EL 'CAS VILLAREJO'

Iglesias assenyala "una trama que vincula policies, mitjans i empresaris"

El líder de Podem es persona en la causa contra l'excomissari per un presumpte robatori de les seves dades

El partit morat rebutja allargar la mà a Sánchez fins després de les eleccions generals

ea5a74ea-baeb-4fdf-8144-1eb3daec1e9c-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La tornada del secretari general de Podem ha generat bastanta agitació. Després de recórrer les principals cadenes de televisió carregant contra "poderosos" i mitjans de comunicació, Pablo Iglesias va recalar aquest dimecres a l’Audiència Nacional  per comparèixer durant una hora com a damnificat en el 'cas Villarejo'. El líder morat havia sigut convocat per personar-se i exercir l’acusació en la causa que investiga les activitats il·lícites del comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo.

El motiu que l’ha portat a declarar davant delJutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional  és una informació que van trobar els investigadors entre el material confiscat a Villarejo. Algunes dades, de caràcter personal i polític, havien sigut sostretes d’un telèfon mòbil robat a Dina Bousselham, assessora d’Iglesias, el 2016 i es van publicar en els mitjans de comunicació el juliol d’aquell any. Sobre aquest fet s’estaria indagant en una nova peça secreta del 'cas Tàndem’,del qual ha transcendit l’existència de nou línies d’investigació.

La cita al jutjat va servir a Iglesias d’argument per al que està denunciant des del naixement de la seva formació, que Podem està en el punt de mira dels "poderosos". Sense donar massa dades sobre el cas, que es manté sota secret de sumari, el líder morat sí que va assegurar: "Una de lesvergonyes més grans de la nostra democràcia és l’existència d’una trama criminal que vincula policies corruptesmitjans de comunicació i grans empresaris".

Acords de Govern

Deixant les "clavegueres de l’Estat" de banda, els morats intenten situar-se, igual com la resta de formacions, com el vot útil. La seva estratègia és senzilla. Qualsevol vot que no vagi dirigit a Unides Podem podria obrir les portes de la Moncloa al "trifatxito" –PPCs i Vox–. El partit d’Iglesias prova de sembrar la por d’un futur pacte entre l’ara president Pedro Sánchez i el líder de CiutadansAlbert Rivera. A aquesta hipòtesi van ajudar les paraules del ministre de Foment, José Luis Ábalos, posant en valor un pacte amb els liberals.

Notícies relacionades

Sobre negociacions postelectorals amb els socialistes, prefereixen no parlar. "Estem en precampanya, no li faré ara ofertes a ningú", va raonar la coportaveu del Consell de Coordinació de Podem, Noelia Vera. A més, la seva negativa a allargar la mà a Sánchez abans del 28-A va venir acompanyada de retrets: "El PSOE, davant de determinades pressions, ha decidit tirar-se enrere".

La picada d’ullet de Cs al PP

Després d’aquest intent de tirar per terra la candidatura del PSOE, la dirigent morada també va dirigir les seves crítiques cap a l’encreuament d’ofertes entre populars i liberals. Vera va argumentar que la picada d’ullet de Rivera a Pablo Casado per formar un tàndem després dels comicis no "li sorprèn gens", acostumada a veure Cs votant en el mateix sentit que el PP. "Són les coses de Rivera. Tant allarga la mà al PSOE que a Mariano Rajoy o ara a Casado", va sentenciar per acabar de ridiculitzar l’oferta.