Audiència Nacional

El jutge del 'cas Villarejo' estudia si envia a la presó García Castaño

L'excap de la UCAO completarà la seva declaració i afrontarà la revisió de mesures cautelars que va sol·licitar Podem

zentauroepp46597982 enrique garca castao190118124746

zentauroepp46597982 enrique garca castao190118124746

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El que va ser responsable de la Unitat Central Adjunta Operativa (UCAO) de la Policia Nacional, Enrique García Castaño, està citat de nou a declarar aquest dimecres a l’Audiència Nacional en qualitat d’investigat per l’anomenat 'cas Villarejo', una sessió de la qual s’espera la celebració d’una vista breu que revisi la llibertat amb mesures cautelars en què es troba i que podria acabar enviant-lo a la presó, segons fonts jurídiques.

García Castaño ja va ser citat a declarar el passat 18 de gener davant de l’instructor Manuel García Castellón en relació amb aquesta macrocausa en què s’investiguen les activitats presumptament il·lícites del seu soci i també comissari jubilat, José Manuel García Villarejo, que es troba en presó provisional des del novembre del 2017 investigat per liderar durant anys un clan "parapolicial" mafiós.

En aquell moment, l’excap de la UCAO va ser interrogat sobre la setena peça de la causa i una de les més sensibles, l’operació Kitchen, que investiga el pagament amb fons reservats al xofer de l’extresorer del PP Luis Bárcenas per sostreure-li documentació sensible del partit que obrava en el seu poder.

Després d’una declaració en la qual va negar que aquell operatiu sense tutela judicial hagués sigut il·lícit, 'el Gordo' va ser citat a assistir de nou a l’Audiència Nacional per continuar prestant declaració en relació amb els projectes Land –espionatge entre els hereus de Procisa– i Iron –espionatge a un despatx d’advocats–, ja que l’extensió de la resta de declaracions que es van prendre aquella setmana va obligar a suspendre aquesta part de l’interrogatori.

Revisió de les mesures cautelars

Aquell mateix dia, Podem, que està personat en la causa en qualitat d’acusació popular, va sol·licitar al jutge que convoqués una vista per revisar les mesures cautelars en què es troba García Castaño, ja que considera que hi ha indicis criminals suficients contra ell per ordenar presó preventiva.

Des de la seva detenció l’11 de juliol del 2018 i la seva posada en llibertat 48 hores després, té el passaport retirat, prohibit sortir d’Espanya i obligació de comparèixer quinzenalment en un jutjat.

Davant de la petició de Podem, a la qual la Fiscalia Anticorrupció no es va oposar per raons processals, el jutge va acordar esperar que l’investigat acabés de prestar declaració per decidir, després de sentir la seva versió sobre els delictes que se li imputen a les diferents peces, si convé o no que segueixi en llibertat.

Això és el que previsiblement passarà dimecres, segons fonts jurídiques, una vegada García Castaño completi l’interrogatori que va deixar a mitges el 18 de gener, ja que l’acusació manté la seva petició de revisar les cautelars i sol·licitar presó provisional.

Projectes Land i Iron

D’acord amb les fonts jurídiques consultades, està citat en concret per la peça principal de la causa, el projecte Land i el projecte Iron, les parts de la instrucció en què el secret està semiaixecat. No obstant, ja que s’han practicat noves diligències i s’han obtingut més declaracions sobre Kitchen des que va passar per l’Audiència Nacional, hi ha la possibilitat que també hagi de respondre per aquest assumpte.

Tampoc es descarta un interrogatori sobre la peça nou, els serveis d’espionatge que hauria estat fent Villarejo per al BBVA  durant més d’una dècada i en què també està sent investigat, tal com va especificar el jutge en una recent interlocutòria. Igual que Kitchen, aquesta línia d’investigació és secreta.

La situació d’‘el Gordo’ en el ‘cas Tàndem’ va fer un gir el mes de febrer passat. L’anterior instructor, contra criteri de Fiscalia Anticorrupció, l’investigava en unes diligències a part, és a dir, fora de la causa. El jutge actual va desfer aquesta situació i va incorporar les indagacions a la investigació general per entendre "innegable" que García Castaño formava part de l’"organització criminal" de Villarejo.

Notícies relacionades

En aquella interlocutòria per la qual s’acumulaven les diligències a la causa general, el jutge explicava que si al seu dia van poder existir dubtes sobre el grau d’implicació de l’excap de l’UCAO, "s’ha constatat un increment dels indicis existents" contra ell "com a integrant de l’organització criminal que s’investiga, com es desprèn de les peces separades dos, tres, set i nou" (Iron, Land, Kitchen i BBVA).

‘El Gordo’, de qui el jutge presumeix una "col·laboració molt més intensa del que es va apreciar al seu dia" amb el clan de Villarejo i "una comunitat d’objectius i un ‘modus operandi’ molt semblant" al seu, està sent investigat, entre d’altres, per presumptes delictes de malversació, prevaricació, suborn i blanqueig de capitals.