No dimitirà tot i que perdi 60 diputats el 28-A

Casado afirma que rebaixarà el salari mínim i després rectifica

El líder del PP va assegurar que retallaria els 900 euros actuals i els deixaria en els 850 acordats per Rajoy

"¿Qui ha dit que jo abaixaré el SMI? ¿Estem en les 'fake news' de la setmana?", diu hores més tard

casado / periodico

casado
zentauroepp47700583 casado robots190410132224

/

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado ha deixat anar a Onda Cero que, si governa, baixarà el salari mínim interprofessional (SMI) de 900 a 850 euros, exactament fins a la xifra acordada per l’Executiu de Mariano Rajoy, tot i que hores més tard ha rectificat.

En l’entrevista, al matí, quan li han preguntat sobre si rebaixarà la pujada del SMI que ha impulsat l’Executiu de Pedro Sánchez, Casado ha respost que el que farà serà "complir la negociació a la qual va arribar el Govern, amb acord de la patronal i els sindicats, per apujar el SMI a 850 euros l’any 2020 i, a més, respectant la pujada" que ja va fer el PP l’any passat "del 4% i de l’any anterior un 8%". És a dir: a la pràctica aquesta afirmació suposa que rebaixarà el SMI, ja que el PSOE, després del seu pacte amb Unides Podem, va acordar elevar-lo fins als 900 euros, un augment que va entrar en vigor el passat 1 de gener.

Passat el migdia, Casado ha sortit a frenar aquesta conclusió: "¿Qui ha dit que jo abaixaré el SMI? ¿Estem en les 'fake news' de la setmana?", ha etzibat als periodistes durant una visita al Campus Google de Madrid. Fonts del PP s’han recreat en aquesta idea, a l’assenyalar que "ningú és tan suïcida d’arribar al Govern i baixar el SMI". "A més tècnicament és impossible perquè si es forma el Govern al juny, es prorrogaran els Pressupostos", han insistit. I ja cap a les tres de la tarda, en un col·loqui organitzat pel diari 'Abc', ha afirmat que si és cap de l’Executiu s’asseurà amb la patronal i els sindicats per "saber com s’ha d’actualitzar". Fonts de l’equip de Casado han afegit que "no es tocaria el SMI" mentre no es fes aquesta reunió amb els agents socials. 

¿Què ha dit Lacalle?

Daniel Lacalle, el nou guru econòmic dels populars i número quatre de la llista per Madrid, va afirmar en la polèmica entrevista en què va parlar de la retallada de les pensions fa dues setmanes que "la pujada del salari mínim és una pujada d’impostos encoberta". "El debat del SMI és fals. El debat no és abaixar o apujar el SMI. El debat aquí ha sigut la brutal pujada dels costos laborals que s’ha introduït amb el subterfugi del salari mínim interprofessional, que és la monstruosa pujada de les bases de cotització", va declarar.

En l’entrevista d’aquest matí, Casado ha quantificat la baixada d’impostos que ha inclòs en el seu programa electoral en "16.000 milions d’euros" que es tornaran als espanyols amb la reducció de l’IRPF i Societats i l’eliminació dels impostos de donacions, successions, patrimoni i actes jurídics documentats (AJD) en hipoteques. També proposa reduir cotitzacions i augmentar deduccions per a vivenda.

"Avui quantificaré la meva proposta de baixada d’impostos: 16.000 milions d’euros que es tornen als espanyols en la supressió de donacions, successions, patrimoni, actes jurídics documentats i en la baixada de l’IRPF per sota del 40% i l’impost de Societats per sota del 20%", ha manifestat, per afegir que la seva "prioritat" és l’economia.

Canvi de criteri

La direcció del PP ha informat aquest matí que finalment obrirà la campanya electoral aquest dijous en un local de lleure que hi ha dins del parc del Retiro, a Madrid. Al principi, segons va comunicar l’organització, els conservadors volien iniciar la caravana de Casado a la plaça de Colón, escenari de la manifestació que el PP va organitzar, juntament amb Ciutadans i Vox, per demanar la dimissió de Sánchez. Pocs dies després d’aquesta protesta, menys freqüentada del que esperaven, el president del Govern va decidir avançar les eleccions, amb l’esperança que aquesta por de les dretes mobilitzés el seu electorat, una cosa que, almenys en el paper de les enquestes, ha aconseguit.  El PP ha rectificat i ha preferit no revifar l’esperit de Colónen un intent d’allunyar-se de Vox després de comprovar que la seva 'dretanització' del discurs no ha fet efecte i continua perdent vots en favor del partit d’ultradreta.

Les enquestes

Notícies relacionades

En tot cas, Casado creu que hi ha 28 escons que oscil·len i que poden marcar la diferència i donar-los la victòria. De la mateixa manera, el dirigent conservador ha posat èmfasi en l’alt nombre d’indecisos a hores d’ara i en el possible vot ocult, abans de trencar una llança per la tornada al bipartidisme i de fer una crida al vot útil a les dretes, ja que els votants de Cs i Vox "no tenen cap excusa per no confiar en el PP".

Casado ha criticat els resultats de l’última enquesta del CIS, que preveu una àmplia victòria del PSOE el 28-A, i ha dit que els socialistes haurien d’haver pagat el baròmetre perquè és campanya, "propaganda electoral". Després de carregar contra la instrumentalització de l’organisme que dirigeix José Félix Tezanos, Casado no ha dubtat a qualificar aquest sondeig de "pures 'fake news'". "No li passa factura ni Catalunya, ni Otegi, ni els aturats", ha remarcat amb to burleta el líder conservador.