eleccions generals

El Suprem rebutja excarcerar els líders del procés per la campanya del 28-A

El tribunal avança que el seu dret polític només es veurà afectat en l'incompatible amb la presó

La Sala considera incompatible amb l'estat actual del judici la seva posada en llibertat

zentauroepp46933908 proces190212110009

zentauroepp46933908 proces190212110009 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha rebutjat excarcerar els presos que es presenten com a candidats de Junts per Catalunya i d’Esquerra a les eleccions generals del 28-A, d’acord amb el que havien sol·licitat per evitar haver de sol·licitar permisos de sortida en funció dels actes en què volen participar. La Sala declara que els motius per decretar la mesura segueixen vigents i més si valora "el moment del judici en què ens trobem", en el qual se’ls acusa de rebel·lió, sedició i malversació, ja que si aprofitessin la seva sortida de presó per eludir alguna crida judicial es produiria "una important disfunció en el desenvolupament de la vista".

La interlocutòria sosté que la permanència a la presó d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Raül Romeva és proporcionada, com ja va argumentar en anteriors resolucions en què els acusats reclamaven la llibertat, i que no vulnera el seu dret a la participació política, com es demostra amb la seva concurrència als pròxims comicis, com a "plens titulars" d’aquest dret.

No obstant, afegeix una puntualització que pot tenir rellevància de cara a l’èxit de futures peticions. Diu que "aquest dret participatiu només es veuria afectat en la mesura que es pretengui el seu exercici d’una manera incompatible amb la situació cautelar de privació de llibertat que aquest moment afecta els acusats". 

La resolució assenyala que davant de la possibilitat que eludeixin una crida judicial en ple judici serien insuficients altres mesures cautelars menys costoses, com el control telemàtic i arrestos domiciliaris sol·licitats pels candidats presos.

Dret de defensa

I quant al dret de defensa que els candidats afirmen que es vulnera per les maratonianes jornades del judici que els porten fins i tot a perdre l’atenció a causa del gran nombre d’hores que duren les sessions, el tribunal respon que aquest dret es garanteix a l’haver deixat a tots els acusats, tant els presos com els que no, seure darrere dels seus lletrats, que els permet una "comunicació fluida i constant" durant tota la sessió. 

A més, en les aturades i els àpats, "seguint les instruccions de la Sala als agents encarregats de la custòdia, els acusats es poden entrevistar lliurement, sense restriccions, així com rebre assessorament de tots els acusats".

Notícies relacionades

Per si hi ha algun dubte, la interlocutòria afegeix que la "complexitat i previsible durada" del judici "no implica vulneració de la dignitat dels processats pel fet mateix que estiguin a la presó", ja que s’han facilitat els mitjans necessaris per respectar els seus drets mentre duri.

I pel que fa al fet que siguin candidats, els magistrats diuen que això no pot suposar la seva excarceració, ja que per si mateixa la presó preventiva no implica una vulneració dels drets polítics.