Cs diu que treballarà per «sumar» el PP a una llei que reguli l'eutanàsia

Després d'obstaculitzar la legislació, Rivera opina que és una «prioritat» i demana als populars «reflexió» i recolzament

Ángel Hernández afirma no tenir «por» i insisteix a demanar als polítics que despenalitzin el suïcidi assistit

jcarbo47632520 eutanasia angel hernandez190404185719

jcarbo47632520 eutanasia angel hernandez190404185719 / CARLOS ROSILLO EL PAIS

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Agencias

Ángel Hernández va dormir dijous a casa seva, després de quedar en llibertat amb càrrecs per ajudar a morir la seva parella, María José Carrasco, que patia, en estat molt avançat, esclerosi múltiple. Després de passar 24 hores al calabós, va convocar aquest divendres els mitjans de comunicació per continuar lluitant perquè a Espanya es reguli, d’una vegada per sempre, l’eutanàsia. El seu gest, que va gravar en vídeo, a cara descoberta, per donar més força a la lluita pel suïcidi assistit, ha reobert el debat, en plena precampanya. L’esquerra ha reiterat que vol convertir Espanya en el novè país del món que despenalitzi l’ajuda mèdica a morir, però en el terreny de la dreta hi ha molts més dubtes. El PP s’hi oposa obertament, però Ciutadans, el seu possible soci si els números donen per a la conformació d’un govern bipartit –caldrà veure si Vox hi dona suport extern o no, com a Andalusia–, podria tenir a les seves mans intentar empènyer Pablo Casado cap a una posició més tolerant.

De fet, vista la demanda social en favor de l’eutanàsia i el sofriment dels malalts completament dependents que volen morir, Albert Rivera ha demanat al PP que reconsideri la seva actitud respecte a l’eutanàsia i s’ha compromès a impulsar, com una mesura prioritària, una llei reguladora “garantista i amb consens, sumant altres partits”, si aconsegueix arribar a la Moncloa. Si el PP s’enroca, Ciutadans podria donar suport a la proposició de llei que el PSOE ja ha anunciat que registrarà de nou, estigui o no al Govern, i no obstaculitzar-la, com ha fet en la legislatura que acaba, per intentar que el PSOE recolzés incloure sancions en la seva llei a favor de la mort digna, que generalitza les cures pal·liatives.

A la dreta del PP, que sí que recolza la sedació i altres remeis per als malalts terminals, Vox també s’oposa a l’eutanàsia, i la Conferència Episcopal va deixar aquest divendres clar que “la mort provocada no és la solució als conflictes” de la societat.

Els missatges d’Ángel Hernández

En aquest escenari, Ángel Hernández va demanar aquest divendres a uns i altres que deixin de llançar missatges sobre “el valent” que ha sigut, i que d’una vegada per totes aprovin la despenalització, “pel sofriment que està patint molta gent”, com el patia la María José.

Davant dels mitjans de comunicació, va reconèixer que prendre la decisió d’ajudar-la a morir va ser “terrible”, però que va defensar aquest acte com un gest “de solidaritat” perquè “ella no podia” i ell va haver de “prestar-li les seves mans”. “No tinc por, estic tranquil perquè la meva dona ha deixat de patir, que és l’important”, va assenyalar amb referència a la seva imputació per un delicte de col·laboració al suïcidi, que està castigat amb penes de dos a deu anys de presó, tot i que es preveu una rebaixa si hi ha petició expressa de la víctima i aquesta pateix una malaltia greu, com era el cas de María José, que no es podia valer per si mateixa.

Els fiscals progressistes s’hi sumen

Notícies relacionades

De fet, l’Ángel ha explicat que ja no responia a la morfina i els metges volien canviar-la de medicaments, però ell va dir prou: “No pot ser que continuï patint”, una actitud que coincidia amb el desig de la María José d’acabar amb la seva vida, com va assenyalar davant de diversos mitjans de comunicació fa ja alguns mesos, amb la intenció que els partits agilitessin la llei d’eutanàsia.

En aquest escenari, la Unió Progressista de Fiscals va demanar al Govern que sorgeixi de les eleccions que elabori una llei que reguli el suïcidi assistit, perquè el poder legislatiu “no pot continuar ignorant la voluntat popular”. També l’Associació en defensa de la Sanitat Pública, on hi ha diversos doctors, va instar que s’aprovi una regulació. Si bé els representants dels metges s’hi oposen.