Míting de precampanya

Rivera li dona pressa al PP per pactar «pensant en Espanya»

Inés Arrimadas acusa el PP i el PSOE de no fer «absolutament res» a Catalunya

Marcos de Quinto demana el PP «que reflexioni i atengui la mà que se li ha allargat»

zentauroepp47664531 ciudadanos arrimadas rivera190407130036

zentauroepp47664531 ciudadanos arrimadas rivera190407130036 / DAVID CASTRO

6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El president de Ciutadans i candidat a la presidència del Govern, Albert Rivera, ha presentat el molt esportiu eslògan “Vinga, Ciutadans” com a lema del partit taronja a la campanya electoral per a les generals del 28-A, durant un multitudinari míting celebrat aquest diumenge a Las Rozas (Madrid) amb algunes estrelles de la formació.

Rivera ha enviat diversos missatges al líder del PP, Pablo Casado, perquè “pensi menys ens les enquestes i els escons que perd i pensi en Espanya”. El líder taronja ha promès, si governa, impulsar “una economia laboral de veritat, sense capitalisme de col·legues”, i “liderar” pactes nacionals contra la despoblació i per l’Educació. A més, es compromet a canviar la Llei Electoral amb un tall del tres per cent, per “estalviar-nos el senyor Rufián amb els seus numerets, i els de Bildu donant-nos lliçons de Drets Humans”

Albert Rivera ha dit que nota en la gent “ganes d’independitzar-se de Puigdemont i de Torra”. “Si soc president, no hi haurà al territori de Catalunya ni un sol poble on no es compleixi la Constitució Espanyola”, ha promès.

El polític català ha assegurat que a la campanya no vol parlar “ni dels ossos de Franco, ni dels neandertals”, i que té ganes de “fer fora a aquests que han posat amb tota la barra” com el president del CIS, José Félix Tezanos. En aquest sentit, ha promès “una llei contra els cops de dit”.

Missatge a Casado

Rivera ha fet broma amb l’eslògan del PSOE “Fes que passi” –dient “fes que passi aviat”–, i ha remarcat com el PP no ha acceptat la seva oferta de col·laboració –“Casado no sap ni contesta [...] Vinga, senyor Casado, aixequi l’ànim, una mica d’energia”– i li ha recordat “una escena de pel·lícula de por” la foto de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias firmant un pacte de pressupostos.

El líder de Ciutadans ha promès defensar l’ús del castellà “a totes les escoles d’Espanya” i establir “una targeta sanitària única per a tot Espanya”, a més de “fer que els funcionaris d’aquest país puguin treballar on els destinin” sense que el nivell lingüístic sigui motiu de mèrit. “No tindreu una sola barrera a tot el territori nacional”, ha promès als empleats públics.

Entre aquests funcionaris, les forces de Seguretat. Ahir, després de participar en un manifestació per l’equiparació salarial, Rivera els ha promès “equiparar els sous de la Guàrdia Civil i la Policia amb els Mossos d’Esquadra i els ertzaintzes.  

Millor Rivera que Casado

Inés Arrimadas, portaveu nacional del partit, ha participat en el míting dirigint-se al votant de la dreta i presentant-li l’alternativa entre el candidat de Ciutadans i el del PP: “Es pot elegir entre Rivera i Casado. Rivera és aquell capaç d’atraure al centre gent que ha votat per altres opcions polítiques, és aquell que no purga els que no pensen com ell. Rivera és un home d’Estat”.

La diputada del Parlament de Catalunya ha titllat el president del Govern, Pedro Sánchez, de “perill públic” , i ha descrit com a assumpte d’“urgència nacional”, treure Sánchez i els seus de Moncloa. Arrimadas ha denunciat com “una vergonya per a les víctimes del terrorisme” que la Moncloa busqui recolzament en Bildu. “El Govern truca a Otegi, i a mi, com a cap de l’oposició a Catalunya, no m’ha trucat ni una sola vegada en nou mesos”, ha lamentat.

La número dos de Ciutadans ha recordat entre aplaudiments la seva baralla i la del seu partit contra el nacionalisme a Catalunya: “Hem donat la cara davant d’un cop d’Estat [...] Hem sigut als carrers, tot i que després els netegessin amb lleixiu. I hem anat a mitjans de comunicació absolutament sectaris i manipuladors a defensar la veu dels que també paguem aquests mitjans”, ha afegit en clara referència a TV-3. Tot això “mentre Sánchez no hi era” i quan “Rajoy no feia absolutament res”.

