S'investiga Camps

El jutge cita quatre testimonis sobre l'estand de Fitur que va fer la 'trama Gürtel'

El magistrat explica que aparentment van ser convocats en una reunió prèvia

zentauroepp45221826 graf4233  valencia  27 09 2018   el expresidente de la gener181204113116

zentauroepp45221826 graf4233 valencia 27 09 2018 el expresidente de la gener181204113116 / JUAN CARLOS CARDENAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que investiga l’expresident del País Valencià Francisco Camps en el marc del 'cas Gürtel', continua obtenint dades sobre l’adjudicació a Orange Market del muntatge de l’estand institucional en l’edició del 2009 de Fitur. Així, ha citat per a aquest dimarts quatre testimonis que podrien aportar més llum sobre el grau de coneixement de l’expresident d’aquell contracte assignat, en teoria, de forma irregular.

Segons les citacions, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 ha convocat, a partir de les 10.30 hores, Emilio Alhambra (Ciutat de la Llum), José Puentes i Julio García Gimeno (Ciutat del Motor) i Francisco Amorós (Conselleria de Cultura i Esports), tots d’empreses que van tenir expositors a l’estand del País Valencià d’aquella edició de Fitur.

El magistrat instructor explica que el motiu de la citació d’aquestes quatre persones és perquè aparentment van ser convocats a una reunió prèvia en la qual se’ls va indicar que l’empresa que dirigia Álvaro Pérez, ‘el Bigotes’, realitzaria els treballs per a Fitur 2009" i que aquesta empresa "passaria el pressupost a cadascun d’ells i que vindria autoritzat des de Presidència".

El jutge mira de dirimir si Camps va ser responsable d’aquesta adjudicació, investigada a la peça 5 del 'cas Gürtel', en la línia del que va declarar en el judici pel finançament il·legal de les campanyes del PP al País Valencià l’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa, que va afirmar que el president ordenava adjudicar els contractes públics a les empreses de la trama.

Ronda de declaracions

Ara reprèn la ronda de declaracions que va iniciar al gener quan va comparèixer un grup de testimonis, entre ells el mateix Costa, que va reiterar que va ser Camps qui va ordenar emetre factures falses per contractar amb Orange Market.

També van testificar l’excap de premsa de Camps, Nuria Romeral, i l’exresponsable de vendes de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Alicia Verdú, que van dir que no sabien res d’aquest assumpte i que no havien tingut cap responsabilitat en les adjudicacions.

Va ser el dissenyador de l’estand, contractat per Orange Market, que va tancar aquesta primera tanda de declaracions el 4 de març. Va apuntar que la seva relació amb l’empresa de la trama Gürtel no es va limitar a aquesta fira, sinó que des de l’any 2005 se li havien encarregat diversos projectes que l’empresa de la trama corrupta rebia al seu torn del PP valencià, com l’organització d’un congrés, o de la mateixa Generalitat.

Delictes de frau i prevaricació administrativa

Camps està investigat a l’Audiència Nacional en aquesta peça número 5 del 'cas Gürtel' des del 17 de desembre pels presumptes delictes de prevaricació administrativa i frau a l’administració, quan la Sala Penal de l’Audiència Nacional va ordenar reobrir aquesta investigació arran de les revelacions que van fer Ricardo Costa, el líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, el seu número dos, Pablo Crespo, i Álvaro Pérez en el judici pel finançament il·legal de les campanyes electorals del PP al País Valencià.

Notícies relacionades

L’expresident del País Valencià va comparèixer com a investigat l’1 de febrer i es va desvincular de l’adjudicació de l’estand de Fitur. Va afirmar davant del jutge d’instrucció que ni coneixia Orange Market ni els detalls d’aquest tipus de contractes, i que no tenia relació amb ‘el Bigotes’, a qui en una conversa gravada una Nit de Nadal li va dir "amic de l’ànima".

Si bé un dia abans havia declarat, també en qualitat d’investigat, ‘el Bigotes’ –traslladat des de la presó–, que va assegurar que tots els contractes de la Generalitat Valenciana estaven ordenats per Camps.