independència de catalunya

Borrell, sobre la seva plantada a una entrevista en una TV alemanya: «Prou paciència vaig tenir"

Al ministre no li han agradat les preguntes sobre la presó preventiva dels polítics independentistes ni sobre la reforma de la Constitució

Exteriors assegura que les preguntes eren esbiaixades i "basades en dades falses"

4
Es llegeix en minuts

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, ha tret ferro a la seva plantada a mitja entrevista d’una cadena de televisió alemanya. "Jo crec que no n’hi ha per a tant, ¿no?. Crec que prou paciència vaig tenir", ha dit en unes breus declaracions a la premsa sobre la controvertida entrevista difosa aquest dimecres, a l’arribar avui a la Cancelleria equatoriana a Quito per participar en una trobada internacional sobre Veneçuela. El socialista va perdre la paciència i va abandonar el plató de la televisió alemanya DW News, molest per les preguntes que l’entrevistador del programa 'Conflict Zone' li feia sobre el procés de Catalunya, preguntes en les quals aquest qüestionava la justícia espanyola i la presó preventiva dels polítics independentistes presos. No va estar còmode Borrell amb el to del periodista que, entre altres punts, li va qüestionar que una persona com Carme Forcadell estigui en presó preventiva. Borrell va tornar al plató després de parlar amb els seus assessors. 

Tot i que difosa dimecres, el ministre espanyol va concedir l’entrevista al programa ‘Conflict Zone’ de la televisió alemanya Deutsche Welle la setmana passada. Borrell també ha comentat que "probablement no hauria hagut ni tan sols de donar-li l’oportunitat de continuar l’entrevista en una segona part" a l’entrevistador. Va afegir que "a aquesta classe de personatges se’ls ha de parar els peus".

Borrell: "Pareu. Esteu mentint"

Una de les preguntes de l’entevista que irrita especialment Borrell és quan l’entrevistador li pregunta per què Espanya no aborda una reforma de la Constitució si –l’entrevistador cita dades del CIS–  un 70% dels espanyols és partidari d’això. El ministre qüestiona aquestes dades i afirma que són falses. I la seva paciència s’esgota: "Pareu. Esteu mentint", aferma abans d’exigir que es pari la gravació. "No puc continuar amb això", esclata el ministre, que es treu el micròfon de la corbata i surt del plató.

Durant l’entrevista, Borrell acusa el periodista de fer preguntes "manipulades" i li retreu que l’estigui "interrogant" i no entrevistant. "Faci les preguntes correctes i deixi’m parlar", li va deixa anar abans d’acusar el presentador de "no saber res" del cas de l’1-O.

Crítica de Puigdemont, defensa del Govern

Segons explica DW News, després de debatre amb els seus assessors el ministre ha optat per tornar i acabar l’entrevista. Això sí, abans d'acabar, li diu a l’entrevistador: "Podries fer millor les teves preguntes". Aquest li replica: "No soc aquí per fer-li preguntes que li agradin". Tensió fins al final.

Com era previsible, les reaccions no s’han fet esperar. Una de les primeres, la de l’expresidentCarles Puigdemont, que es pregunta si hi ha "nervis" a l’Estat espanyol per Catalunya: "Tracte desconsiderat a Von Gruenberg, rebot contra López Obrador, pressions als senadors francesos i ara això de Borrell, ¿nervis?".

Des del Govern central, la vicepresidenta, Carmen Calvo, ha recolzat aquest dijous el seu company de l’Executiu. "No podem donar per bo que al nostre país hi ha presos polítics o que algú està en una cel·la d’aïllament per les seves idees. No és veritat, i com que no ho és, cal deixar-ho clar de manera rotunda" i, si és necessari, potser fins i tot aixecant-se d’una entrevista, com va fer Borrell, perquè "d’això depèn el prestigi" de la democràcia i la justícia espanyoles, ha opinat.

En la mateixa línia, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha defensat que el projecte socialista combat "contundentment el secessionisme". "Crec que no podem permetre que es posi en qüestió que Espanya és una democràcia plena en què hi ha el reconeixement de drets i llibertats", ha conclòs.

Exteriors: "Eran preguntes capcioses i demagògiques"

Fonts d’Exteriors atribueixen la reacció de Borrell al fet que no li estaven plantejant "preguntes sinó acusacions basades en dades falses" i a més repetides reiteradament.

Segons aquesta versió, el ministre "va mostrar fermesa i indignació" davant d’una "allau de preguntes capcioses i demagògiques" en una entrevista que semblava més aviat un "interrogatori acusatori".

Les mateixes fonts qüestionen que l’entrevistador es referís a un "fals aïllament" de Forcadell a la presó i que, a més, afirmés que "està acusada de delictes que no ha comès". Per això, a Exteriors veuen "inacceptable" que s’utilitzi tot això "per acusar el Govern".

El periodista, continuen, es va basar en una informació "totalment esbiaixada" sobre el que va passar a Catalunya l’octubre del 2017, que revela o bé "un alarmant nivell de desinformació" o bé voluntat d’enganyar sobre la realitat espanyola.

"Campanya de desinformació"

En aquest sentit, remarquen que és la manipulació, i també la "intensa campanya de desinformació", el que fa que alguns mitjans de comunicació europeus rebin i difonguin de vegades "plantejaments inadmissibles des del punt de vista de la democràcia espanyola".

La democràcia espanyola, va provar de dir Borrell en l’entrevista, és una de les 20 democràcies més avançades del món segons els més prestigiosos indicadors, insisteixen les mateixes fonts.

Notícies relacionades

Afegeixen que "un periodista pot preguntar el que vulgui" i que a Borrell no li importa contestar qualsevol pregunta però que en aquesta ocasió no es tractava de preguntes sinód’acusacions basades en dades falses i amb afirmacions semblants a l’"esquema mental de l’independentisme català".

Si s’hi suma que, a més, li interrompia en les respostes, expliquen des d’Exteriors, va arribar un moment en què el ministre va considerar que no tenia sentit "continuar amb un exercici informativament inútil".