Inés Arrimadas, durant la seva intervenció en el míting que Ciutadans ha celebrat aquest diumenge a Madrid. / DAVID CASTRO

Arrimadas ha defensat algunes de les seves accions públiques a Catalunya com a eina per atacar el bipartidisme: “¿Que jo crispo quan retiro llaços grocs? ¡No, el que passa és que la gent està farta, PP, PSOE, que no feu absolutament res!”. Per a Arrimadas “el bipartidisme ha de demanar perdó als espanyols per moltes coses”.

La de Jerez ha inclòs un cop de brotxa basc en la seva intervenció: “Mai deixaré que em convencin que per néixer en una comunitat o una altra hagis de tenir més drets”, ha clamat, i ha recordat que Ciutadans “és l’únic partit que va votar en contra del ‘cuponazo’ insolidari basc al Congrés dels Diputats”.

Violència al procés

L’acte ha començat amb una al·lusió directa a Catalunya i ha obert el míting Edmundo Bal, l’advocat de l’Estat que el Govern va apartar de l’acusació en la causa del procés, avui candidat al Congrés. “Em van castigar per no voler mentir sobre el que va passar a Catalunya”, ha dit, i ha remarcat: “Diuen que no hi va haver violència. Si em tornessin a posar al davant aquest paper, tornaria a no firmar-lo.

Bal ha explicat que es fica en política precisament pels esdeveniments de l’octubre del 17 a Catalunya. “Aquí estic per recordar-li a Sánchez el que va passar a Catalunya”, ha clamat. El públic ha interromput el lletrat amb ovacions en diverses ocasions, en qui Ciutadans ha trobat un orador cada vegada més hàbil i aclamat en els actes del partit.

Sara Giménez, activista gitana i número 3 de la llista taronja per Madrid, ha parlat en segon lloc. S’ha descrit com a filla de venedors ambulants i advocada preocupada per les discriminacions que pateixen les minories. Giménez s’ha conjurat per a “la defensa del dret fonamental a la igualtat de totes les persones”, i per això, ha dit, li agrada estar a Ciutadans “com un equip format, preparat, i no només per algú capaç de llançar proclames al vent, sinó d’impulsar mesures eficaces”.

Territori amic

Ciutadans ha celebrat aquest diumenge el seu acte electoral al pavelló multiusos de Las Rozas, al territori més propici que la formació taronja té a la Comunitat de Madrid. És el centre de l’àrea nord-oest, la de més renda per càpita, en l’extensió més gran de xalets adossats d’Espanya. Amb prou feines hi havia cadires buides al local, amb un aforament de 6.500 persones.

L’exvicepresident de Coca-Cola Espanya, Marcos de Quinto, jugava a casa i parlava davant dels seus veïns: té el seu xalet a Torrelodones, a prop d’on s’ha celebrat el míting. De Quinto s’ha descrit com a “madrileny de soca-rel, que no ha fet més que treballar i treballar”, i a qui “ningú ha regalat res”. 

De Quinto, integrat en la llista de Madrid, ha defensat l’entrada en política de professionals “d’èxit” de la societat civil, i ha denunciat que entre els polítics de sempre “hi ha gent que creu que els escons li pertanyen”, i contraposant que “Ciutadans ve a regenerar la política, amb un quadre de professionals”, tot això per rebutjar que hi hagi persones “que s’estranyen que gent com jo entri en política”. 

Marcos de Quinto, durant la seva intervenció en el míting que ha celebrat Ciutadans aquest diumenge. / DAVID CASTRO

Notícies relacionades

De Quinto ha denunciat que “a la dreta” –a la qual ha titllat de “teocràtica i conservadora” –“se li omple la boca amb la llibertat de mercat, però al final el que proposa és un capitalisme de col·legues”.  L’exempresari s’ha definit “de centre radical”, perquè, ha afegit, “quan miro a l’esquerra els sento parlar molt de llibertats individuals, però són llibertats fake, perquè oculten una tirania del políticament correcte que no respecta les persones”. El seu exemple, el feminisme d’esquerra: “És un feminisme excloent”. De Quinto també ha acusat l’esquerra d’utilitzar Franco com “el pot d’espinacs de Popeye”. 

El candidat ha afirmat que és a Ciutadans perquè aquest partit “creu en Espanya” i en el creixement econòmic com “la recepta per solucionar els nostres problemes”. Però per a això, és necessari governar i “fer fora Sánchez”. De Quinto ha acabat apel·lant al PP, perquè “reflexioni, i atengui la mà que se li ha allargat amb un somriure”.