La delegació catalana a Londres retira un llaç groc a instàncies de la Junta Electoral

La JEC considera que la pancarta actual penjada a la Generalitat no suposa un símbol partidista

zentauroepp47456426 membres de l equip del president del govern  quim torra  pen190322152454

zentauroepp47456426 membres de l equip del president del govern quim torra pen190322152454 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La delegació del Govern al Regne Unit ha tret un llaç groc que penjava a la façana del seu edifici a Londres. La retirada d’aquest símbol es produeix després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi donat al president de la Generalitat, Quim Torra, un nou ultimàtum per despenjar tots els símbols polítics dels edificis institucionals. La JEC, fent referència a l’article 50.2 de la LOREG, ha argumentat que la neutralitat de les institucions durant períodes electorals comporta "la consegüent prohibició d’exhibir símbols partidistes". 

La portaveu de l’oficina catalana a Londres ha anunciat que, en lloc d’aquesta insígnia, es col·locarà "en els pròxims dies" un cartell de promoció de la festa de Sant Jordi d’aquest any, que també se celebra alRegne Unit amb actes de venda de llibres i roses.

A més, aquest organisme ha determinat que la pancarta que penja del balcó de la Generalitat des de divendres passat i que resa "Llibertat d’opinió i d’expressió, article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans" no suposa un símbol partidista, i per això no haurà de retirar-se. 

Aquesta guerra pels llaços grocs va començar dilluns passat, 21 de març. Després d’una denúncia de Cs davant de la JEC, l’òrgan que regula els comicis legislatius, l’organisme va decretar un període de 48 hores per retirar els símbols polítics dels edificis. Davant de la negativa de Torra, la Junta Electoral es va pronunciar una setmana després. En aquest cas, van ser 24 hores les que es van concedir per despenjar llaços grocs i estelades dels edificis del Govern. 

Notícies relacionades

Torra, tornant a desoir les exigències, va presentar, a mitjans de la passada setmana, aquest tema davant del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que també va recolzar la retirada de tots els elements polítics. Després d’un ball de símbols i pancartes, els llaços grocs es van anar retirant. No obstant, la JEC va traslladar el cas a la fiscalia –per si el president hagués incorregut en responsabilitats penals, com un delicte de desobediència– va obrir a Torra un expedient per infracció electoral i va donar a la conselleria d’Interior un termini perquè ordenés alsMossos d’Esquadra que retiressin els símbols "partidistes". 

La nova decisió d’aquest òrgan arriba el mateix dia en què la Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat una querella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra Torra per desobediència. L’acusen d’incomplir l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs i les pancartes de recolzament als polítics presos dels edificis de la Generalitat. Aquesta decisió, al seu torn, ha portat el mateix Torra a querellar-se davant el Tribunal Suprem contra la Junta Electoral Central per presumpta prevaricació