DEBAT ELECTORAL

El PSOE i Podem defensen la pujada de l'SMI davant les crítiques del PP i Cs

El Govern socialista va aprovar un augment del salari mínim, que actualment és de 900 euros

GRAF1639. MADRID, 15/04/2019.- Los responsables económicos, del PP, Daniel Lacalle (2i); del PSOE, Daniel Fuentes (i); de Unidas Podemos, Nacho Álvarez (2d), y de Ciudadanos, Toni Roldán (d), durante el debate sobre asuntos económicos que se celebra este lunes en la sede central de la Agencia Efe. EFE/ Ángel Díaz

GRAF1639. MADRID, 15/04/2019.- Los responsables económicos, del PP, Daniel Lacalle (2i); del PSOE, Daniel Fuentes (i); de Unidas Podemos, Nacho Álvarez (2d), y de Ciudadanos, Toni Roldán (d), durante el debate sobre asuntos económicos que se celebra este lunes en la sede central de la Agencia Efe. EFE/ Ángel Díaz / Ángel Díaz (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE

El PSOE i Unides Podem han defensat els efectes positius que ha tingut la pujada del salari mínim (SMI) a 900 euros sobre el mercat laboral , davant del PP i Ciutadans, que consideren que haver-lo apujat un 22% de cop i sense negociar-ho amb els agents socials és una mesura populista.

Durant el primer debat electoral econòmic celebrat a l’Agència EFE, el responsable de la Secretaria d’Economia de Podem i coordinador del programa econòmic d’Unides Podem, Nacho Álvarez, ha demanat aquest dilluns al PP que aclareixi si planeja baixar-lo.

El responsable del programa econòmic del PP, Daniel Lacalle, ha negat rotundament que el seu partit pretengui baixar-lo i ha afirmat que el PP sempre ha pujat l’SMI amb l’acord entre agents socials.

"El que és un engany és pujar a uns quants l’SMI, que només afecta un 3% dels treballadors, per pujar impostos (cotitzacions) a la immensa majoria dels assalariats", ha afirmat Lacalle, que ha assegurat que no es pot donar per descomptat el creixement de l’ocupació en un moment econòmic "fràgil".

Segons l’opinió de Lacalle, per crear feina fixa i de més qualitat s’ha de permetre que els agents econòmics creixin, perquè "no es crea ocupació destruint el teixit empresarial" ni amenaçant els empresaris amb pujades impositives.

Mesura per corregir la bretxa de gènere

Per al responsable d’Economia al Comitè d’Estratègia del PSOE, Daniel Fuentes, la pujada de l’SMI ha sigut crucial per avançar en la correcció de la bretxa de gènere en el mercat laboral, ja que són les dones les que el perceben majoritàriament, mentre ha assegurat que la pujada no ha tingut cap impacte en l’ocupació.

El secretari de Programes de Ciutadans, Toni Roldán, ha recordat que tant el Banc d’Espanya com l’Autoritat Independent de la Responsabilitat Fiscal (AIReF) han advertit d’aquest efecte negatiu, mentre ha destacat que les taxes d’atur mitjanes han sigut similars tant en períodes de governs socialistes com de governs populars.

La reforma laboral del 2012

Per a Lacalle, aquesta afirmació de Roldán és "sorprenent" tenint en compte que "tothom sap que el PSOE significa atur i el PP, recuperació", ja que "la reforma laboral del 2012 va ser absolutament essencial per acabar amb la sagnia de l’ocupació" de l’etapa socialista.

En aquest sentit, Lacalle ha considerat irònic que el PSOE parli de revertir la reforma laboral quan Pedro Sánchez "ha dit a tots els inversors internacionals que no ho pensa fer".

Fuentes ha reiterat el plantejament del PSOE de derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral com ara la prevalença del conveni d’empresa, perquè quedi per sobre el sectorial.

Contractació temporal

Álvarez ha compartit aquest punt de vista i ha advocat per controlar la contractació temporal perquè no s’utilitzi en frau de llei, raó per la qual Unides Podem proposa limitar aquest tipus de contractació entre un i sis mesos.

Notícies relacionades

"El mercat de treball ens parla del model de societat que volem i l’ocupació que es creï trasllada una falta d’horitzó molt preocupant", ha afirmat Álvarez.

Sobre la reforma laboral del 2012, Roldán ha dit que s’ha de deixar de mirar al passat i s’ha centrat les seves propostes per crear ocupació de qualitat, a acabar amb el "contractes porqueria", a canviar el sistema de formació per deixar de "llençar a les escombraries 6.000 milions d’euros cada any" i a bonificar les empreses que acomiadin menys.