Perfil

Montserrat, de fidel portaveu al Congrés a la veu de Casado a Brussel·les

La candidata a les europees ha defensat les propostes del nou PP en aquests vuit mesos d'oposició

3
Es llegeix en minuts
Patricia de Arce y Eva Santos / EFE

Les quinieles s’han complert i Pablo Casado ha elegit per encapçalar la llista europea qui ha sigut la seva fidel portaveu al Congrés, Dolors Montserrat.

Una elecció que suposa apartar Montserrat de la primera línia política nacional però també la premia amb un lloc pels serveis prestats a la Cambra baixa en aquests primers mesos de lideratge.

Quan fa vuit mesos la va elegir portaveu del Congrés, molts van interpretar que Casado pagava així a María Dolores de Cospedal –de qui Montserrat havia sigut portaveu durant les primàries– pel seu recolzament en la segona fase del procés intern de successió en el partit.

Aquell lloc clau va portar Montserrat a defensar les propostes del nou PP i la seva estratègia parlamentària en aquests vuit mesos d’oposició. I també a protagonitzar duels intensos i de vegades esgotadors amb la vicepresidenta, Carmen Calvo, en què la portaveu popular condensava en dos minuts i mig d’intervenció una tirallonga d’idees i retrets de vegades difícil de seguir.

Veu del PP sobre Catalunya

Però a més, Dolors Montserrat va ser també la veu del PP sobre Catalunya i davant del desafiament sobiranista, una veu que ara es trasllada a Brussel·les per defensar aquestes posicions davant del pròxim Parlament Europeu.

Si algú en el nou PP ha viscut la política des que era petita aquesta és Montserrat, filla de la històrica dirigent del PP català Dolors Montserrat Culleré.

Fins fa poc menys d’un any, a més, semblava que era a la seva terra, Catalunya, on Montserrat ocuparia un important lloc en el partit, el de líder del PPC, perquè totes les quinieles la col·locaven com a successora de Xabier García Albiol al capdavant del partit.

Però la moció de censura i la marxa de Mariano Rajoy ho van canviar tot. Al final el PPC el presideix Alejandro Fernández, que va recolzar Casado en les primàries i després va ser elegit després d’un procés sense rivals, com a únic candidat.

El seu lloc en la llista europea era un secret a crits després que Casado es decidís, en lloc de per ella, per Cayetana Álvarez de Toledo per encapçalar la candidatura al Congrés per Barcelona.

Es defineix com a catalana i espanyola

Última ministra de Sanitat del Govern de Mariano Rajoy i des d’avui cap de llista a les europees, Montserrat va néixer el setembre del 1973 a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona). Sempre s’ha definit com a catalana i espanyola i no té mai cap objecció en rebatre les tesis independentistes quan se li ha presentat ocasió.

Vehement, enèrgica i de fort caràcter, Montserrat és també perseverant, lleial i molt pròxima en el tracte personal, segons la descriuen els qui la coneixen, que remarquen que és un remolí d’idees i que, potser per això, també és una metralleta parlant.

Gran aficionada al cine, en els últims anys ha entaulat amistat amb la reina Letícia, amb qui a més comparteix l’afició pel ioga.

Al seu poble natal van estar a punt de declarar-la persona no grata l’any passat, a petició dels secessionistes, i a la seva casa en aquesta localitat han aparegut en ocasions pintades contra ella.

Exministra de Sanitat 

Durant la seva etapa al capdavant del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Montserrat va ser reprovada pel Congrés a iniciativa d’Units Podem per la seva gestió en la lluita contra la violència masclista i el seu "incompliment greu i reiterat" del pacte d’Estat, un acord impulsat durant el seu mandat, però la dotació pressupostària del qual va suscitar les crítiques de l’oposició al considerar-lo insuficient.

En l’àmbit sanitari, durant el seu mandat es van aprovar les bases d’una futura llei de l’alcohol que proposava mesures educatives, socials i sanitàries, pactades per tots els grups, per acabar amb la garrafa i els comes etílics en menors.

Montserrat ha sigut diputada al Congrés des del 2008 i en aquesta Cambra, a més de portaveu del seu grup, ha sigut vicepresidenta tercera de la Mesa de la Cambra i portaveu adjunta del grup popular.

Llicenciada en Dret

Llicenciada en Dret per la Universitat Abad Oliba CEU (Barcelona), va estudiar l’últim any de llicenciatura a la Università degli Studi di Ferrara (Itàlia) i fins i tot abans ja havia cursat estudis a l’estranger, perquè va fer el COU a Memphis (Estats Units).

Notícies relacionades

En el seu currículum figuren altres títols, com un postgrau en Dret Urbanístic i Immobiliari per la Universitat Pompeu Fabra; un postgrau de Mediació i Negociació per la Universitat de Barcelona; un programa de Dret Immobiliari i Urbanístic impartit per Esade, i un programa de Direcció d’Empreses Immobiliàries per IESE.

Afiliada al PP des del 1992, ha sigut regidora i portaveu del PP a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i membre del Comitè Executiu del PP Català, on va ocupar el càrrec de vice primera secretària d’Organització i va dirigir campanyes electorals.