Interior estudia si aparta el mosso de «la república no existeix, idiota»

El relleu com a agent antiavalots és una de les tres possibles sancions

El mosso i l’agent rural, en el moment de l’incident, el 21 de desembre del 2018.

El mosso i l’agent rural, en el moment de l’incident, el 21 de desembre del 2018.

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El capítol del mosso que va pronunciar aquell famós “La república no existeix, idiota” encara no està tancat. La Divisió d’Assumptes Interns (DAI) de la policia autonòmica ha comunicat a la brigada antiavalots (Brimo) del cos les tres possibles sancions a les quals s’enfronta l’agent i en què es troba un canvi de destinació, és a dir, el seu relleu com a membre de la unitat antiavalots dels Mossos.

Un vídeo que es va fer viral a les xarxes socials va captar el moment d’un enfrontament verbal entre un agent antiavalots que integrava el dispositiu de seguretat que protegia la reunió del Consell de Ministres a Barcelona del 21 de desembre passat amb un membre independentista dels Agents Rurals de la Generalitat que s’estava manifestant. L’agent rural instava el mosso a defensar la “república catalana”, a la qual cosa aquest últim va respondre: “Quina república ni quins collons. La república no existeix, idiota”.

Notícies relacionades

La Generalitat va anunciar després d’aquest incident que els Mossos estudiarien l’actuació de l’agent antiavalots, no per pronunciar-se sobre l’existència o no de la república, sinó per l’insult que va dirigir a un manifestant. Fonts coneixedores de l’expedient obert al mosso expliquen que Interior considera la seva actuació com una falta lleu, i les possibles sancions per a aquest tipus de faltes són tres: una amonestació per escrit, la suspensió d’1 a 14 dies de feina i sou, o un canvi de destinació. Assumptes Interns, divisió adscrita a la direcció del Departament d’Interior, que dirigeix Miquel Buch, no ha pres una decisió sobre això i l’advocat del mosso, José María Fuster Fabra, està preparant les seves al·legacions.

Malestar intern

No obstant, la possibilitat que l’agent pugui arribar a ser apartat de la brigada antiavalots com a conseqüència d’aquest episodi ha generat un malestar al si de la policia autonòmica, segons fonts del cos, que no descarten un gest de protesta en funció de com es culmini l’expedient obert al mosso, que va ser citat per donar explicacions davant de la Divisió d’Assumptes Interns el 18 de febrer passat.