Expedient contra el policia

El mosso que va proferir «la república no existeix» argumenta que és una «dada objectiva»

L'agent i el seu advocat presenten a la Generalitat un escrit d'al·legacions que nega que en les expressions «idiota» i «fills de puta» hi hagués la intenció d'insultar

L'escrit de defensa de l'antiavalots adverteix Interior que, si el sanciona, podria cometre «un delicte de prevaricació» partint d'un greuge comparatiu

xkdox-k9l1v / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’agent de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra sotmès a un expedient disciplinari pel Departament d’Interior de la Generalitat per dir-li a un manifestant i agent rural “la república no existeix, idiota”, ha presentat al·legacions en la seva defensa argumentant que quan li va dir estava cansat i assetjat, que la famosa frase forma part d’una conversa molt més àmplia i que no tenia cap intenció d’insultar-lo.

En un escrit rebut aquest dimarts per la Direcció General de Policia, l’advocat de l’antiavalots, José María Fuster-Fabra, adverteix a Interior de la comissió d’“un possible delicte de prevariació” i d’un altre de “greuge comparatiu”. El policia li va deixar anar la frase a un agent rural que va acudir amb el seu uniforme reglamentari a la manifestació, i vestit així es va oposar a l’antiavalots.  El greuge comparatiu, segons l’escrit, rau en la falta de sanció a l’agent rural, mentre es castiga el policia per “una actuació d’ofici de la Divisió d’Afers Interns”.

I, aprofundeix l’informe d’al·legacions, com que les actuacions d’ofici d’un òrgan sancionador com aquest “no poden ser aleatòries o al caprici dels seus responsables” o per “indicacions que puguin provenir d’altres institucions”, es podria incórrer en la prevaricació.

La república no existeix

Assegura que la primera part de la frase “la república no existeix és una dada absolutament objectiva reconeguda unànimement fins i tot pels mateixos polítics imputats en el procediment que se segueix davant el Tribunal Suprem” i que el terme “idiota” significa, entre altres accepcions, “que no té cap mena d’instrucció”. 

L’advocat assegura que el fet “que un funcionari agent rural vagi a una manifestació recolzant els manifestants i oposant-se i culpabilitzant un altre funcionari mosso d’esquadra que està fent la seva feina és una escena inaudita en si mateixa”. I afegeix que l’agent rural va tenir una actuació “pròpia d’una persona sense cap mena d’instrucció”, ja que “una actuació semblant és obvi que no és pròpia d’un funcionari uniformat”.

Les al·legacions demanen a Interior que consideri el context en què es van produir els fets. L’escrit recorda el que van declarar companys de l’encausat, en el sentit que aquell dia, el 21 de desembre passat, una jornada de manifestacions a Barcelona contra la celebració del Consell de Ministres a la Llotja de Mar,“els manifestants van adoptar una actitud hostil” i “els cridaven i els insultaven durant hores”.

Segons l’escrit, a la protesta hi havia 3.000 persones, una massa des de la qual els mossos de la BRIMO, a banda de rebre “insults i violència verbal”, també van rebre “ampolles, llaunes, pedres i [...] cops de punys i puntades de peu”. L’informe d’al·legacions també recorda, en la veu d’un cap dels Mossos, que “van intentar dialogar i posteriorment van haver de carregar perquè els manifestants de primera línia estaven molt exaltats i volien accedir a la zona de la Llotja de Mar”.

Al límit

El vídeo d’aquell intercanvi de paraules (“Jo defenso la república”, li va dir al mosso un agent rural vestit amb el seu uniforme; "Quina república ni què collons; la república no existeix, idiota”, li va contestar el policia) es manté com un dels més vistos del procés a les xarxes socials, i ha sigut utilitzat tant pels independentistes per criticar els mossos com pels unionistes per felicitar l’agent.

Per al lletrat de l’agent, a les tres de la tarda d’aquell 21 de desembre, els policies estaven “en condicions que podem considerar com al límit”. Els Mossos desplegats a la zona van treballar aquell dia des de les cinc del matí fins a les cinc de la tarda i “es van enfrontar en unes condicions d’absoluta inferioritat numèrica” mentre “a través de les comunicacions anaven tenint coneixement que hi havia companys ferits per les pedrades, els cops, etc”, diu l’escrit.

La defensa posa en coneixement d’Interior que el famós moment de la frase, milers de vegades replicat a internet, mostra només uns segons “d’una conversa que va durar molts minuts per intentar que els manifestants desistissin de la seva actitud”, en paraules del mateix agent encausat. A la seva declaració davant els seus superiors, l’antiavalots relata que “durant molts minuts va estar intentant que aquella persona –l’agent rural a qui es va adreçar– se n’anés del lloc, però feia cas omís a les indicacions verbals”.

Com de greu és dir-li “idiota”

El mosso ha volgut aclarir que amb la seva frase “no es referia a les persones que es manifestaven pacíficament, sinó als manifestants que estaven fent enrenou, increpant i agredint verbalment i físicament els companys de la BRIMO”, consta a la seva declaració.

Interior de la Generalitat valora si castigar amb fins a 14 dies de suspensió d’ocupació i sou l’agent per una falta lleu que consistiria a proferir insults. Contra aquesta proposta, de la qual ha informat la Divisió d’Afers Interns dels Mossos, l’escrit d’al·legacions argumenta que la paraula “idiota” es va dir “en una conversa entre dos funcionaris. Va dir idiota sense voler ofendre’l [...] el que volia era una col·laboració entre funcionaris”.

Notícies relacionades

Igualment, el mosso argumenta que quan va al·ludir a uns “fills de puta”, es referia “als manifestants que havien ferit els seus companys durant el dispositiu”. L’escrit considera aquest insult com “una expressió de caràcter absolutament genèric” i “col·loquial” que no va anar “dirigida a ningú en concret”.

Les al·legacions del mosso expedientat acaben demanant que “s’oficiï la Conselleria d’Agricultura per esbrinar si s’ha produït l’obertura d’expedient sancionador a l’agent rural”.