CARTA A LA MILITÀNCIA

Junqueras demana negociar amb Sánchez "sense línies vermelles"

El president d'ERC pregunta al president espanyol si després del 28-A "treballarà per una solució o continuarà empresonant idees"

Artadi respon a Junqueras que "defensar els drets, les llibertats i el final de la repressió ha de ser una línia vermella"

46960993 60 car 1200

46960993 60 car 1200

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En una carta dirigida a la militància el dia que començarà la campanya electoral i en què fa 50 anys, el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, demana a Pedro Sánchez negociar "sense línies vermelles ni xecs en blanc". "Fa uns dies que només sento una pregunta, tothom vol saber què passarà l’endemà de les eleccions. Sembla difícil respondre aquesta pregunta, primer perquè no sabem quin serà el resultat electoral i la correlació de forces que quedarà al Congrés, però sobretot perquè nosaltres no som els que ens aixequem de la taula", assegura Junqueras, que trasllada la pregunta directament a Pedro Sánchez: "¿Què farà?" ¿Vol treballar per una solució o vol continuar capturant algunes idees i la democràcia?".

El líder d’ERC també avisa que ningú ha de regalar xecs en blanc al PSOE "que actuïn com a línies vermelles per a una veritable democràcia que passa per un referèndum inevitable". 

Finalment, Junqueras insta els independentistes a guanyar per primera vegada en la història en unes eleccions espanyoles.

Aquí pots llegir la carta completa de Junqueras:

De cara a les eleccions del 28 d’abril, Junqueras assenyala que "no valen excuses, només la victòria" i defensa que hi ha l’oportunitat de "tornar a derrotar a la repressió, la injustícia i la covardia".

"Podem fer que per primera vegada l’independentisme guanyi unes eleccions espanyoles a Catalunya", ha reblat per després encoratjar a "tenyir de groc el mapa de Catalunya".

Junqueras defensa en l’escrit que no hi ha ningú més independentista que ell i que ERC, i que no hi ha ningú més dialogant que el seu partit. Segons ha defensat, el camí que s’ha de seguir és "mantenir la fermesa absoluta de les conviccions i la mirada posada en l’objectiu de la República catalana combinat amb la mà estesa i el diàleg".

El líder dels republicans ha contraposat aquesta actitud amb la del Govern espanyol, que "s’ha aixecat de la taula per por". "Nosaltres no tenim cap por de defensar la independència de Catalunya, el dret a l’autodeterminació i alhora la necessitat de seure per trobar una solució política. Molts lideratges mundials ens han ensenyat que cal parlar, fins i tot, amb aquells que ens han tancat a la presó", ha defensat.

En l’escrit, Junqueras diu que no ha fet res de què hagi de penedir-se i que, al contrari, se sent "legítimament orgullós" perquè "ser lleial al mandat dels ciutadans és l’obligació com a representants públics". "I, no en tingueu cap dubte, ho tornaria a fer", conclou.

La resposta d’Artadi

La número dos de la candidatura de JxCat a les eleccions municipals de Barcelona, Elsa Artadi, ha respost a Junqueras que "defensar els drets, les llibertats i el final de la repressió ha de ser una línia vermella".

Notícies relacionades

Durant la conferència en el Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Artadi ha assegurat que no la "sorprèn" que el Tribunal Suprem hagi rebutjat deixar en llibertat els líders independentistes empresonats que són candidats a les eleccions del 28 d’abril i del 26 de maig.

A més, la candidata de JxCat ha denunciat les "limitacions" que l’empresonament implica en el moment de fer campanya. Artadi ha assenyalat que la voluntat de "defensar els drets, la llibertat i el final de la repressió va més enllà de l’independentisme", perquè "el 80% dels ciutadans estan a favor de resoldre els conflictes votant" i "en contra del 155" i la "repressió".