Petició pròpia

Villarejo exposa davant del jutge la seva versió sobre l'autoria de l'11-M

L'excomissari ha expressat el seu desig d'"ajudar a aclarir" la responsabilitat dels fets

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016171227134054

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016171227134054 / JORGE ZAPATA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha citat a declarar aquest dijous a les 10 hores el comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo perquè respongui en qualitat de testimoni sobre el que diu que sap sobre els atemptats de l’11 de març del 2004 a Madrid i l’autoria que, segons afirma, no es va investigar per motius espuris.

Segons informen fonts de la defensa, el comissari, que està a la presó madrilenya d’Estremera, ha sigut convocat davant del jutge per donar compte de les revelacions que va abocar en un escrit registrat a l’Audiència Nacional el mes de febrer passat i amb les quals posava en dubte tant la instrucció sobre els atemptats com la sentència posterior. Se'l cita en qualitat de testimoni, però pot acudir acompanyat del seu advocat.

Precisament aquest dilluns Villarejo ha difós un nou comunicat a través de la seva defensa en el qual reiterava el seu desig de ser cridat a declarar per "ajudar a aclarir, per fi, la veritable responsabilitat i autoria d’aquella monstruositat".

Treballs com a agent encobert

Villarejo, que es està sent investigat pel 'cas Tàndem’ per, entre d’altres, delictes d’organització criminal, extorsió, suborn i blanqueig, va registrar el 27 de febrer un extens escrit a l’Audiència Nacional en el qual vinculava un dels seus projectes objecte d’investigació judicial amb els seus treballs com a agent encobert en el context dels atemptats de l’11 de març.

El comissari sosté que "si hi ha línies d’investigació que es van ignorar o es van abandonar i han seguit arraconades durant 15 anys només s’ha pogut deure a raons/desraons de desídia, imprudència, irresponsabilitat i/o, en alguns casos, manifesta actitud encobridora i, en tot cas, de falta de voluntat política d’investigar l’autoria intel·lectual de l’atemptat".

Notícies relacionades

El jutge, que l’investiga en el 'cas Tàndem’ però, a més, és titular del jutjat on es va portar la instrucció sobre els atemptats i, per tant, és el competent per investigar-los va enviar a la Fiscalia de l’Audiència Nacional l’escrit de Villarejo perquè informés sobre les diligències que, en el seu cas, considerés oportú emprendre.

No obstant, a l’espera de rebre la posició del Ministeri Públic, García Castellón ja ha emprès algunes iniciatives, com ara obtenir de la Direcció General de Policia Nacionall’informe sobre els atemptats de l’11 de març del 2004 a Madrid que va elaborar la Brigada d’Anàlisi i Revisió de Casos (BARC) creada el 2015, amb Jorge Fernández Díaz com a ministre de l’Interior.