LA 'TRAMA GÜRTEL'

Camps acumula ja la quarta imputació per corrupció

L'adjudicació de l'estand del País Valencià a Orange Market el 2009 és al centre de la causa

L'expresident valencià del PP ja està sent investigat a dues peces de la F-1 i en una altra per la visita del Papa

lainz46289340 valencia 5 5 209 pol tica  francisco camps el president de l181217162434

lainz46289340 valencia 5 5 209 pol tica francisco camps el president de l181217162434 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Quan el gener del 2012, Francisco Camps va ser declarat no culpable en el cas dels vestits, l’expresident de la Generalitat Valenciana va creure donar per liquidat el seu periple judicial i per salvada la seva honra, però gairebé set anys després està investigat en quatre causes.  L’última li va arribar aquest dilluns per prevaricació administrativa i frau a l’administració i sembla tancar el cercle, ja que s’estudia un contracte del seu Govern amb la 'trama Gürtel', acusada al seu dia d’haver-li regalat aquells vestits.

La reobertura al setembre de la peça separada que estudia l’adjudicació de l’estand de la Comunitat Valenciana a FITUR en el 2009 al grup Correa ha desembocat en la seva inclusió en la llista d’investigats per esbrinar si va ser ell que va donar l’ordre definitiva perquè fos Orange Market qui rebés l’encàrrec saltant-se els procediments administratius.

Aquesta nova causa s’uneix a les dues que té obertes per la Fórmula 1 –una per l’arribada del mundial a València i una altra pels contractes per a la construcció del circuit–, i a la que se li va obrir recentment pels comptes de la visita del Papa Benet XVI a la capital valenciana el juliol del 2006.

De no culpable a multiinvestigat

"S’ha demostrat que els valencians han tingut un president com Déu mana", va dir Camps a Onda Cero en la seva primera entrevista després d’un veredicte del jurat que l’absolia. Uns mesos després, el Tribunal Suprem (TS) no va trobar motius per revocar aquella polèmica sentència del jurat popular. Dos dels seus col·laboradors es van declarar prèviament culpables per indicació seva.

Semblava que sortiria indemne d’un cas que es va anar carregant col·laboradors com l’exconselleraMilagrosa Martínezi als capitostos del grup Correa, començant pels seus capsFrancisco CorreaiPablo Crespoi continuant perÁlvaro Pérez, el Bigotes, el seu antic “amic de l’ànima”, condemnats tots ells en el cas Fitur.

Però a la peça que investigava el finançament irregular del PP valencià que ell presidia,tots van començar a apuntar-lo amb el dit, començant perRicardo Costa, exsecretari general dels populars valencians i el seu número dos, i seguint per El Bigotes i Correa.

Les seves declaracions van portar que, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, la Secció Segona de l’Audiència Nacional reobrís la causa que investigava diversos contractes de la Generalitat amb les empreses de Correa, inclòs el de FITUR el 2009.

La fiscalia va demanar investigar si la directora de Promoció Institucional de la Generalitat, Dora Ibars, que depenia directament de Presidència segons el ministeri fiscal, va rebre indicacions per adjudicar aquest contracte a les empreses de Gürtel i si havien arribat de "les primeres autoritats".

Notícies relacionades

El jutge De la Mata, que va demanar fa unes setmanes a Anticorrupció que informés sobre si havia d’afegir l’expresident a la llista d’investigats i va rebre una resposta afirmativa, encara no ha establert una data perquè Camps acudeixi a l’Audiència Nacional  a declarar. En la causa reoberta ja tenien aquesta condició, entre d’altres, els capitostos de la 'trama Gürtel', que ja són a la presó complint condemna. 

En l’últim sospir

Des que les acusacions de Costa, El Bigotes o Correa van donar peu a reobrir la causa, la fiscalia, que manté un tracte amb l’exnúmero dos del PP valencià, ha accelerat els seus moviments perquè delictes com el de prevaricació pel contracte de FITUR el 2009 prescriuen al finalitzar aquest any.