrir les portes el 2019, convertint-se en un dels centres pioners a la producció i exposició d’experiències immersives. Un dels objectius que han marcat l’Ideal des del principi ha sigut el d’entrellaçar les ciències amb l’art i la tecnologia; amb aquest propòsit van néixer exposicions com Manet, l’experiència immersiva o Dalí cibernètic.
Després de dos anys de treball, arriba ara Verne 200, exposició que, al llarg dels dos pròxims anys, es podrà veure a diferents centres artístics fins i tot instal·lar-se, com a etapa final del seu recorregut, a París, ciutat clau en la biografia de Verne. Aquí va conèixer els Dumas, que el van introduir al món de les lletres –amb el Dumas fill va arribar a signar, a més, dues obres de teatre–, al fotògraf Nadar, amb qui va compartir la passió pels avenços tecnològics, i a Pierre-Jules Hetzel, el seu editor, amb qui va començar la col·lecció Els viatges imaginaris, en què va publicar les seves novel·les més reconegudes, totes exploracions a terres i llocs coneguts i encara per conèixer. Les altres dues ciutats essencials són Nantes i Amiens: a la primera, va néixer i davant el port va sorgir la seva passió pels viatges i les exploracions a terres llunyanes; a la segona, es va recloure fins a la seva mort per escriure la seva extensa obra, formada per més de mig centenar de novel·les.
Dibuixos originals
A les primeres dues sales, a través de la realitat virtual, el visitant viatja al llarg d’aquestes tres ciutats i recorre els espais i llocs que van marcar la vida de Verne. Després d’aquestes dues, el visitant arriba a Le Grand Planisphere Numérique una sala on recorre el territori geogràfic, real i imaginat, protagonista de les principals novel·les de Verne, i on podrà admirar, per primera vegada, els dibuixos originals del storyboard que Georges Meliès va crear per a les adaptacions cinematogràfiques, així com fotogrames inèdits de la pel·lícula que Segundo de Chomón mai va arribar a fer de la novel·la De la Terra a la Lluna.
Després de les fotografies que, mitjançant intel·ligència artificial, Joan Fontcuberta i Franc Aleu han fet dels moments clau de les aventures vernianes i de la instal·lació de Jordi Massó que, a partir de La volta al món en vuitanta dies reflexiona sobre la canviant velocitat del desplaçament al llarg del temps, s’arriba a la sala més impactant de tot el recorregut: Meta Verne. Aquí el visitant, a través d’unes ulleres de realitat virtual, recorre físicament diferents espais de les novel·les de Verne: navega pel mar i viatja al fons de l’oceà, assisteix a l’erupció d’un volcà i camina sobre terra lunar; recorre la selva, viatja al centre de la terra que, poc després, sobrevola.
Notícies relacionadesSi el bicentenari de Verne ha de servir, va remarcar amb èmfasi Philippe Burgaud, de la Societé Jules Verne, per reivindicar un autor que no va arribar a ser reconegut per la crítica i la societat literària de França, sent considerat moltes vegades un autor comercial o per a joves lectors, Verne 200 juga un paper clau: ens endinsa físicament i literalment a l’univers de Verne, un univers que, una vegada finalitzada la visita, l’espectador pot i ha de continuar investigant a través dels llibres.
Verne 200, en aquest sentit, és una invitació a la lectura, la porta d’entrada, sobretot per als més joves, a aquest món fet d’imaginació i de ciència, de curiositat i ànsies de saber que va fomentar l’escriptor francès. Les seves novel·les van inaugurar un nou gènere, la novel·la científica, i van marcar el destí de molts joves lectors que, gràcies a la seva literatura, van optar per dedicar-se a la ciència, a la investigació i a l’enginyeria.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Prime Day 2022, en directe: la màquina d’afaitar OneBlade de Philips
- Salvador Illa inaugura la Ciutat Esportiva Damm
- L’auditor diu que el Barça perd més dels 91 milions que admet
- El Barça no concreta la data de retorn a l’Spotify Camp Nou