SONDEIG DE LA GENERALITAT

ERC guanyaria les eleccions generals a Catalunya amb el PSC a l'aguait

Les forces independentistes mantindrien la seva hegemonia en uns comicis al Parlament

El 48% dels catalans votarien a favor de la secessió i el 44% la rebutjaria

ceo-congreso-abril-2019

ceo-congreso-abril-2019

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico

La primera de les múltiples cites electorals concatenades aquesta primavera pot propiciar canvis en l’equilibri de forces a Catalunya. Segons el baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, ERC, amb el pres Oriol Junqueras com a candidat, guanyaria les eleccions generals a Catalunya creixent de 9 a 14-15 escons al Congrés, però el PSC, beneficiat pel bon moment demoscòpic del president del Govern central, Pedro Sánchez, persegueix de prop els republicans i es quedaria en una forquilla d’11-13 diputats (avui en té 7).

En Comú Podem, la confluència guanyadora dels dos últims comicis legislatius a Catalunya, patiria un fort retrocés, de 12 a 7-9 parlamentaris a la Cambra baixa. Junts per Catalunya, malgrat presentar el pres Jordi Sànchez com a cap de cartell i amb la seva nova estratègia de bloqueig a la governabilitat, no podria evitar descendir de 8 a 5-7 representants.

Un cop encara més gran és el que s’emportaria el PP, que a Catalunya es quedaria amb un terç de la seva representació al Congrés: només 2 escons dels 6 que va obtenir el 2016. Ciutadans mantindria els seus 5 diputats o podria sumar el sisè, i el sondeig del Govern obre la porta al fet que Front Republicà (la coalició que lidera Albano Dante Fachín) pugui estar al Congrés amb un escó.

El treball de camp del sondeig es va efectuar a partir de 1.500 entrevistes del 4 al 25 de març, és a dir, en ple judici del procés al Tribunal Suprem (en què estan acusats diversos candidats de cara al 28-A: Junqueras, Sànchez, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull) i amb la polèmica pel veto de la Junta Electoral Central als llaços grocs als edificis de la Generalitat, que ha acabat amb el president, Quim Torra, investigat per desobediència.

ERC, primera en les catalanes

El múscul d’Esquerra es traslladaria també a unes hipotètiques eleccions al Parlament, on les forces independentistes mantenen la seva granítica hegemonia en escons, segons el CEO. Els republicans aconseguirien 40-43 escons (ara en tenen 32), avantatjant en set punts i mig Ciutadans, guanyador dels últims comicis autonòmics, que retrocediria dels 36 fins als 28-29 diputats.

La tercera plaça se la disputarien JxCat i el PSC. Els neoconvergents podrien perdre fins a una desena dels seus 34 parlamentaris actuals i es mouen en una forquilla de 22-24 representants. Els socialistes, en canvi, augmentarien des dels 17 fins als 22-23 escons. Els comuns conservarien els seus 8 diputats o podrien sumar fins i tot el novè. El PP continuaria com a fanalet vermell del Parlament i podria perdre fins i tot un dels seus 4 diputats actuals.

Notícies relacionades

La majoria independentista es reforçaria amb l’auge d’ERC i el de la CUP, que duplicaria els seus 4 parlamentaris actuals i es col·locaria amb 8 representants. Així doncs, les forces partidàries de la ruptura amb Espanya se situen entre els 70 i els 74 diputats, i també creixerien de forma significativa en vots, quedant-se a només mig punt del seu anhelat 50% dels sufragis.

El 'sí' segueix guanyant

No obstant, els secessionistes no arribarien a aquest 50% dels vots en un hipotètic referèndum d’independència. Segons el sondeig de la Generalitat, el 48,4% dels catalans votarien 'sí' a la secessió, un punt més que en l’enquesta de l’octubre passat. Però també el "no" ha pujat un punt en aquests últims cinc mesos i se situa ara en el 44,1%. El recolzament a la independència registra la seva millor marca des de la convulsa tardor del 2017, en què es van succeir l’1-O i la DUI.